fbpx

Nu mai este un secret faptul ca proaspetele mamicile experimenteaza tot felul de noi provocari in primele luni de viata ale bebelusului. Unele dintre ele sunt placute, insa, din nefericire, exista si cele mai putin placute, cum ar fi lipsa somnului. Da, lipsa unui program regulat afecteaza alaptarea, dar vei vedea in cele ce urmeaza cum sa eviti acest lucru pentru buna dezvoltare a bebelusului tau.

Nasterea bebelusului este, fara doar si poate, cel mai fericit eveniment din viata unei mamici. Pe cat este de asteptat momentul nasterii, pe atat de dificile se dovedesc a fi primele luni de viata ale micului omulet. Motivul? Valul de schimbari si noi responsabilitati aduc un program neregulat de somn. Lipsa somnului este un subiect delicat, cu atat mai mult cu cat poate influenta negativ alaptarea. Iata de ce se intampla acest lucru dar si ce poti face pentru a incerca sa dormi cat mai mult posibil.

Lipsa somnului provoaca o stare proasta oricui, mai ales proaspetelor mamici. Stresul si tensiunea nu sunt tocmai reteta pentru o alaptare corecta, astfel incat productia laptelui matern poate fi influentata negativ. Exista suficiente cazuri de mamici care intampina dificultati in ceea ce priveste alaptatea bebelusului, iar lipsa somnului nu va face altceva decat sa le accentueze. Pentru ca alaptarea sa se desfasoare in conditii normale, o mamica are nevoie de momente de relaxare si de liniste, foarte greu de dobandit de altfel imediat dupa nastere. Vestea buna este ca exista anumite trucuri pe care le poti face pentru a te bucura de ceva ore de somn fata ca procesul de alaptare sa aiba de suferit.

Dormi atunci cand doarme bebelusul

In primele luni de viata ale copilului intreaga ta activitate se desfasoara in jurul micutului. Orice alta sarcina, fie ea personala sau casnica, este amanata si incerci sa profiti de episoadele de somn ale copilului pentru a indeplini cat mai multe lucruri lasate in asteptare. Acest lucru nu va face altceva decat sa te oboseasca si mai mult, ceea ce nu va fi foarte benefic pentru alaptare. Prin urmare, tot ce trebuie sa faci este sa profiti cat de mult poti de reprizele de somn ale bebelusului pentru a dormi la randul tau. Vei vedea ca facand asta starea de indispozitie se va atenua, productia de lapte se va mentine in limite normale, iar bebelusul tau iti va multumi din plin.

Cere ajutorul

Faptul ca ai nevoie de ajutor nu te va face o mamica mai putin buna, ci dimpotriva. Sprijinul moral si fizic este esential imediat dupa nastere, cand intreaga situatie pare scapata de sub control. Astfel, nu te teme sa ceri ajutorul, pentru ca facand asta dovedesti ca iti doresti ceea ce este mai bine pentru puiul tau. Fie alegi ajutorul partenerului de viata, fie al unui memebru apropiat al familiei, incearca sa-i pasezi o parte dintre sarcinile tale pentru ca tu sa te poti odihni. De asemenea, incearca sa-ti lasi micutul in grija sotului tau pentru cateva momente, timp in care tu iti incarci bateriile.

Incurajeaza alaptatul pe timpul zilei

Profita de timpul pe care il petreci ziua cu bebelusul pentru a-i oferi mai des sanul. De ce? Pentru a incuraja alaptatul pe timpul zilei si pentru a rari mesele din timpul noptii care aduc un dezechilibru in programul tau de somn. De asemenea, facand asta vei stimula si productia de lapte.

Hraneste micutul inainte ca tu sa adormi

Un alt truc pentru a beneficia de cateva ore de somn este sa incerci sa-ti hranesti bebelusul inainte ca tu sa adormi. Sigur, vor exista situatii in care aceste incercari vor fi un esec total, insa cu putina perseverenta exista sanse sa reusesti. Atunci cand ultima masa a piticului este inainte ca tu sa adormi, iti ofera cateva ore de somn fara intreruperi pana la urmatoarea repriza de alaptat. Cu siguranta corpul tau va sesiza diferenta.

Alapteaza intr-un scaun special

Acest scaun este un bun ajutor in timpul meselor din timpul noptii, cand trebuie sa-ti hranesti bebelusul dar doresti in acelasi timp ca starea de somnolenta sa nu dispara complet. Intr-unscaun sau un fotoliu confortabil masa se seara va fi un episod placut atat pentru tine, cat si pentru cel mic.

Dormi alaturi de bebelus

Desi multi specialisti sunt de parere ca bebelusul trebuie sa doarma separat in propria lui camera, in primele luni este indicat ca patutul lui sa fie in camera ta. Astfel, la fiecare trezire vei fi aproape de el pentru a-l calma si a-l hrani de fiecare data cand este cazul. De asemenea, poti incerca sa iei bebelusul cu tine in pat in timpul meselor pentru a profita de ceva relaxare in timpul noptii.

Cat mai putina lumina in camera in care alaptezi

Cand alaptezi in timpul noptii alege sa ai cat mai putina lumina, spre deloc, in camera in care faci asta. Acest lucru iti pastreaza si tie starea de amorteala, dar il va face si pe cel mic sa adoarma mai repede. Daca totusi vrei sa vezi exact ce se intampla in timpul alaptarii, o veioza cu lumina prietenoasa si foarte silentioasa este cea mai buna solutie.

Surse: todaysparent.com, whattoexpect.com, postpartumprogress.com, parents.com.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.