fbpx

Sfaturi pentru alaptare

Alaptarea nu inseamna numai hranire. Alaptarea presupune dragoste, cunoastere, formarea unei legaturi indestructibile cu copilul. Este un sentiment greu de redat in cuvinte, pe care numai o mama care alapteaza il poate intelege. Iar in unele cazuri devine o adevarata provocare. 

„In primul an de viata, suptul reprezinta pentru bebelus cea mai mare fericire. Sugarul isi formeaza primele impresii proprii despre viata dupa modul in care decurge alaptarea si primele idei despre lumea inconjuratoare dupa persoana care ii da sa manance.” spunea dr. Benjamin Spock in cartea sa, “Ingrijirea sugarului si a copilului”.

Pentru ca suptul sa fie reconfortant atat pentru copil, cat si pentru mama, am cules 20 de sfaturi pentru alaptare de la mame cu experienta.

Sfat 1. Alapteaza!

Elena Dumitru, mama Liviei (2 ani)

Este primul si cel mai important sfat pe care il iStock_000045566376_Mediumpoate da orice mama. Nimic nu se compara cu alaptarea naturala. Doar asa se sudeaza relatia pe care mama si copilul au avut-o de-a lungul celor noua luni de sarcina. Alaptul este o continuare fireasca a sarcinii si a nasterii. Unde mai pui ca laptele matern contine toti nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Mai mult decat atat, sanatatea mamei este protejata pe termen scurt si lung.

Sfat 2. Hraneste bebelusul cand iti cere!

Raluca Contiu , mama Allei

Inainte de nastere habar n-aveam cum este cu alaptatul. Dupa nastere, insa, lucrurile au devenit mult mai clare si lipsite de echivoc: treaba mea era sa hranesc copila, si nu oricum. Din partea pediatrei n-am primit mare sprijin, noroc cu internetul si disponibilitatea unor mamici devenite intre timp foarte dragi, am ajuns sa ignor gratios sfaturile si sa fac ce vrea copila, ca doar ea era cea direct interesata ca lucrurile sa decurga lin. Alaptarea n-a fost mereu usoara, insa a fost cea mai fericita alegere pentru amandoua. (http://taraluihabarnam.blogspot.com/ )

Sfat 3. Nu mutati copilul de la san pana nu il goleste!

Magda, asistent medical si mama lui Bogdan

Nu mutati copilul de la san pana nu il goleste! Astfel, el va suge numai laptele “de inceput”. Adica, cel preluat de copil la inceputul unei alaptari. Este mai subtire si apos. Laptele “de inceput” contine multa lactoza si apa, satisfacand astfel setea bebelusului. Daca sugarul este mutat de la san inainte sa-l goleasca bine si, deci, sa suga si laptele “de sfarsit”(bogat in vitamine si calorii), el va primi mai multa lactoza si mai putine grasimi. Lactoza in exces ii provoaca gaze si crampe. Va deveni nelinistit si va plange mai mult. Pentru ca laptele “de inceput” nu este satios, va cere sa suga mai des si va creste mai lent in greutate.

Sfat 4. Pozitionarea la san este esentiala!

Veronica, mama a doi baieti

sfaturi pentru alaptareO alaptare de succes consta intr-o pozitionare corecta a copilului la san. Daca este asezat corespunzator, in gura bebelusului ar trebui sa se afle cea mai mare parte a areolei, iar sanul intins formeaza o “tetina” lunga. In acest fel, copilul suge din san, nu din mamelon. Cu cat goleste mai bine sanul, cu atat se produce mai mult lapte. Iar mama nu va avea neplaceri.

Este lectia pe care am invatat-o de la o prietena buna a mamei care a fost vreme de 20 de ani asistenta in salonul de nou-nascuti al Maternitatii din Timisoara. Este cel mai bun sfat pe care l-am primit si pe care-l ofer cu drag tuturor mamicilor care vor sa-si hraneasca pruncii cu “hrana vie”.

Sfat 5. Mai mult supt, mai mult lapte!

Dana, mama Alinei

Suptul copilului influenteaza nivelul de prolactina, hormonal care influenteaza, la randul lui, secretia de lapte. Cu alte cuvinte, cu cat copilul suge mai des, cu atat sanii vor secreta mai mult lapte. Dar nu este sufiecient. Pentru ca o mama sa secrete mai mult lapte, copilul trebuie sa suga eficient, sa fie alaptat ori de cate ori doreste si cat doreste. Si, mai mult decat atat, ai grija sa fie alaptat si in timpul noptii. Este vorba despre frecventa si durata.

Sfat 6. Ai grija de tine si de el!

Alina Sandu, mama lui Andrei (3 ani)

Eu am alaptat pana la 7-8 luni, cand m-a muscat pentru prima oara. Nici nu mai aveam lapte de aceea am crezut ca m-a si muscat. In tot acest timp n-am facut decat sa am grija ce consum, sa-mi clatesc sanii cu apa rece inainte de fiecare alaptare si sa-l alaptez dupa un program. Foarte mult a contat instruirea din maternitate. Si n-am avut niciun fel de complicatii. Nici macar o iritatie. Probabil, tine si de mama si de copil. Sau, pur si simplu, am fost norocoasa.

Sfat 7. Aveti incredere in laptele vostru!

Ilinca, mama de baietel

Am alaptat pana la 7 luni, insa am apelat si la lapte praf la sfatul medicului pediatru deoarece a considerat ca bebe nu lua in greutate corespunzator. Daca as fi pusa din nou in aceeasi situatie, nu as mai apela la lapte praf sub nicio forma. Am avut lapte din abundenta si, tinand cont de alimentatia mixta, mi-a fost chiar mai greu sa-l ofer deoarece trebuia sa ma mulg de fiecare data si sa-l amestec cu lapte praf.

Eram la primul copil si lipsa de experienta m-a convins sa dau crezare sfatului medicului si sa consider ca laptele meu nu este suficient de hranitor si din acest motiv nu mi se ingrasa copilul. Am constatat cu trecerea timpului ca asa este felul sau (putin subponderal), indiferent ce i-as face. Prin urmare, sfatul meu catre alte mame aflate la inceput de drum este sa alapteze cat de mult pot si sa nu creada niciodata ca laptele lor nu este indestulator pentru bebelus. Este intotdeauna cel mai bun daca gasesc si pozitia optima pentru alaptat incat cel mic sa se sature.

Sfat 8. Relaxeaza-te!

Amalia, mamica lui Lucian (2 ani)

sfaturi pentru alaptareStiu acum ca toata starea mea se transmitea lui, mai ales in timpul alaptarii. Ma mir si ca mai vroia sa suga de la mine, la cata tensiune tineam in mine. Organismul meu nu degeaba nu producea el lapte, ci fiindca il sabotam eu. Practic, toate astea erau in mintea mea in timp ce il alaptam: ce am de facut si ce as putea – si cum – sa rezolv singura. Nici nu ma gandeam la bebelusul meu, la ce simte el, decat daca ii este cald sau frig sau foame sau daca a facut caca si vrea schimbat. Eram o mama multi-tasking, orientata spre ce am de facut. Relaxeaza-te si lasa alaptarea sa decurga firesc!

Sfat 9. Nu renuntati!

Loredana, mama de fetita

Fara lipsa de modestie, dar despre alaptare, pot spune ca sunt dovada vie ca se poate daca nu renunti. Am nascut la varsta de 39 de ani (primul copil) si am vrut foarte mult sa alaptez, din pacate laptele sa incapatana sa vina…. Am incercat tot felul de pompe, ceaiuri si alte metode….dar nimic… nimic… A trecut o sapatamana, apoi doua, renuntat pentru 2 zile, apoi o luam de capat.

Si asa a trecut luna, fiica mea era deja pe lapte praf, medicii si ei erau sceptici si-mi spuneau ca sunt foarte putine sanse… nu am renuntat. Adela a facut o luna si a inceput sa aiba mai multa putere la supt….Pot spune ca dupa o luna si jumatate doar eu consideram ca am lapte. Era un pic… dar era!!! Abia dupa o luna si trei saptamani am reusit sa reduc doza de lapte praf. Sfatul meu: nu renuntati si nici nu abandonati !!!!

Sfat 10. Priveste alaptarea ca pe o urmare fireasca a nasterii!

Jeanina, mama de baietel

Din punctul meu de vedere, alaptarea n-ar trebui sa fie optionala, in nicio societate, oricat de democratica ar fi ea. Ci o urmare fireasca a nasterii. Laptele matern este cea mai buna alimentatie de care poate avea parte copilul in primele luni de viata. Si, mai mult decat atat, este o metoda disponibila oricarei mame. Nicio formula de lapte nu poate echivala avantajele laptelui de mama.

Asadar, si cu asta voi supara multa lume, alaptarea nu trebuie sa fie alegerea femeii, ci obligatia mamei. Cred ca problema trebuie pusa din punctul de vedere al copilului, nu din cel al femeii (desi si femeia are de castigat in urma procesului), pentru ca laptele de san si alaptarea direct de la san este un drept de necontestat al fiintei ce vine in lume. (www.emigrantintenerife.info)

Sfat 11. Informeaza-te!

Iuliana, mama unei fetite

Povestea mea de alaptare a existat si a inceput la aproximativ doua saptamani dupa nasterea fetitei mele, acasa, fara indrumare din partea cuiva specializat. Inca din luna a sasea de sarcina sanii mei au produs colostru cu o culoare inchisa precum zatul de cafea… Dupa doua saptamani de la nastere,dupa ce laptele meu devenise mai deschis la culoare, am alaptat-o! Am intampinat tot felul de greutati. Nu m-a invatat nimeni ce semne de foame sa urmaresc si nici cum sa-mi atasez corect copilul la san… Am folosit ca semn de foame plansul copilului, am facut ragade sangerande, un inceput de mastita… Cititi si intrebati medicii astfel incat sa cunoasteti totul despre procesul de alaptare si problemele pe care le puteti intampina!

(http://nasterea-amintiredenesters.blogspot.com)

Sfat 12. Mancati tot ce vreti!

Andra, mama de fetita

Am alaptat pana la 2 ani si nu am avut nicio problema deoarece am avut-o alaturi de mine pe mama cu o multime de sfaturi legate de pozitia de alaptare, de cum trebuie sa suga copilul etc. Am mancat tot timpul ce am vrut, fara nicio restrictie, pentru ca nu am crezut niciun pic in mitul legat de colicii copilului. Stiam, in schimb, despre consumul de bere pentru stimularea lactatiei, insa nu-mi placea asa ca nu am baut, dar nici nu am avut probleme cu cantitatea de lapte. Sfatul meu pentru alte mame este sa manance tot ce vor cat timp alapteaza si sa aiba incredere in ele ca se vor descurca.

Sfat 13. Alapteaza imediat dupa nastere!

Sorana, mama Adinei (acum de 15 ani)

A trecut mult de atunci, dar imi amintesc de parca as fi nascut ieri. Ce sfat sa le dau mamicilor care alapteaza? In primul rand, sa solicite personalului medical sa le puna copilul la piept astfel incat sa-l poata alapta in “ora magica”. Pe mine m-au invatat chiar cei din maternitatea unde am nascut. Daca pruncul nu are probleme medicale grave, procedura de cantarire si masurare poate fi amanata. Se spune ca bebelusii alaptati natural imediat dupa nastere se acomodeaza mai usor la san. In plus, se creeaza o legatura unica intre mamica si nou-nascut.

Sfat 14. Ai incredere in instinctele tale!

Irina, mama unor baieti de 4 si 7 ani

Moasa m-a invatat cat sunt de impotante primele ore petrecute cu copilul. Mamicile nu trebuie sa se teama ca nu s-ar putea descurca, lasand astfel copilul pe mainile asistentelor. Trebuie sa aiba incredere in propriile instincte. Natura isi urmeaza cursul. Toate am fost inzestrate cu cele necesare cresterii si dezvoltarii copilului fara sa avem nevoie de vreun ajutor. Sa aiba incredere in ele si in natura!

Sfat 15. Orice picatura de lapte conteaza!

Mamituni, mama lui Matunau

Nu conteaza in ce pozitie alaptezi, cata vreme este una comoda, pe care o poti pastra, la nevoie, vreme de cateva zeci de minute – important este cum prinde bebelusul sanul. Iar alaptatul cu ochii pe ceas este o prostie (ca doar n-are loc niciun campionat de alaptat contra-cronometru!)

Dar cel mai important: orice picatura de lapte matern conteaza! Si este util de tinut minte ca orice picatura conteaza, pentru ca inseamna digestie mai buna, boli mai putine, copil mai calm. (http://jurnal-de-mutunau.blogspot.com)

Sfat 16. Alaptarea este un proces personal si unic!

Adela, mama Mirunei (4 anisori)

Alaptatul este un proces personal in care increderea in fortele proprii si sustinerea familie sunt esentiale. Puteti tine cont de sfaturile rudelor si prietenilor, dar nu le aplicati daca considerati ca nu vi se potrivesc. Fiecare alaptare in parte este unica si personala. Nu se asemuieste cu alta. De aceea, nu faceti greseala sa va comparati cu altcineva!

Sfat 17. Un bebelus nu mananca la fel la toate mesele!

Denisa, mamica de Piticut

Ca si in cazul oamenilor mari, apetitul bebelusului este variabil: unele zile-s mai bune, altele, mai proaste Prin urmare, sugarul nu mananca la fel la toate mesele. Atunci cand ii este sete suge putin, iar cand ii este foame suge mai mult. Prin urmare, nu faceti greseala mea: nu va lasati pacalite de proba suptului si nu ii faceti un program de alaptare!

Sfat 18. Consulta specialistul!

Oana, mama de baietel

Inainte de a lua orice medicament, o mama care alapteaza ar trebui sa ceara parerea medicului. Chiar si pentru o banala aspirina. Pentru ca exista medicamente interzise complet in sarcina, iar altele se pot lua cu anumite precautii. Daca nu a facut-o inainte de nastere, la primul control dupa, mamica ar fi bine sa ceara o lista cu medicatia permisa si cea interzisa.

Sfat 19. Nu-ti fie teama sa ceri ajutor!

Iulia Cosma, mamica

Ce am invatat in 4, 5 ani de alaptare? Ca inceputul este mai usor daca: ai pe cineva experimentat alaturi ca sa te sustina si sa iti arate cum pui corect copilul la san. Ca durata in ani a alaptarii o hotaraste bebelusul, nu doctorul de familie, soacra, strabunica sau vecinul intrigat ca gugustiucul a trecut deja de 1 an si inca suge laptic de la mama Milka. Ca obligatia de a depasi obstacolele aparute in calea alaptarii ii revine in primul rand mamei, dar ca ea nu este singura (!); exista neonatologi, consultanti in lactatie chiar in Romania, care sunt bucurosi sa ajute.

(http://lapieptulmamei.blogspot.com/ )

Sfat 20. Nu dramatiza!

Nicoleta Dragomir, mama Marei

Experienta alaptarii face parte din miracolul de a fi mama, e ceva foarte personal si m-a ajutat foarte mult sa depastesc grijile si chiar depresia postnatala. Ma bucur foarte tare ca am reusit dar asta nu inseamna ca e un merit personal si ca ma simt cu ceva mai presus fata de mamele, nu putine, care nu au reusit din varii motive sa alapteze. Sfatuiesc proaspetele mamici sa faca tot ce le sta in puteri, dar, daca nu reusesc, sa nu dramatizeze si sa nu faca o tragedie din asta. Din dragoste pentru copilul lor vor gasi calea cea mai buna si il vor ingriji cu la fel de multa dragoste, orice s-ar intampla. (http://www.okey.ro/lila/ )

Sursa:

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/alaptarea_nou_nascutului_10_sfaturi_importante_de_la_specialisti_si_mame?preview=1

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/alaptarea%3A_prima_dovada_a_iubirii_de_mama._afla_parerile_altor_mamici!?preview=1

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/alaptarea%3A_ce_gandesc%2C_de_fapt%2C_mamele?preview=1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.