Alaptarea reprezinta cea mai intima legatura dintre o mama si bebelusul ei. Nimic nu poate egala conexiunea ce se formeaza intre ei prin intermediul acestui proces natural, asa cum nimic nu se poate compara cu beneficiile laptelui matern asupra sanatatii copilului. Insa, din nefericire, exista si o parte mai putin placuta a acestui capitol: durerile la nivelul sanilor. Acestea pot reprezenta o adevarata bataie de cap dar exista cateva remedii naturale eficiente care vor ameliora senzatiile neplacute si vor face posibila alaptarea in continuare.
Conform Academiei Americane de Pediatrie, un copil trebuie alaptat exclusiv pana la varsta de 6 luni, proces ce se poate continua alaturi de diversificarea alimentatiei, pana la varsta de 2 ani. Din pacate, multe mamici renunta la alaptare din cauza incercarilor esuate de pozitionare la san sau a durerilor ce impiedica procesul. Acestea sunt fie la nivelul mameloanelor, de altfel, cele mai dese dureri, cauzate in primul rand de alaptarea incorecta si de lenjeria intima nepotrivita. Exista si durere la nivelul sanului cauzata de angorjare, umplerea excesiva a sanilor cu lapte. Acest fenomen apare ca urmare dezechilibrului intre cerinta bebelusului si rezerva de lapte. Angorjarea se manifesta prin sani grei, plini si extrem de sensibili.
Oricare dintre durerile la nivelul sanilor are remediu. In primul rand, toate mamicile trebuie sa inteleaga faptul ca alaptarea se invata, si este un proces ce are nevoie de timp de rabdare si de multe incercari. In al doilea rand, exista anumite remedii naturale, la indemana oricui, care au rolul de a calma senzatiile neplacute. Iata care sunt acestea.
Pozitionarea corecta a copilului
Acesta este unul dintre cele mai importante remedii ale durerilor de sani in alaptare. Gura bebelusului trebuie sa cuprinda in totalitate mamelonul astfel incat jetul de lapte sa-i ajunga in cerul gurii. Acest lucru face ca hranirea sa fie corecta, iar tu nu vei experimenta dureri la nivelul mamelonului, care devine foarte sensibil la inceputul alaptarii.
Masajul sanilor
Este important sa-ti masezi sanii, mai ales inainte de a incepe hranirea micutului. Acest remediu va influenta productia de lapte si va pune sangele in miscare. Acesta trebuie sa se execute cat mai bland si poate elibera senzatia de greutate a sanilor care se intaresc din cauza acumularii excesive a laptelui.
Comprese cu apa calda
Este foarte important ca o zona dureroasa sa aiba un flux sanguin puternic. Acest lucru se aplica si in cazul durerilor de sani in alaptare. Un bun remediu natural il reprezinta compresele de apa calda asezate deasupra sanilor. Vor ameliora durerea si vor reduce senzatia de intarire si prea plin.
Permite pielii sa respire
Este important de stiut faptul ca si pielea sanilor si in special, mameloanele au nevoie de aer. Procesul de alaptare si acoperirea sanilor dupa terminarea mesei nu fac altceva decat sa influenteze aparitia pielii crapate si a unei posibile infectii din cauza excesului de umiditate. Astfel, este de preferat ca imediat dupa alaptare sa permiti pielii sa se usuce natural, la aer, fara sa o stergi.
Golirea ambilor sani
Daca pana de curand mamele alegeau sa-si hraneasca bebelusul la un singur san in timpul unei mese, iata ca lucrurile s-au schimbat. Conform specialistilor, este important ca ambii sani sa fie goliti complet pentru a nu aparea durerile imediat dupa alaptare. Astfel, poti aseza micutul la unul dintre sani, urmand sa schimbi pozitia spre celalalt san dupa un interval de 4 – 5 minute. Nu te teme ca bebelusul va refuza al doilea san. Va fi desprins de la piept doar cateva secunde astfel incat nu va observa diferenta.
Lenjerie speciala
Acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa acorzi foarte mare atentie lenjeriei intime alese. Ar fi indicat a optezi pentru un sutien special pentru perioada alaptarii, fabricat din bumbac 100%, ce permite pielii sa respire fara sa provoace transpiratie. Nu uita ca mameloanele sunt foarte sensibile si trebuie evitat pe cat posibil excesul de umiditate.
Goleste sanii cu o pompa de san
Vor exista situatii in care nu vei putea alapta in limite normale insa productia de lapte exista. Aici intervine rolul unei pompe de san, cu ajutorul careia vei goli cu grija sanii. Este important sa faci acest lucru pentru a evita aparitia angorjarii sau mai grav, blocarea canalelor ce produc laptele matern. Exista, din fericire, chiar pompe de san duble, care pot goli ambii sani in acelasi timp. Laptele extras poate reprezenta urmatoarea masa a bebelusului pe care o va primi din biberon. De asemenea, laptele matern poate fi depozitat la congelator o perioada de pana la 6 luni.
Comprese cu apa rece
Ca si in cazul compreselor cu apa calda, si cele cu apa rece au rolul de a calma durerile. Poti aseza pungi de gheata deasupra sanilor, fara sa pui presiune, pentru a calma senzatiile neplacute ramase dupa alaptare. De asemenea, poti folosi pungi cu gel, in sutienul special. Acestea sunt mai usoare si mult mai simplu de manevrat.
Lapte matern pentru crapaturi
Se spune despre laptele matern ca detine foarte multe proprietati vindecatoare si antibacteriene. Prin urmare, poti incerca sa-l aplici pe mameloanele inflamate. Dupa terminarea mesei bebelusului, acopera crapaturile si pielea uscata cu un strat subtire de lapte. Lasa pielea sa se usuce treptat si vei vedea cum durerile si senzatiile neplacute se vor ameliora in scurt timp.
Produse de ingrijire naturiste
Asa cum ai avut grija de corpul tau in timpul sarcinii, trebuie sa continui sa faci asta si in timpul alaptarii. Mai ales in ceea ce priveste sanii. In urma alaptarii devin foarte sensibili, crapati si durerosi si au nevoie de hidratare in profunzime. Poti incerca anumite produse de ingrijire pe baza de produse 100% naturale care nu aduc efecte adverse asupra sanatatii copilului. Desigur, inainte de a incerca orice produs este foarte important sa ceri parerea medicului specialist pentru a te asigura ca remediul contra durerilor de sani in alaptare nu este daunator bebelusului.
Surse: searchhomeremedy.com, kellymom.com, todaysparent.com, howstuffworks.com, cyh.com.
Articole recente
- Cum să alăptezi și să lucrezi de acasă: Ghid complet pentru mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate
- Colicii la bebeluși: Cum să-ți ajuți copilul
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri