fbpx

In perioada postpartum, proaspetele mamici se confrunta cu ceea ce medicii denumesc stiintific amenoreea de lactatie. In termeni simpli, lactatia stopeaza eliberarea hormonilor care produc ovulatia, ovarele sunt blocate si, astfel, menstruatia este suprimata in primele 6-8 saptamani sau chiar 24 de luni. Exista si cazuri in care menstruatia apare pe neasteptate in timpul alaptarii, iar mamicile se intreaba „afecteaza oare gustul laptelui?”, „ii face rau bebelusului?”. Despre alaptarea in timpul menstruatiei discutam in cele ce urmeaza.

In principiul, alaptarea exclusiva si regulata la san poate tine menstruatia la distanta. Unele mame nu menstrueaza luni si chiar ani in timpul alaptarii, iar altora le revine menstruatia dupa doar cateva saptamani.

mother-and-baby-Wimbledon-portrait

Factori care influenteaza aparitia menstruatiei in timpul alaptarii

Aparitia menstruatiei in timpul alaptatului este influentata de mai multi factori: frecventa alaptarii, introducerea suplimentelor de lapte praf ori a diversificarii sau dereglarile hormonale. Cu cat bebelusul primeste mai mult lapte matern ziua si noaptea, cu atat menstruatia poate fi intarziata mai mult.

Si programul de somn al bebelusului in timpul noptii poate declansa revenirea menstruatiei. Acest fapt este cauzat de absenta stimularii sanilor. Organismul mamei va crede ca lactatia s-a terminat si ovulatia poare reveni. De asemenea, bebelusul care nu vrea sa suga va pacali organismul mamei ca poate sa devina din nou fertil.

Pentru a evita astfel de situatii, este recomandat sa folosesti o pompa de san, care sa stimuleze constant sanii. Pompele de san Spectra sunt concepute special pentru a usura si stimula alaptarea.

Sunt mame care-si hranesc bebelusul la san cu regularitate, chiar si pe timpul noptii si care s-au confruntat cu revenirea timpurie a menstruatiei. Acest fapt a fost pus de medici pe seama dereglarilor hormonale, mai ales in cazul mamelor care au probleme cu tiroida.

Introducerea suplimentului de lapte praf, diversificarea alimentatiei ori folosirea tetinei, toate presupun o activitate redusa a sanilor. Daca ritmul de alaptare scade, nivelul de prolactina (hormonul care blocheaza ovulatie) scade si el, ceea ce influenteaza aparitia timpurie a menstruatiei dupa nastere.

Mother's love. Cute baby 6 month with mother.

Alaptarea in timpul menstruatiei

Unele femei par sa nu observe nicio modificare majora in ceea ce priveste alaptarea in timpul menstruatiei. Altele pot observa o sensibilitate a sanilor si scurgeri de lapte in timpul ovulatiei si a menstruatiei.

Cantitatea si gustul laptelui vor suporta usoare transformari. Din cauza fluctuatiilor hormonale, fluxul de lapte poate scadea. Totodata, toxinele pe care organismul mamei le elimina in timpul menstruatiei pot afecta gustul laptelui, iar bebelusul poate refuza sanul. Dar compozitia laptelui si valorile nutritionale raman aceleasi. Deci, mamele nu au niciun motiv sa intrerupa alaptarea. Mai mult decat atat, toate aceste schimbari sunt temporare si ele dispar odata cu menstruatia.

Trucuri in alaptarea in timpul menstruatiei

  • Suptul frecvent stimuleaza lactatia. Asadar, chiar daca secretia lactata se reduce, productia de lapte poate fi reglata daca atasezi copilul la san ori de cate ori cere.
  • Ia suplimente de calciu si magneziu de 500-1000mg pe zi de la inceputul ovulatiei si pana in ziua a treia a menstruatiei ca sa previi o scadere a lactatie;
  • Consuma alimente bogate in fier, precum: legume cu frunze verzi, fasole si carne de curcan;
  • Consuma alimente cu proprieatati galactogoge: ciumarea, caise, anasov, ovaz sau morcov;
  • Hidrateaza-te, odihneste-te si evita stresul!

Proaspetele mamici nu trebuie sa confunde revenirea menstruatiei cu lohiile. Dupa nastere, femeile pot avea sangerari, care nu au nicio legatura cu menstruatia. Acele sangerari vaginale inseamna, de fapt, ca aparatul reproducator isi reintra in drepturi.

 

Surse:

http://www.babycentre.co.uk

http://www.sdbfc.com

http://breastfeeding.about.com

 

 

10 comentarii. Leave new

  • In afara de morcovi și ce as mai putea sa mănânc în timpul menstruației ca să mai am lapte pt bebelina?

    Răspunde
    • Alexandra
      07/07/2021 9:08 am

      Bună bebelușul meu are 7 luni mie nu mia venit menstruația încă dar iau câte o pastila de stimularea laptelui (galafor forte) sunt din plate si au multe vitamine

      Răspunde
    • Parvu madalina
      14/01/2022 5:31 pm

      Ceai de chimen si fenicul

      Răspunde
  • Buna am si eu o intrebare alaptez si mia venit mendtrulatia am trei luni de cand alaptez dar ai dau si lapte praf bebelusi este normal multumesc

    Răspunde
  • Alina Maria Iordache
    26/09/2020 3:54 am

    Ceai de fenicul f bun

    Răspunde
  • Georgiana
    08/06/2021 6:58 am

    Buna ziua ,alăptez de 5 luni jumătate și mi-a venit ciclul sau așa cred ,deși mi a curs normal ca întotdeauna doar pentru doua zile ,sa fie oare o dereglare?este posibil așa ceva când alăptezi ?Va mulțumesc

    Răspunde
  • Cercea alexandra
    30/06/2021 2:48 pm

    Eu am nascut pe data 6 octronbie si bebelusu are 9 luni nu ma facut

    Răspunde
  • Parvu madalina
    14/01/2022 5:31 pm

    Ceai de chimen si fenicul

    Răspunde
    • Mihaela Andreea
      05/08/2023 12:13 pm

      Mi-a venit menstruație pot sa dau san la băiat are 9 luni pot sa dau san mie frica sa dau pot sa treb și eu am născut pe 18 octombrie

      Răspunde
  • Buna seara,am un mare semn de intrebare,am inchiat alaptarea acum mai bine de o luna (bebelina avea 1 si 5 luni) insa nici un semn de menstruatie,a mai intalnit cineva? Ar fi normal?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.