Administrarea de medicamente unei femei care alapteaza a constituit intotdeauna o controversa. S-a pus mai mult accentul pe decizia femeii de a continua alaptarea in timpul unui tratament medicamentos decat pe intrebarea fireasca daca medicamentul respectiv ajunge in lapte si poate dauna copilului. Tocmai de aceea, vom analiza in randurile de mai jos cat de toxic este laptele matern al mamei supuse unui tratament farmacologic, dar si ce medicamente sunt premise, riscante sau total contraindicate.
Alaptarea si medicatia mamei
Aproape toate medicamentele luate de mama sunt secretate in lapte, dar concentratia si efectele adverse posibile asupra copilului variaza foarte mult. Multe studii in acest sens demonstreaza ca intotdeauna, chiar si in mica parte, medicatia luata de mama ajunge si la bebelus prin alaptarea lui. Orice medicament pe care o mama care alapteazadoreste sa il foloseasca se va administra numai la recomandarea medicului. Nu este recomandata nici intreruperea alaptarii, deoarece s-ar putea ca bebelusul sa se intarce si sa nu mai accepte sanul. Iar mama sa sfarseasca cu sanii angorjati si durerosi.
Sunt considerate sigure in timpul alaptarii acele medicamente care: sunt prescrise si pentru sugari, a caror cantitate pe care o asimileaza sugarul prin lapte este mult mai mica decat cea asimilata daca i s-ar administra medicamentul direct, au fost administrate si pe perioada sarcinii, nu sunt absorbite de stomac sau intestine si nu ajung in lapte.
Prin urmare, o mama care alapteaza poate urma un tratament cu: corticosteroizi; diuretice usoare; contraceptive pe baza de progesteron; anestezice locale (cele pentru uz stomatologic); ibuprofen; vitamine; aciclovir; insulina; medicamente pentru relaxarea musculaturii; medicamente pentru parazitii intestinali comuni; anumite antibiotice (tetraciclina, sulfamicina, amoxicilina, ampicilina, cefaclor, cefalexina, augmentin, cefradine, floxapen, penicilina V). Dar niciodata “dupa ureche”, ci la recomandarea expresa a specialistului si dupa o ivestigatie amanuntita.
De asemenea, vaccinurile facute de mama nu necesita intreruperea alaptarii. Dimpotriva, in cazul in care vaccinul ajunge in lapte, vaccinul ajuta bebelusul sa dezvolte propria imunitate. Dar, cu exceptia vaccinurilor cu virus viu, celelalte nu ajung in lapte. Nici razele X obisnuite nu obliga mama sa intrerupa alaptatarea. Nici macar in cazul in care sunt facute cu substanta de contrast. Substanta respectiva nu trece in lapte, si chiar daca ar trece, ar fi eliminata de organismul bebelusului.
Medicamente cu risc in alaptare
Desi sunt putine medicamentele strict interzise in alaptare, nu putem spune ca exista medicament 100% sigur. Iar administrarea unora poate avea efecte nocive asupra copilului. Pentru a fi sigur, discutati cu medicul inainte de a lua orice fel de medicament, chiar si in cazul celor eliberate fara prescriptie medicala.
Printre categoriile de medicamente care pot reprezenta un pericol pentru sugar daca sunt luate de mame care alapteaza se numara sedativele, hipnoticele si antidepresivele. De exemplu, aspirina poate determina aparitia insuficientei hepatice la copil, iar antidepresivele ii pot induce somnolenta.
Medicamente interzise in alaptare
Medicamentele din aceasta categorie sunt total contraindicate mamelor care alapteaza. Daca tratamentul trebuie urmat din motive grave de sanatate, adresati-va medicului pentru alternativa compatibila cu alaptarea. In caz de forta majora, intrerupeti alaptarea.
Medicamentele antiinflamatoare si antireumatice (aspirina, indometacin in doze mari) pot produce hemoragii, acidoza, tulburari respiratorii si chiar convulsii. Tetraciclinele distrug flora intestinala si provoaca tulburari digestive. Anticoagulantele orale provoaca sangerari spontane, cloramfenicolul poate avea efecte grave asupra copilului (uneori chiar decesul), iar metronidazolul poate cauza tulburari neurologice.
Alcoolul si fumatul sunt strict interzise in alaptare. Alcoolul trece rapid din plasma in laptele matern si scade nivelurile de oxitocina, ceea ce reduce ejectia de lapte. Fumatul provoaca o scadere substantiala a productiei de lapte si o crestere semnificativa a colicilor. Grasimile din laptele matern, esentiale pentru dezvoltarea copilului si crestera lui in greutate, sunt cu cel putin 19% mai scazute la mamele fumatoare.
Sfaturi pentru mame:
- Administrati medicamente doar daca absolut necesar si doar la recomandarea medicului;
- Evitati medicamentele ale caror prospecte nu ofera informatii cu privire la alaptare;
- Luati cea mai mica doza recomandata;
- Evitati administrarea per os (pe gura) sau parenterala (injectabila); puteti opta pentru administrarea topica, externa.
- Evitati alaptarea in momentul in care medicamentul atinge concentratia maxima in plasma;
- Alaptati inainte de administrarea dozei si folositi medicamente cu timp de injumatatire scazut (iese repede din organism);
- Daca este absolut necesar, sistati alaptarea. Daca este pentru o perioada scurta, va puteti face rezerve de lapte matern prin mulgerea sanului cu ajutorul pompei. Pe perioada tratamentului folositi in continuare pompa de san pentru a va pastra productia de lapte si pentru a evita angorjarea sanilor.
- Incercati terapiile alternative:
- Terapii analgezice: tehnici de relaxare, masaj, bai calde;In raceli, tuse, rinite alergice : inhalatii, aerosoli, solutii saline, evitarea alergenilor cunoscuti, in special a animalelor;
- Afectiuni stomacale combatute prin schimbarea alimentatiei sau ceaiuri; In constipatie bea lapte cu miere; Pentru efect laxativ mancati cereale bogate in fibre, prune si lichide calde la micul-dejun.
- Pentru efecte antiacide mancati mese mici si dese, dormiti cu capul mai ridicat, evitati mancarurile ce provoaca gaze (fasole, mazare, conopida, linte, piure de cartofi);
- Anemia poate fi tratata termporar prin modificarea alimentatiei si prin suplimentarea surselor de fier: spanac, ficat de pui, de vita, cereale, carnea de vita, broccoli, alune si nuci. Legumele si fructele bogate in vitamina C ajuta absorbtia fierului in organism.
Surse:
http://nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=26:breastfeeding-and-medications&catid=5:information&Itemid=17
How do I determine if a medication is safe for a breastfeeding mother?
http://www.babycenter.com/0_drug-safety-during-breastfeeding_8790.bc
http://www.aafp.org/afp/2001/0701/p119.html
Articole recente
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
- Ce spun mamele despre pompele Spectra
- Sondaj Spectra România: 40% dintre mame consideră alăptarea un proces dificil, dar necesar
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri