Urmezi un tratament medicamentos si medicul ti-a recomandat sa intrerupi alaptarea? Uite ce trebuie sa faci ca sa mentii lactatia!
In primul rand, trebuie sa stii ca sunt rare situatiile in care trebuie sa intrerupi alaptarea din cauza medicamentelor administrate. Cele mai multe dintre ele sunt sigure in timpul alaptarii, iar cele contraindicate pot fi inlocuite cu unele compatibile cu alaptarea. Astfel ca nu exista ratiuni serioase sa renunti la alaptare!
Dar daca medicatia mamei nu poate fi schimbata din motive serioase de sanatate, iar tratamentul poate provoca efecte nocive asupra copilului, pentru siguranta lui, este mai bine ca alaptarea sa fie intrerupta. Spre exemplificare, sedativele provoaca somnolenta copilului, purgativele produc diaree, tetraciclinele distrug flora intestinala si provoaca tulburari digestive, iar estrogenii pot inhiba lactatia.
In doze mari, aspirina poate produce insuficienta hepatica, tulburari respiratorii si hemoragii, iar administrarea de metronidazol cauzeaza tulburari neurologice si, prin urmare, trebuie inlocuit. Daca mama care alapteaza este dependenta de citostatice, trebuie sa inceteze alaptarea. De asemenea, chiar daca medicamentul poate fi administrat mamei care-si hraneste copilul la san, dar tratamentul este de lunga durata, este de preferat sa se gaseasca o alta metoda de alimentare a copilului.
Cum sa nu pierzi lactatia
Daca tratamentul medicamentos impune intreruperea temporara a alaptarii, mama isi poate face rezerve de lapte matern. De un real ajutor in acest sens sunt pompele de san Spectra, practice si usor de utilizat, care oferta o metoda reconfortanta de colectare a laptelui. Pomparea asigura lapte atat de necesar copilului si previne angorjarea sanilor. Mai mult decat atat, mama reuseste sa mentina productia de lapte pana la terminarea tratamentului. Iar laptele extras poare fi pastrat la frigider sau chiar la temperatura camerei fara sa se altereze datorita agentilor antiinfectiosi.
Trebuie insa amintit ca incetarea temporara a alaptarii poate atrage stoparea definitiva a lactatiei, din simplul considerent ca bebelusul s-ar putea sa refuze sanul si sa se intarce. De aceea, mama nu trebuie sa se grabeasca sa renunte la alaptare cu primul medicament administrat. Ea trebuie sa constientizeze ca laptele praf nu il poate inlocui pe cel matern. Formula nu contine anticorpii, nutrientii, vitaminele si mineralele din laptele matern si nici nu poate suplini oxitocina, hormonul atasamentului dintre mama si copil. Si daca se afla in situatia de a inceta alaptarea pe perioada tratamentului, imediat dupa insanatosire, mama trebuie incurajata si sprijinita sa reia alaptarea!
Inainte de orice tratament, mama este datoare sa se informeze asupra efectelor pe care le poate provoca medicamentul asupra copilului alaptat si sa il ia doar daca este absolut necesar si doar cu acordul medicului. Totodata, este recomandat ca medicamentul sa aiba timp de injumatatire scazut astfel incat sa iasa rapid din organism si sa fie administrat in doza cea mai mica dupa sedinta de alaptare.
Surse:
www.kellymom.com
www.babycenter.com
“Promovarea alaptarii – ghid pentru medici si asistente” – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si UNICEF
Articole recente
- Cum să alăptezi și să lucrezi de acasă: Ghid complet pentru mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate
- Colicii la bebeluși: Cum să-ți ajuți copilul
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri