fbpx

Da, cu siguranta! Copilul suge din san, nu din mamelon. Plat, ombilicat sau alungit, mamelonul reprezinta doar a treia parte din ce apuca bebelusul cu gurita. Prin urmare, mama poate alapta indiferent de forma mamelonului, chiar daca uneori copilul intampina dificultati in apucarea sanului.

Mamelonul ombilicat sau inversat se retrage, se adanceste in loc sa iasa in afara si sa se intareasca. Printr-un simplu test al palparii, mama isi poate da seama daca mamelonul este cu adevarat ombilicat sau nu. Daca prin stimulare, se intareste inseamna ca nu va avea probleme cu alaptarea. De fapt, nu va intampina deloc dificultati daca deprinde tehnica alaptarii si invata copilul sa apuce corect sanul astfel incat sa poata suge de la orice forma de mamelon.

Tehnici de ridicare a mamelonului ombilicat

alaptare mameloane ombilicate

Cand copilul suge, el scoate mamelonul in afara. De aceea este foarte important sa ataseze copilul la san imediat dupa nastere inainte ca laptele „sa urce” si sa lase bebelusul sa exploreze frecvent sanii. Laptele picurat direct in gura sugarului ii poate, de asemenea, trezi interesul pentru supt.

Inainte de alaptare, mama poate stimula ridicarea mamelonului prin aspirarea acestuia cu ajutorul pompei manuale sau electrice. Pompa de san este recomandata in acest caz, pentru ca al ei canal de aspirare va stimula mamelonul sa se ridice. Pompele de san Spectra vin in ajutorul mamelor care alapteaza cu o gama variata de pompe electrice duble, care le ajuta sa extraga mai multe lapte intr-un timp cat mai scurt. Alaptarea naturala este cea mai importanta, o pompa de san nu inlocuieste alaptarea, ci rezolva probleme atunci cand acestea apar si reprezinta o solutie ca mama sa continue alaptarea.

Incercarea mai multor pozitii de alaptat pana o descoperiti pe cea mai confortabila, pozitionarea corecta la san a bebelusului, dar si evitarea intrebuintarii biberoanelor si suzetelor sunt alte tehnici recomandate de medici in ingrijirea mameloanelor ombilicate, care pot da rezultate. Desi nu sunt o solutie pe termen lung, mameloanele din silicon te pot ajuta pana sfarcurile tale devin mai flexibile, iar bebele capata experienta suptului. Nu le folosi insa inainte sa consulti medicul curant sau un consilier in alaptare!

alaptare mameloane ombilicate

In cele mai multe cazuri, mameloanele retractate revin la normal in cateva saptamani de la nastere. Tot ceea ce trebuie sa faca mama este sa pompeze laptele pana cand sfarcurile ies suficient de mult pentru ca procesul de alaptare sa se desfasoare normal.

Pentru stimularea mameloanelor, mama poate incerca metoda Hoffman care presupune pozitionarea a doua degete la nivelul mamelonului si tractionarea spre tesutul mamar, cu miscari circulare in jurul sfarcului pentru a-l determina sa iasa din areola.

Chiar daca pot ridica unele probleme, mameloanele ombilicate nu trebuie sa constituie o piedica in calea alaptarii. Prin urmare, este foarte important ca mama sa nu cedeze la primul obstacol si sa nu renunte sa alapteze. Cu incredere si perseverenta, mameloanele retractate pot fi corectate, iar alaptarea sa devina un succes!

 

Surse:

“Promovarea alaptarii – ghid pentru medici si asistente” – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si UNICEF

www.sfatulmedicului.ro

www.babycenter.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.