Multe mamici au impresia ca o data ce au nascut, pot reveni la obiceiurile nesanatoase si la stilul de viata haotic pe care le-au avut inainte de a ramane insarcinate. Nici chiar daca nu alaptezi, nu-ti poti permite sa te apuci iar de fumat, spre exemplu. Nicotina este nociva pentru cel mic fie doar inhalata, cu atat mai mult cand trece in laptele matern. Poate ca nu constientizezi cat de mult il afecteaza pe copil faptul ca tu te neglijezi. De aceea, iti prezentam in continuare cateva obiceiuri nesanatoase ale mamei care alapteaza ce pot dauna bebelusului.
- Igiena incorecta
Sanul nu trebuie spalat inainte si dupa fiecare alaptare. Este suficienta igiena o data pe zi dimineata, cu apa si sapun si stergerea areolelor cu un tampon imbibat in apa fiarta si racita inainte si dupa alaptare. Ai grija, insa, ca mainile si tricourile pe care le porti sa fie intotdeauna curate pentru a preveni instalarea infectiilor.
“Pe areola mamara exista terminatii ale glandelor lui Montgomery care au dublu rol in alaptare: greseaza sanul mamei si ghideaza bebelusul prin miros spre san. Spalarea frecventa cu apa si sapun indeparteaza aceasta secretie si usuca pielea sanului. Singurul produs (in afara de laptele de mama) care se poate aplica pe sani pentru mameloane iritate si care nu este nevoie sa fie indepartat prin spalare este lanolina ultrapurificata speciala pentru mameloane”, explica Monica Ungur, educator perinatal si consultant in alaptare SAMAS.
Pozitionati copilul la san la primele senzatii de foame. Nu asteptati sa planga. Un copil agitat nu se va atasa corect si nu va putea goli sanul. Golirea incompleta determina blocarea canalelor mamare si craparea sfarcurilor. Prin fisurile formate, patrund foarte usor bacteriile provocand infectii, care ajung tot la copil prin intermediul alaptarii.
- Fumatul activ si pasiv
Nicotina inhiba refluxul ocitocinic. Oxitonul este hormonul care contracta celulele musculare din jurul alveolelor si evacueaza laptele prin canalele lactifere. Daca refluxul ocitocinic nu functioneaza, copilul nu primeste lapte matern. Mai mult decat atat, nicotina ajunge in lapte si este asimilata de cel mic.
Fumatul in timpul sarcinii si in timpul alaptarii este foarte daunator pentru bebelus. Copilul expus la nicotina din laptele matern sau prin “fumare pasiva” este predispus la cresterea ritmului cardiac, voma si diaree, alergii respiratorii, nervozitate crescuta sau risc de obezitate in adolescenta si chiar sindrom de moarte subita.
- Consumul de cafea si alcool
Cofeina si alcoolul ajung in laptele matern, iar bebelusul alaptat de o mama consumatoare de cafea sau alcool va suferi de tulburari de somn, iratibilitate, incetinirea dezvoltarii cerebrale.
Daca s-a intamplat sa consumi mai mult de o ceasca cu cafea sau un pahar cu vin, asteapta cateva ore pana sa alaptezi copilul astfel incat lichidul sa se elimine din corp. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasi copilul nemancat atatea ore. Apeleaza la rezerva de biberon din frigider!
- Tratamentul medicamentos
Desi medicamentele total contraindicate femeilor care alapteaza sunt putine la numar, specialistii considera ca niciun medicament nu este complet sigur. Iar administrarea unora poate avea efecte nocive asupra copilului. De aceea, o mama care-si hraneste bebelusul la san trebuie sa discute cu medicul inainte de a lua orice fel de pastila, chiar si in cazul celor eliberate fara prescriptie medicala. Diureticele usoare, anestezicele locale si anumite antibiotice sunt considerate sigure in alaptare. Sedativele si antidepresivele ar trebui administrate cu extrema prudenta, iar psihotropele si citostaticele sunt complet interzise femeilor care alapteaza.
Atata timp cat dieta este armonios alcatuita din toate grupele alimentare si esti foarte atenta la reactia copilului, nu vor exista neplaceri. Dar tine cont ca ceea ce mananci afecteaza calitatea laptelui si, implicit, dezvoltarea copilului. Evita excesul de orice fel si alimentele cu potential alergen sau care baloneaza. De asemenea, ai grija la pestele cu nivel ridicat de mercur, prajeli si fast-food.
“Mama care alapteaza poate manca din toate grupele alimentare cu moderatie, poate bea o cafea dimineata, ideal dupa ce alapteaza si, ocazional, poate bea o unitate de alcool (spre exemplu, un pahar de 70 ml vin, o bere de 300 ml concentratie 3-4%, 25 ml tarie). Ocazional inseamna mai putin de o data pe saptamana. Alcoolul ajunge in lapte si produce tulburari neuropsihice copilului. Drogurile sunt total interzise.
- Deshidratarea
Alaptarea te epuizeaza de fluidele din corp si secreta un hormon care iti provoaca sete. Iar cand apare senzatia de sete, deshidratarea s-a instalat deja. De aceea, este indicat sa consumi lichide in timpul alaptarii. Cantitatea optima de lichide este decisa de fiecare mama in parte. Important este ca organismul sa fie hidratat. Cel mai simplu semnal este concentratia urinei. Culoarea inchisa iti indica sa bei mai multa apa.
- Completare cu alimentatie artificiala
Alimentatia artificiala este foarte periculoasa pentru sugar. Completarea hranei cu formula sau lapte de vaca prezinta un risc crescut de infectii, constipatie sau diaree, alergii sau intoleranta, carenta de vitamina A si malnutritie, obezitate sau dezvoltare intelectuala redusa.
Starea psihica negativa a mamei poate scadea secretia lactata. Femeile care sufera de depresie post-partum, spre exemplu, intampina dificultati in a alapta, resping copilul de la san, ducand in cele din urma la pierderea lactatiei si privarea bebelusului de beneficiile laptelui matern.
“Un obicei sanatos foarte important este o buna igina psihica, daca pot spune asa. O mama calma, linistita, care dorme macar o data pe zi alaturi de bebelusul ei, care se alimenteaza din toate grupele de nutrienti, face miscare eventual dupa controlul de 6 saptamani si are un ajutor in post partum este secretul unei alaptarii reusite”, concluzioneaza Monica Ungur, consultant in alaptare.
Surse:
https://www.health-e-learning.com/resources/articles/40-social-drugs-and-breastfeeding
http://www.medic8.com/healthguide/pregnancy-birth/mother-baby/breastfeeding/myths.html
http://www.babycentre.co.uk/a1028957/breastfeeding-and-fasting
http://www.drugs.com/breastfeeding/caffeine.html
Articole recente
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
- Ce spun mamele despre pompele Spectra
- Sondaj Spectra România: 40% dintre mame consideră alăptarea un proces dificil, dar necesar
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri