fbpx

In perioada cand alaptezi trebuie sa acorzi o atentie deosebita ingrijirii sanilor. Multe mamici ar spune: “dar ce este de ingrijit? Te speli inainte si dupa ce alaptezi si gata!” Insuficient si gresit! Pentru ca alaptarea sa se desfasoare in conditii prielnice si igienice, mama trebuie sa respecte cateva reguli de baza.

Inca din timpul sarcinii, sanii tai se pregatesc pentru alaptare. Incep sa se mareasca in volum, devin mai plini si mai grei. Sfarcurile se inchid la culoare in timpul sarcinii, iar areolele produc un ulei natural antibacterian pentru a curata, lubrifia si proteja mamelonul in timpul alaptarii. De aceea, medicii recomanda sa acorzi o atentie deosebita ingrijirii sanilor inca din timpul celor noua luni. Poti folosi lotiuni speciale pentru a preveni aparitia vergeturilor cauzate de intinderea pielii.

Imediat dupa nastere, sanii vor produce cantitati mici de colostru, un lapte gros si lipicios, bogat in anticorpi, cu rolul de a proteja nou nascutul de infectii. Pe masura ce copilul invata sa suga, iar durata si frecventa se maresc, organismul tau va produce mai mult lapte.

In primele zile sanii vor fi grei si durerosi, iar alaptarea va fi neplacuta. Nu te ingrijora! Senzatia de disconfort ar trebui sa treaca cu atat mai repede cu cat copilul va suge mai des. Intre timp insa iti poti proteja sanii cu aparatoare din silicon. Astfel, gurita sugarului nu va lua contact direct cu sanul, iar tu poti alapta in continuare.

Ai grija ca sanul sa fie intotdeauna curat! De asemenea, orice intra in contact cu sanul trebuie sa fie curat. Asadar, nu uita sa te speli pe maini inainte de alaptare pentru a preveni instalarea infectiilor. Sterge sfarcurile si areolele cu un tampon imbibat in apa fiarta si racita, ceai de musetel sau ser fiziologic. Dupa ce alaptezi, spala din nou mainile si repeta procedura de curatare a sfarcurilor, lasandu-le cateva minute sa se usuce inainte de a le acoperi. Iar tricourile pe care le porti sa fie intotdeaua curate, bine spalate si clatite.

Breastfeeding of newbornPentru a favoriza uscarea lor naturala si pentru a evita efectele neplacute ale scurgerilor, medicii insista ca, dupa fiecare alaptare, sanii sa fie expusi la aer timp de 10-15 minute. Totodata, specialistii recomanda aplicarea unui gel pe baza de lanolina, care hidrateaza pielea mamelonului si lupta impotriva bacteriilor. In timpul alaptarii, renunta la produsele de ingrijire pe baza de alcool. Acestea irita mameloanele, facand alaptarea dureroasa.

De multe ori, chiar daca ai ingrijit corespunzator sanul, saliva sugarului care macereaza tegumentele din zona mamelonului provoaca aparitia ragadelor (a fisurilor). In asemenea situatii, poti aplica doua-trei picaturi de lapte matern pe sfarcuri, lasandu-le sa se usuce la aer.

Daca te confrunti cu „furia laptelui” sau angorjarea sanilor (prea plini), foloseste o pompa de muls speciala pentru a-ti desfunda canalele si pentru a te elibera de senzatia de presiune. Totodata, incearca sa-ti masezi sanii circular si prin miscari din afara spre mamelon. Continua sa alaptezi! Doar astfel stimulezi secretia lactata.

Daca ai scurgeri de lapte intre mese, foloseste tampoanele special create pentru a absorbi laptele ce picura. Exista si varianta mai scumpa, a cupelor din plastic protectoare pentru mamelon care mentin sanul uscat si colecteaza laptele ce se scurge.

iStock_000003937829_MediumIn perioada alaptarii, este foarte important sa purtati sutien care sa sustina sanii si, astfel, sa nu se lase prea mult. Dar allege cu grija sutienul! Evita materialele impermeabile care pastreaza umezeala si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Alege un sutien din bumbac, lejer, cu bretele late pentru o sustinere mai buna a sanilor, cu deschidere pentru acces rapid si o alaptare facila. De asemenea, poarta bluze largi si confortabile din bumbac pentru a lasa pielea sa respire si a favoriza curgerea laptelui.

Extrem de importanta este si pozitia de supt a copilului! Daca sugarul nu este pozitionat corect, nu va putea goli sanul, determinand blocarea canalelor mamare si craparea sfarcurilor. Astfel, bacteriile patrund prin sfarcurile fisurate in san, provocand diferite infectii.

In concluzie, pentru o alaptare eficienta si confortabila, acorda o atentie deosebita sanilor! Eventual, daca suspectezi vreo problema, ii poti palpa periodic. Astfel, vei observa daca se intaresc si sunt mai durerosi in anumite zone. Daca asociezi durerea cu febra constanta, consulta un specialist!

 

Sursa:

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/ingrijirea_sanilor_in_timpul_alaptarii%3A_cele_mai_utile_sfaturi

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/ingrijirea_sanilor_in_alaptare_5_reguli_importante?preview=1

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/alaptarea_extinsa%3A_10_sfaturi_si_pareri_de_la_specialisti?preview=1

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.