Baita nou-nascutului face parte din primele provocari ale parintilor, care le da ceva batai de cap. Proaspetii parinti vad copilul ca pe un lucru extrem de fragil, ceea ce face sa apara teama de a nu face o miscare milimetrica gresita si a-i face rau puiului lor. Ei bine, baita bebelusului trebuie sa se faca cu grija si atentie, insa vei descoperi imediat cateva metode si trucuri care iti vor usura existenta si te vor face sa privesti acest episod ca pe un ritual normal de igiena, asa cum si este de fapt.
Primul lucru pe care trebuie sa-l inveti despre baita nou-nascutului este faptul ca in in primele zile de viata, pana la caderea buricului, baita va fi de fapt o igiena corporala. Este indicat ca zona buricului sa fie complet vindecata pentru a fi pregatita sa intre in contact cu apa si cu produsele de curatare. Astfel, in prima saptamana vei “imbaia” micutul nu ajutorul unui burete umed. Odata incheiat acest prim nivel, iata cum se va desfasura pas cu pas baita nou-nascutului si care sunt metodele pentru un moment placut pentru tine si mai ales pentru micut.
Cadita bebelusului este foarte importanta
Pentru ca baita micutul sa se desfasoare in conditii normale trebuie sa ai o cadita speciala. Aceasta trebuie sa fie prevazuta cu un suport in centru ce va fi ocupat de bebelus. Cadita iti va permite sa controlezi mai bine miscarile in timpul baitei si ii va permite micutului sa stea confortabil astfel incat sa simta ca noua experienta este una placuta.
Nu lasa bebelusul nesupravegheat nicio secunda
Cea mai important regula din timpul baitei nou-nascutului este faptul ca niciodata, nici pret de o secunda, nu trebuie sa-l lasi pe micut nesupravegheat. Odata inceput ritualul de igiena trebuie sa-ti canalizezi intreaga atentie asupra copilului. Prin urmare, inainte de a da startul imbaierii asigura-te ca ai toate lucrurile la indemana. Prosoapele, scutecele, produsele de curatare si ingrijire sunt singurele obiectele care care vei avea nevoie in timpul acestui ritual. Desigur, exista si situatia in care faci baita in prezenta partenerului de viata, astfel incat acesta iti va aduce la indemna orice produs de care vei avea nevoie.
Potriveste apa la temperatura perfecta
Baita este o etapa noua pentru nou-nascut, de aceea primele incercari trebuie sa fie placute, ca el sa inteleaga ca ora pentru baie este un lucru bun, nicidecum un moment stresant. Astfel, este indicat sa potrivesti cat mai bine apa, intre 37 si 38 de grade Celsius. Foloseste-te de cot sau de incheietura mainii tale pentru a vedea daca este potrivita. De asemenea, ai grija ca si incaperea in care ii faci baie bebelusului sa fie suficient de bine incalzita (24-25 de grade Celsius).
Permite-i micutului sa se acomodeze cu apa
Desi timp de 9 luni bebelusul s-a dezvoltat intr-un mediu umed, este posibil ca prima baita sa nu fie primita cu bratele deschise. Aceasta situatie necesita timp si rabdare si se poate amana suficient cat micutul sa se simta confortabil. Poti oricat sa revii la curatarea cu ajutorul buretelui umed. Contactul cu apa trebuie sa se faca treptat, mai intai picioarele, apoi bazinul, toracele si in cele din urma gatul. Miscarea trebuie sa fie lenta, nicidecum brusca, dar suficient de rapida si eficienta. Nu uita ca stratul de grasime de pe corpul micutului este foarte subtire, ceea ce inseamna ca nou-nascutului i se face frig mai repede. De asemenea, este foarte important ca una dintre mainile tale sa fie in permanenta in contact cu pielea lui, acest truc oferindu-i sentimentul de siguranta.
Sterge-l cu atentie
Asa cum este important sa cureti cu atentie fiecare zona a corpului, la fel de important este si sa stergi cu atentie fiecare centimentru. Stii doar cat de sensibila este pielea micutului, iar cateva picaturi uitate si acoperite de hainute pot provoca iritatii si eruptii pe piele dintre cele mai neplacute.
Foloseste produse prietenoase de ingrijire
Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa ai de-a face cu un bebelus irascibil din cauza iritatiilor provocate de anumite produse de ingrijire. Astfel, alegerea produselor ce intra in contact cu pielea este esentiala, pentru ca trebuie sa contina elemente naturale ce hidtrateaza si protejeaza in profunzime celulele slab dezvoltate. Este indicat sa alegi produse fara parfum si compusi chimici.
Alege momentul potrivit pentru baita
Pentru ca baita nou-nascutului sa fie un ritual placut pentru amandoi alege sa-l executi intr-un moment de liniste, cand sunteti relaxati. Este esential ca starea ta sa fie una pozitiva pentru a face fata cu brio eventualelor mici piedici. Si micutul trebuie sa fie calm si relaxat pentru a accepta noua ipostaza in care este pus. De asemenea, ai grija cat de des alegi sa-i faci baita bebelusului. De regula, baita completa trebuie sa fie de 1-2 ori pe saptamana, urmand ca in fiecare zi zonele sensibile sa fie curatate cu atentie. Corpul micutul secreta uleiurile sale proprii care ajuta foliculii de par si celulele sa se dezvolte, iar contactul cu apa si cu produsele de curatenie vor usca pielea sensibila a micutului.
Surse: parents.com, babycenter.com, todaysparent.com, whattoexpect.com.
Articole recente
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
- Ce spun mamele despre pompele Spectra
- Sondaj Spectra România: 40% dintre mame consideră alăptarea un proces dificil, dar necesar
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri
1 comentariu. Leave new
🥰