fbpx

Modul în care se dezvoltă un bebeluș în corpul mamei reprezintă o adevarată minune ce are loc de-a lungul a nouă luni de sarcină. Iată cele mai importante etape din dezvoltarea acestuia explicate în detaliu pentru fiecare lună în parte.

Evoluția sarcinii reprezintă un proces care se desfășoară în anumite etape, însă fiecare organism are propriul ritm de dezvoltare. De asemenea, nu toate sarcinile se încadreaza în durata standard de 40 săptamani. În majoritatea situațiilor săptămânile gestaționale sunt estimate începand cu prima zi a ultimei menstruații (de obicei bebelușul va avea 6 săptămâni la acel moment), având o durata totală de 280 zile sau 40 săptămâni. Stadiile de dezvoltare ale sarcinii sunt denumite trimestre fiind cuprinse din cate trei luni, ca urmare a modificarilor distincte care apar în fiecare dintre ele.

evolutia sarcinii; sarcina pe saptamani

 

Prima lună

Durata medie a sarcinii este considerată drept 40 săptămâni de la data concepției; fertilizarea ovulului de către spermatozoid are loc la o zi-doua după ovulatie (în a 28-a zi a unui ciclu), cu câteva zile inainte ca ovulul fertilizat să se implanteze în uter, așadar pentru primele 2 săptămâni nu sunteți de fapt însarcinate. După ce ovulul este fertilizat, începe să se dividă în mai multe celule, respectiv pe durata de timp în care este transportat la trompele uterine și apoi în uter. Pană la momentul când ajunge în uter, ovulul fertilizat a devenit un grup de celule (două straturi de celule din care se vor forma organele și membrele) denumit blastocist care plutește în cavitatea uterină până se încorporează în peretele uterin. În decurs de 3 săptămâni celulele blastocistului devin un embrion, iar primele celule nervoase ale copilului se formează deja. Bebelușul în dezvoltare este denumit embrion din momentul concepției până în a opta săptămână de sarcină. Pe masură ce ovulul fertilizat crește, un sac plin cu apă se formează în jurul său umplându-se gradual cu lichid, un sac amniotic care protejează embrionul. De asemenea, se dezvoltă și placenta, un organ ce transferă nutrimentele de la mamă la copil. Această implantare presupune finalizarea concepției, în principiu la 4 săptămâni după prima zi a ultimei menstruații pentru un ciclu menstrual de 28 zile. Apare de asemenea o față primitivă a copilului ce prezintă două cercuri negre mari pentru ochi, iar gura, mandibula și gâtul se dezvoltă. Celulele sanguine capătă formă, iar circulația este inițiată. Micuța inimă în formare va bate de 65 ori pe minut până la finalul celei de-a patra săptămâni.

A doua lună

La varsta de 5 săptămâni embrionul este de mărimea unui bob de orez (aproximativ 2 mm lungime) și este teoretic vizibil cu ochiul liber. Viitorul bebeluș dispune de un creier în formare cu 2 lobi, iar coloana vertebrală începe să prindă formă. La vârsta gestatională de 6 săptămâni (3-4 săptămâni după fertilizare) embrionul prezintă un cap cu ochi și urechi. Inima sa dispune de 2 camere și bate. Sunt prezenți muguri mici care vor forma ulterior bratele și picioarele. Începutul unei coloane vertebrale poate fi observat, iar partea inferioară a corpului este similară unei cozi.

La varsta de 7 săptămâni, mugurii membrelor au devenit brațe și picioare. Nările pot fi observate pe fața embrionului, iar inima are de acum 2 camere.

La varsta de 8 săptămâni, ochii și urechile cresc, iar bebelușul desemnat făt, într-o continuă mișcare, are aproximativ 2 cm lungime de la vârful capului până la posterior (cât o boabă de fasole). Capul este disproporționat fata de corp, iar fața este în curs de formare. Creierul și vasele de sânge din cap pot fi observate prin pielea subțire. Oasele din brațe și picioare încep să se întărească, iar coatele și genunchii devin vizibile, precum și degetele de la mâini și de la picioare.

Luna a treia

Asa-numita etapă embrionică se termină la finalul săptămânii a opta și incepe etapa fetală, caracterizată prin creșterea rapidă a fătului și dezvoltarea suplimentară a țesuturilor și organelor care s-au format în etapa embrionică.

La varsta gestațională de 9 săptămâni, capul bebelușului este aproape jumătate din mărimea corpului, măsurată din vârful capului până la posterior. Corpul crește ulterior în lungime în mod semnificativ până la săptămână 12, capul devenind mai bine proporționat. Pana la 12 săptămâni de sarcină, bebelușul are aproximativ 5 cm lungime și greutatea a jumătate de banană, corpul sau fiind complet format, inclusiv urechile, degetele de la picioare și de la maini, precum și unghiile. Organele genitale externe apărute în săptămână 9 s-au diferențiat pe deplin în organe feminine sau masculine. Tot până la acest moment ochii s-au mutat către porțiunea frontală a feței, iar pleoapele rămân lipite. Din moment ce partea cea mai critica din dezvoltarea copilului a avut deja loc, riscul de avort scade semnificativ după 3 luni gestaționale.

Luna a patra

Bebelușul își poate suge degetul la acest moment. Până la varsta de 14 săptămâni, fătul va avea aproximativ 9-10 cm lungime, corpul sau fiind acoperit cu un strat de par fin denumit lanugo. Scheletul său începe să se întărească, formându-se oase de la cartilaj moale. Pana la vârsta gestațională de 16 săptămâni fața sa devine mai umană, deși bărbia este mică, iar gura relativ mare. Intre 16-24 săptămâni ar trebui sa simtiți bebelușul mișcându-se pentru prima dată, senzație similară unor fluturi în stomac.

Luna a cincea

Creșterea rapidă experimentată de bebeluș începe de acum să încetinească puțin. Până la vârsta de 20 săptămâni fătul măsoară aproximativ 18 centimentri lungime și are jumătate din mărimea pe care o va avea la naștere. Picioarele sunt acum proporționale cu corpul, iar unghiile sunt bine dezvoltate. Sprâncenele și pleoapele fine sunt vizibile. În această etapă veți simți bebelușul mișcându-se mult, adesea când stați întinse.

Luna a sasea

Pana la 24 săptămâni gestaționale organele bebelușului sunt complet formate. Copilul are are fața unui nou născut, deși ochii sunt mai degrabă proeminenți deoarece bucăți de grăsime sunt încă incorporate în obrajii bebelușului. Pleoapele rămân lipite până la vârsta de 25-26 săptămâni, cand se deschid.

Pielea este ridată, roșie și subțire cu puțină grăsime subcutanată, însă începe să se întindă, fiind acoperită cu o substanță ceroasă denumită vernix care protejează fătul când plutește în cavitatea uterină. Corpul este musculos, dar încă subțire, devenind mai bine proporționat (mărimea trunchiului este proporțională cu cea a capului). Auzul bebelușului este de asemenea bine dezvoltat până în acest stadiu de evolutie, răspunzând bine la sunete.

Luna a saptea

Până la 28 săptămâni intrauterine, părul lanugo aproape a disparut, iar părul normal este prezent pe cap. Grăsimea se depozitează sub piele. Lungimea fătului depașește 40 cm; el poate închide și deschide ochii și privi înjur. Iși schimbă frecvent poziția și răspunde la stimuli, inclusiv la sunet, durere și lumina. Lichidul amniotic începe să se diminueze. Daca s-ar naște prematur, copilul prezintă șanse mari de supraviețuire.

Luna a opta

Bebelușul devine rotofei, până la 30 săptămâni fiind prezente unghiile de la picioare, iar până la 32 săptămâni cele de la maini. Ochii săi se vor deschide când va fi treaz. Este bine protejat de straturi de grăsime, iar plămânii sunt bine dezvoltați, însă imaturi.

Până la vârsta de aproximativ 32 săptămâni bebelușul se va amplasa într-o poziție descendentă deoarece nu va mai fi suficient loc în uter pentru a se mișca liber. Veți simți mișcări ocazionale și viguroase ale brațelor și picioarelor sale. Daca este băiat, testiculele sale vor migra în josul scrotului în luna a opta.

evolutia sarcinii; sarcina pe saptamani

Luna a noua

Undeva în intervalul 36-40 săptămâni, capul bebelușului se va anagaja pentru a ieși (se va afla chiar în vârful cervixului), coborând în pelvis. Părul lanugo care l-a acoperit a disparut în mare parte, deși puțin poate persista în portiunea inferioara a fruntii, în fata urechilor și înpartea inferioara din zona cefei. Unghiile de la picioare au atins lungimea maxima (varfurile degetelor). Plamanii sunt complet dezvoltati, reflexele sunt coordonate (poate clipi, inchide ochii, rasuci capul, apuca cu fermitate, raspunde la sunete, lumina și atingere). Fatul se va misca insa mai putin ca urmare a spatiului ingust; iși va schimba pozitiile pregatindu-se de travaliu și naștere.

Bebeluș la termen

Prin bebelușul la termen se intelege un copil cu greutate intre 2,7 – 3,5 kg, deși intervalul de greutate concret este intre 2,5 kg-5 kg șide lungime 35-38 cm de la varful capului la posterior, 44-55 cm de la cap pana la degetele picioarelor. Cu toate ca exista valori medii pentru fete, respective baieti, variatiile pot fi destul de mari. La 38 săptămâni după conceptie, bebelușul are toate organele și sistemele corpului pregatite pentru momentul cand se va naste.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.