Frecventa la nou-nascuti si sugari, regurgitarea este, de fapt, un reflux gastro-esofagian usor care apare imediat dupa alaptare. Multi parinti il confunda insa cu varsaturile si se panicheaza. Tocmai de aceea, vom explica in cele ce urmeaza ce este regurgitatia si ce o cauzeaza, de ce regurgiteaza bebelusii atat de des si cand trebuie sa consultati medicul.
Statisticile arata ca 65% dintre bebelusii pana in 4 luni regurgiteaza, iar 5% dintre ei o fac dupa fiecare masa. Regurgitarea sau regurgitatia inseamna eliminarea spontana din stomac a unei mici cantitati de alimente, de lapte in cazul nou-nascutilor. Atat copiii hraniti cu lapte matern, cat si cei hraniti cu formula se pot confrunta revenirea laptelui in gura imediat dupa masa.
Acest reflux survine insa firesc, fara efort, ca urmare a saturarii stomacului cu alimente si aer sau, rareori, a unor alergii alimentare. Specialistii considera ca principala cauza a regurgitarii o reprezinta, de fapt, incapacitatea organismului in dezvoltare de a digera laptele. Odata cu maturizarea sistemului digestiv, problema va disparea.
Un aspect foarte important de retinut pentru linistea parintelui, regurgitatiile nu sunt dureroase, nu duc la pierderea in greutate a copilului si nici nu ii modifica tonusul. Inainte si dupa ce scuipa o cantitate mica de lapte, copilul se simte bine, se joaca, se comporta normal.
Regurgitare sau varsaturi?
Spre deosebire de regurgitare, in cazul varsaturilor vorbim de o eliminare fortata a continutului stomacului, care presupune o expulzare episodica. Voma este cauzata de o infectie intestinala, de aceea lichidul eliminat are o culoare galbuie. Iar copilul trebuie hidratat intens.
Varsaturile pot fi doar un semn ca micutul tau a inghitit un corp strain, iar organismul lui incearca sa-l elimine. Daca, insa, dupa ce varsa abundent, copilul cere din nou sanul sau biberonul este un semn ca se confrunta cu stenoza pilorica. Cu alte cuvinte, ingustarea spatiului dintre stomac si duoden. In aceasta situatie, trebuie sa consultati medicul.
Daca observi ca starea bebelusului s-a modificat – plange intruna, refuza sa suga, se arcuieste, devine agitat – consulta medicul. Acestea sunt simptome ale refluxului gastro-esofagian patologic care, repetate frecvent, duc la inflamarea esofagului (esofagita), sinuzita sau otita. De asemenea, apelati la serviciul de urgenta, daca micutul vomita cu sange sau se sufoca ori se invineteste. In urma investigatiilor si a istoricului medical al copilului, specialistul va prescrie cel mai potrivit tratament.
Cum poti preveni regurgitarea?
Chiar daca pentru tine ar putea fi inconfortabil, incearca sa hranesti bebelusul in pozitie verticala si sa-l mentii astfel 20 de minute dupa fiecare masa pentru ca laptele sa ajunga in stomacel. De asemenea, sedintele de alaptat scurte si dese ar putea sa-l ajute sa nu mai regurgiteze. Astfel, stomacelul lui primeste o cantitate mai mica de lapte si nu o mai da afara. Iar daca hranesti copilul cu biberonul, asigura-te ca tetina nu are o gaura prea mare ca sa nu poata intra aerul si fa-l sa ragaie la fiecare 2-3 minute.
De asemenea, este indicat sa-i schimbati scutecul inainte de masa. Inlocuirea scutecului presupune sa ridici picioarele bebelusului si sa presezi stomacelul. Dupa alaptare, cand stomcelul este plin, aceasta operatiune favorizeaza regurgitarea. Din acelasi considerent, evitati sa asezati micutul pe burtica dupa ce l-ati alaptat. Iar, pentru orice eventualitate, puneti-i o bevetica cu buzunar care va retina resturile alimentare eliminate.
Daca regurgitarile persista, este cazul sa ii ingrosi laptele cu praf de orez. Pentru copiii hraniti cu formula, procesul este simplu: adaugi o lingura de praf de orez la 60 ml de lapte. Pentru cei alaptati la san, trebuie sa te mulgi ca sa adaugi praful de orez pastrand proportia. Medicii recomanda sa hranesti copilul cu lapte ingrosat numai dupa varsta de 3 luni.
Sursa:
http://www.aboutkidsgi.org/site/upper-gi-disorders/infant-regurgitation
http://www.cpmc.org/advanced/pediatrics/patients/topics/reflux_infants.html
http://www.babycentre.co.uk/a567208/reflux
http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/reflux-gastroesofagian-al-sugarului_4770
Articole recente
- Cum să alăptezi și să lucrezi de acasă: Ghid complet pentru mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate
- Colicii la bebeluși: Cum să-ți ajuți copilul
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri