Orarul meselor la bebelusul de sub 1 an
Indiferent daca este alaptat la san sau hranit cu lapte praf, bebelusul trebuie alimentat la cerere si nu uitandu-te la ceas. Pe masura ce stomacelul lui se dezvolta, organismul isi va crea singur programul de masa. La doar 20-30 de minute dupa o nastere fara complicatii, bebelusul tau ia prima masa din viata lui. Dar cat de curand dupa aceea ar trebuie hranit din nou? Si cat de des ar trebui sa manance in zilele si saptamanile ce urmeaza? Orarul meselor variaza in functie de varsta bebelusului.
Orarul meselor nou-nascutului
Frecventa alaptarilor este stabilita de nou-nascut, in functie de nevoile lui. Fiecare copil suge in ritmul lui. Dar trebuie sa fii pregatita sa-l alaptezi din ora in ora daca o cere. Deoarece laptele matern se digera usor, bebelusii alaptati la san simt nevoia sa suga, in primele saptamani, la fiecare doua ore. Adica, intre 8 si 12 mese pe zi.
Exista si cazuri in care, in primele zile de viata, bebelusul sa fie mai mult somnoros si sa nu ceara san. Cu toate acestea, la un interval de maximum 3 ore, trebuie sa-l trezesti si sa-l hranesti. Contactul piele la piele s-ar putea sa te ajute sa-i trezesti interesul pentru san.
La fel cum exista si bebelusi care par sa nu se sature niciodata. Ar manca intruna. De aceea, este recomandat sa alaptezi bebelusul cand ii este foame, iar nu dupa un program dinainte stabilit. Dar cum iti dai seama ca ii este foame? „Cand plange, stiu ca ii este foame”, imi vei raspunde. Gresit! Plansul este un semn tardiv, iar atunci trebuie sa-l linistesti inainte sa-l atasezi la san. Daca incepe sa deschida gurita cautand sanul sau daca isi adulmeca mainile si se agita, inseamna ca ii este foame.
Orarul meselor sugarului de doua luni
Pentru sugarii pana la doua luni, medicii recomanda 6 mese in timpul zilei, asta insemnand la un interval de trei ore. Daca incepi prima masa la 6 dimineata, programul ar fi urmatorul: 6.00 – 9.00 – 12.00 – 15.00 – 18.00 – 21.00. Nu uitati de alaptarea din timpul noptii.
Este important sa-i oferi bebelusului sanul ori de cate ori il cauta. Totusi, ai grija ca intervalele intre alaptari sa nu fie mai scurte de o ora si mai lungi de patru. Numarul de mese de peste zi depinde de pofta de mancare a sugarului, dar si de productia de lapte a mamei.
Orarul meselor sugarului intre 2 si 4 luni
Intre 2 si 4 luni, sugarul primeste doar 5 mese zilnic la un interval de patru-cinci ore. Pastrand acelasi altgoritm, orarul va deveni: 6.00 – 10.00 – 14.00 – 18.00 – 22.00. Si, bineinteles, masa din timpul noptii.
In jurul varstei de trei luni, odata cu dezvoltarea sistemului digestiv si luarea in greutate, intervalul dintre mese creste si copilul poate chiar sa renunte la masa nocturna. Nu te panica, vei constata ca mesele din timpul zilei vor fi mai consistente, astfel ca micutul tau se va hrani eficient.
Orarul meselor sugarului intre 4 si 6 luni
De la aceasta varsta, copilul trebuie alaptat cam de cinci ori pe zi, incluzand si masa din timpul noptii, daca o mai cere. Acum incep sa iasa dintisorii, iar unii copii vor vrea sa „tatuleasca” mai mult, in timp ce altii vor refuza complet sanul. Fii atenta la semnale si fa-i pe plac. Bebelusul stie cel mai bine cand si cat sa manance. In niciun caz, nu va flamanzi!
Unele mamici incep diversificarea in aceasta perioada fara sa stie ca stomacelul micutului nu este pregatit sa digere alimente solide. Tocmai de aceea, mamicile care considera ca laptele matern nu le mai este suficient bebelusilor sunt sfatuite sa testeze fiecare aliment nou introdus timp de 7 zile. Astfel, vor evita reactiile alergice sau problemele digestive, sustin specialistii. Cel mai bine ar fi sa solicitati sfatul pediatrului in ceea ce priveste startul diversificarii.
Orarul meselor sugarului dupa 6 luni
Nutritionistii recomanda ca diversificarea alimentatiei bebelusului sa inceapa la varsta de 6 luni, cand organismul este suficient de dezvoltat sa primeasca alimente solide. Chiar si asa, copilul trebuie alaptat in continuare pana la varsta de doi ani.
La sase luni, copilul care a inceput diversificarea va primi 4 mese de lapte, iar la pranz o supa de legume. La 7 luni, va fi alaptat dimineata, seara si inainte de culcare, urmand ca la gustarea de dimineata sa primeasca suc de fructe, iar la pranz, piure din legume.
La varsta de opt luni, programul unui copil care a inceput diversificarea va fi urmatorul: prima masa va fi la ora 06.00 si va consta in lapte matern sau formula. Urmeaza gustarea de la ora 10.00, un suc de fructe sau de morcovi. Masa de pranz nu trebuie sa fie amanata mai mult de 14.00 si va consta in supa sau piure de legume. Gustarea de la ora 18.00 va fi alcatuita din lapte cu cereale integrale sau iaurt, iar masa de seara, de la ora 21.00, va fi lapte matern sau formula.
In continuare, pana la un an (dar si dupa), numarul de mese recomandat copiilor (si adultilor deopotriva) insumeaza cinci, dintre care trei principale si doua gustari. La copilul pana in doi ani, prima si ultima masa constau in lapte (de san sau praf).
Si bebelusii prematuri sau care sufera de icter pot fi alaptati tot la cerere, cu mentiunea ca ei trebuie treziti ca sa nu sara peste nicio masa.
Sursa:
http://www.thealphaparent.com/2011/12/timeline-of-breastfed-baby.html
http://www.webmd.com/parenting/baby/features/establish-a-breastfeeding-schedule
http://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/breastfeed/breastfeed_often.html
Articole recente
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
- Ce spun mamele despre pompele Spectra
- Sondaj Spectra România: 40% dintre mame consideră alăptarea un proces dificil, dar necesar
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri
12 comentarii. Leave new
Fetita mea are 3 luni si nu mănâncă mai deloc ii dau nan cinfortis dar nu mănâncă mult rare ori când mănâncă 120 g ian schimbat luptele pe milumil dar nu ia placut nici ala ce sa fac.nu imi ia in greutate decat 600-650 pe lună de multe ori se inrveaza când ii dau lapte 😦😦
Buna si eu am baietel si la fel suntem si noi abea papa ceva! Ii dau si san si formula! Si respinge abea ia in greutate
Am un băietel de 2 luni, cu nan comfortis il hrănesc,de ceva timp, nu mai mănâncă cum mânca odinioară, adica a 3 ore, are intervale mult mai mari intre mese, si la fel, cand vreau sa ii dau sa mănânce se enervează si scuipa laptele.
Noi am ajuns cu bebe la 7 luni fara probleme. La 3 luni are o pauza in alaptat, la noi s-a intamplat imediat dupa vaccin. A mancat din ce in ce mai putin insa a luat in greutate normal. Dupa luna 5 a inceput sa manance super bine, ajungand in luna a 6 a sa manance 180 iar in luna a 7a 210 lapte formula Topfer Bio2, pe langa cele 3 mese formate din alimente. Succes si nu va ingrijorati, bebelusii sunt mai puternici decat avem noi impresia!
Bv cel mai bun lapte și eu îl folosesc exceoent
E părerea ta ca e cel mai bun lapte. Ai citit conținutul? Are ulei de palmier. Interesează te de ulei de palmier și vezi cât de dăunător e în timp.
Buna ziua! As vrea sa împărtășesc experienta mea și punctul meu de vedere deoarece vad multe mame ce se confrunta cu problema luării in greutate . Nu sunt medic, ci mama. Un Bebeluș ar trebui sa ia 750 de gr pana la 5-6 luni iar apoi 500 de gr teoretic.Fata mea nu lua decât 400 și putin in primele luni, apoi mai putin , mentionez ca o alăptez natural . Am zis ca nu am lapte suficient , dar nu laptele era problema sanii mereu se umpleau la interval de 2-3 ore , ci ea care manca și nu “pune” , și undeva de 5 luni am decis sa încep diversificarea deși medicul mi-a zis clar ca peste 6 luni. Am zis da și am făcut ca mine, dar trebuie sa mentionez ca era foarte curioasa de ceea ce mananc , stătea in fundulet , mergea cu premergatorul , da, de la 5 luni și putin. Având 6 kg și putin . Acum suntem aproape de un anișor , merge singura , mancam cam de toate și cantitativ mult ,suntem tot cu greutatea sub “standarde” deși repet mananca mult cantitativ chiar ma gandeam ca va deveni o pufosica dar nu. Asa e metabolismul ei .mananca mult și nu se pune . Ideea pe care vreau sa o evidențiez: eu ca mama am stiut ce este mai bine și fiecare copil este diferit, medicul tratează copii la fel după “teorie” .Dacă copilul este Ok și nu are alte probleme ,nu trebuie “îmbuibat” cu formula asa cum și mie mi s-a sugerat,dacă este laptele natural care este cel mai sanatos .
Nu ii dau nici vigantol sau alte suplimente , nu sunt de acord , dar sunt pro vaccinuri.
Medicii au un “tabel “ după care se orientează la toți , dar noi ca mame ne orientam doar după instinctul matern și sa nu uitam ca fiecare bebe este diferit.
A nu se intelege ca sugerez ca nu trebuie sa ținem cont de sfatul medicului atunci când sunt prezente semne de vreo afecțiune,problema serioasă .
Iar persoanelor care nu sunt in asentimentul deciziilor luate de mine , inainte sa “Săriți “ cu gura, tineti cont ca fiecare alegem și suntem răspunzătoare de deciziile luate. Eu ma declar extrem de multumita de deciziile pe care le-am luat având un copil sanatos care s-a dezvoltat armonios și doar am vrut sa împărtășesc experienta mea .
Buna seara am o fetita de 4 luni si inca mananca la 2, 3 ore. Este normal? Asta se intample pe timpul zile ca noaptea nu mananca atat de des. Multumesc aticipat
Eu am o fetita de 3 luni si jumatate , o alaptez exclusiv la san si mananca la un interval de 4 ore 5 mese ziua si una noaptea ia foarte bine in greutate cam 700 de grame pe luna mie mi-se pare suficient nu ma grabesc cu diversificarea deoarece nu are stomacelul pregatit copilasii sunt diferiti nu trebuie sa ne ingrijoram daca ia mai putin in greutate si oricum bebeii alaptati la san ia mai putin decat cei hraniti cu formula
Buna seara .Am un băiețel de 6 luni nu prea vrea mancare și de fiecare data ii treb si lapte formula depinde de zi mananca 90ml .120 ml peste 2 ore iar e foame ii dau rest de lapte pana la 240 ml .socotim 4 ore incercam sa mancam cate umpic și lapte peste 2 ore rest lapte.E bine asa pana se obișnuiește cu mâncarea. Sau trebuie sa ii schimb laptele ii dau Bepa Pre Ha nu se mai satura .îmi cere și noaptea la 23. o sa devina obez bebele meu dacă mananca noaptea?multumesc
Nu cred ca o sa devină obez. Cred ca cu trecerea timpului își va forma propriul ritm și va mai sari peste mesele de noapte. Cel puțin așa sper sa se întâmple și la bebelina mea , care are 6 luni. Ea mănâncă 210 ml lapte in jur de 21:30, apoi 150ml intre ora 1-2 și următoarea masa 150 ml între orele 4-5 . Și următoarea masa între orele 8-9 dimineața. Câteodată și eu am impresia ca se trezește cam des sa mănânce, dar ținând cont ca acum o luna se trezea din 2 in 2 ore eu zic ca am avansat 😃.De curând am început și diversificarea și poate și asta a influențat mesele de peste noapte, plus ca înainte cum o simteam puțin ca se mișcă ii dădeam repede sa mănânce și automat mânca mai puțin, se trezea mai des. Acum încerc sa nu ii dau mai repede de 4 ore. Sper intr-o luna sa aibă doar 1 trezire in cursul nopții 😀.
Bebele meu de 3 saptamani are momente cand cauta cu gura si din ora in ora. Il hranesc cu Aptamil.