fbpx

Este cel mai natural proces si pare foarte simplu, insa alaptarea nu este tocmai una dintre cele mai usoare activitati. Inca din timpul sarcinii vor aparea intrebarile precum “Oare o sa am suficient lapte?”, “Voi reusi sa o fac corect?”, “De unde stiu cand sa incep si cand sa ma opresc?”. Pentru ca acestea sa nu-ti dea batai de cap si doar gandul ca vei alapta sa se transforme intr-un cosmar, este indicat sa incepi pregatirile pentru acest proces inca din timpul sarcinii. Cum? Vei descoperi in cele ce urmeaza.

Alaptarea poate fi considerata o provocare pentru viitoarele mamici, dar si un proces intim dintre mama si copil, ce face ca legatura dintre ei sa devina de neinlocuit. Pentru ca alaptarea sa se desfasoare corect, iar cel mic sa aiba parte de laptele mult necesar dezvoltarii sale, trebuie sa te pregatesti cu atentie chiar din timpul sarcinii. Astfel, daca ai intrat in cel de-al doilea trimestru de sarcina a venit momentul sa incepi cercetarea asupra unui nou capitol din lunga lectie a maternitatii, cu cele mai utile sfaturi de urmat pentru a te pregati pentru momentul primei alaptari.

Cum pregatesti sanii pentru alaptare

Afla cat mai multe informatii despre alaptare

Trebuie sa stii ca in primul rand, niciodata nu este “prea devreme” pentru a invata lucruri noi in sarcina. Fie este vorba despre alaptare, sau despre celelelalte etape de dupa nasterea bebelusului, este indicat sa inveti cat mai multe lucruri in timpul celor 9 luni de sarcina. In ceea ce priveste alaptarea, poti incepe cu informatiile din cartile de specialitate. Acestea pot fi lecturi relaxante si educative, in acelasi timp. Apoi, urmeaza aprofundarea informatiilor noi, pe care o poti face prin intermediul cunostintelor tale care deja au experimentat aceasta etapa. Facand acest lucru vei afla toate aspectele acestui proces, chiar si cele neplacute, insa este un lucru bun, pentru ca vei fi la curent cu toate posibilele intamplari. Alaptarea este departe de a fi doar “lapte si miere” pentru mamici, iar ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa fii luata pe nepregatite, nu-i asa?

Afla cat mai multe lucruri despre corpul tau

Pentru a detine controlul trebuie sa stii totul. Asta se intampla si in cazul corpului tau, pe care trebuie sa-l cunosti indeaproape pentru a te bucura de o experienta pozitiva cu alaptarea. Discuta cu medicul tau despre toate transformarile prin care vor trece sanii tai, cere detalii despre cum apare lactatia si afla mai multe despre cum o poti stimula. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si dezechilibrul hormonal prin care trece corpul tau in timpul celor 9 luni, astfel incat nimeni nu poate prevesti cu adevarat cum va decurge alaptarea.

Cauta sprijin specializat

Orice viitoare mamica are nevoie sa simta ca este sprijinita. Suportul psihic si moral din partea familiei trebuie sa fie completat cu cel din partea grupurilor/claselor specializate, unde fiecare problema si temere isi gaseste rezolvarea. Este foarte important sa participi la astfel de cursuri unde se discuta toate etapele din sarcina, dar si cele de dupa nastere, printre care se numara si alaptarea. Vei primi sfaturi pretioase, iar compania altor mamici iti va oferi confortul psihic de care ai nevoie, constientizand astfel ca nu esti singura in acest proces.

Spre finalul sarcinii incepe masajul sanilor

In timpul alaptarii sanii tai sunt cei care “fac toata treaba”. In sarcina trebuie este sa te asiguri ca sanii tai sunt la capacitate maxima pentru a intampina orice noua provocare. Astfel, este indicat ca spre finalul acesteia sa incepi masajul sanilor. Acesta trebuie sa fie unul cat mai linistit, fiind menit sa elibereze si sa detensioneze canalele.

Cumpara din timp toate accesoriile necesare alaptarii

Dupa cum am amintit, ultimul lucru pe care ti-l doresti este ca acest proces sa te surprinda nepregatita. Prin urmare, inainte de marele eveniment, asigura-te ca ai mers la cumparaturi pentru acele cateva accesorii ce-ti vor fi utile in timpul alaptarii.

  • sutien special pentru alaptare – foarte confortabil si care iti permite sa-ti hranesti bebelusul in orice moment
  • pompa de san – ea te va salva de multe neplaceri ale alptarii, de la angorjarea sanilor, pentru ca te va ajuta sa ii golesti cand cel mic nu suge suficient, la a pune deoparte portii de lapte pentru momentele cand, poate nu esti alaturi de el
  • perna speciala – iti va oferi sprijinul de care vei avea nevoie in timpul meselor celui mic,
  • protectii de silicon pentru mameloane, ca sa eviti aparitia ragadelor.
  • tampoane pentru sani – vor absorbi picaturile de lapte ce se scurg si vor proteja mameloanele sensibile si inflamate,
  • crema speciala pentru mameloane – va hidrata iritatia de la nivelul sanilor.

Surse: babycenter.com, todaysparent.com, breastfeeding-problems.com, early-pregnancy-tests.com, kellymom.com.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.