fbpx

Alaptezi, dar ai impresia ca laptele tau nu satisface nevoile bebelusului? Laptele nu mai curge, iar bebe plange intruna? Nu te speria! Exista episoade cand mama poate ramane fara lactatie din cauza stresului, a oboselii sau a unor probleme de sanatate. Pentru mentinerea secretiei lactate la cote ridicate ai nevoie de o dieta echilibrata, dar si de alimente galactogene. Iti prezentam cele mai bune alimente pentru stimularea lactatiei.

Golirea corecta a sanului produce o noua cantitate de lapte. Prin urmare, alaptarea functioneaza pe baza principiului cerere-oferta. Cu cat bebelusul suge mai mult, cu atat productia de lapte creste. Iar alaptarea la cerere asigura cantitatea ideala pentru satisfacerea nevoilor sugarului.

Exista insa si cazuri in care laptele devine insuficient. Si asta se intampla cel mai adesea pentru ca mama nu ataseaza cum trebuie copilul la san, iar el nu suge corect. Ori ii ofera supliment de lapte praf pentru ca are impresia ca nu se satura. Dar se poate ca micutul sa treaca doar printr-un puseu de crestere. De multe ori, insa, mama ramane fara lapte din cauza deshidratarii, a stresului sau a unor probleme de sanatate.

Cand laptele matern sufera din punct de vedere calitativ si cantitativ, mamele pot consuma galactogoge sau alimente lactogene, care au ca efect stimularea lactatiei.

ciumareauaCiumareaua contine galegina, guanidina, flavonoizi (ga-luteolina), acid pipecolinic, saponine si acizi grasi. Mai multe studii au aratat ca ciumareaua reduce nivelul zaharului din sange si are proprietati galactogoge. Administrarea ei favorizeaza cresterea cantitativa si calitativa a secretiei lactate. Pentru stimularea lactatiei se prepara o infuzie dintr-o lingura de ciumarea la o cana cu apa. Se bea de 3 ori pe zi.

Anason

Cunoscut si sub numele de anis, molotru sau badean, anasonul se utilizeaza ca adjuvant in: colici intestinale, balonare, indigestii , anorexie, insuficienta pancreatica, dureri menstruale, bronsite si astm sau pentru sporirea secretiei de lapte matern. In scop galactogen, se prepara o infuzie dintr-o lingurita cu fructe la 300 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale.

Fenicul

Planta mediteraneana inrudita cu anasonul, feniculul stimuleaza estrogenul si lactatia, creste libidoul si amelioreaza simptomele sindromului premenstrual si ale menopauzei . Pentru favorizarea cantitatii de lapte matern, se bea o infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fenicul zdrobit la 200 ml de apa clocotita, de 3 ori pe zi, dupa mesele principale.

Chimen

In credinta populara, proaspetele mamici beau supa de chimen pentru imbunatatirea calitatii si a cantitatii laptelui matern. In zilele noastre, specialistii recomanda consumul zilnic a trei cani cu infuzie de chimen, din una sau doua lingurite cu seminte la 250 ml de apa clocotita, indulcita cu miere, dupa gust.

Marar

Din cele mai vechi timpuri, femeile consumau zeama de marar pentru stimularea lactatiei. Astazi, fiertura poarta o denumire pompoasa: “infuzie de seminte de marar” si se obtine dintr-o lingurita de seminte macinata la o cana cu apa clocotita, care se acopera si se lasa la infuzat timp de 20 de minute.

Caise

caise iStock_000016886804_SmallBogate in vitamina A, C, potasiu si calciu, caisele contin fitoestrogeni, care stimuleaza productia de lapte si triptofan, un aminoacid esential care poate favoriza secretia de prolactina, hormon important in lactatie. In plus, au in compozitie fibre vegetale care ajuta la mentinerea lactatiei. De aceea, nutritionistii recomanda caisele drept galactagog natural.

Banane

Set of fruits and vegetables

Bananele sunt bogate in acid folic, esential pentru organismul tau, din perioada de preconceptie pana dupa incheierea alaptarii. In sarcina, acidul folic previne dezvoltarea unor afectiuni congenitale la fat, iar in perioada alaptarii stimuleaza lactatia. De altfel, nutritionistii recomanda administrarea de 400-600 mg de acid folic pe zi, inainte de conceptie si aproximativ 800 mg in timpul maternitatii, pentru a asigura o sarcina sanatoasa si pentru a minimiza riscul de malformatii congenitale.

Ovaz

ovazFulgii de ovaz sunt recunoscuti pentru rolul pe care-l joaca in organism in producerea oxitocinei, hormon esential in lactatie. Iar consumul de orez brun creste nivelul de serotonina din creier. Neurotransmitator care ajuta la reglarea starii de spirit si a poftei de mancare, serotonina favorizeaza secretia de prolactina.

 

Schinduf

Seminte de schinduf au proprietatea de a creste secretia de lapte matern intr-un timp foarte scurt. Pe langa faptul ca sporeste cantitatea de lapte, schinduful imbunatateste apetitul si metabolismul. Se consuma zilnic doua cani cu lapte cald in care adaugi o jumatate de lingura cu seminte de schinduf si, eventual, marar. Poti presara seminte de schinduf in mancare si in salate. Dar nu exagera. Consumat in cantitati mari poate duce la deshidratare. Iar daca esti alergica la alune sau naut ori suferi de diabet, este mai bine sa-l eviti.

Morcov

Folosit din cele mai vechi impuri ca planta medicinala, morcovul are efect vitaminizant, tonifiant, analgezic, antiseptic si calmant. Este un bun antioxidant, reduce colesterolul, stimuleaza functia hepatica, reda pofta de mancare si regleaza tulburarile metabolismului. Bogat in vitamina A, beta-caroten si fitoestrogeni, morcovul mentine sanatatea sanilor si imbunatateste productia de lapte. Poate fi consumat crud sau sub forma de suc, cate 200-300 ml de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Nu uita ca tot ce mananci, trece prin lapte. Iar o dieta saraca in calorii si bogata in grasimi poate afecta calitatea si cantitatea de lapte. Alimentatia ta trebuie sa fie cat mai diversificata si echilibrata ca sa asigure copilului toti nutrientii necesari. Trebuie precizat ca mamele care alapteaza se deshidrateaza foarte usor. Pentru a pastra energia si calitatea laptelui, asigura-te ca esti bine hidratata, consumand cel putin doi litri de lichide pe zi. Evita cofeina si alcoolul!

Surse:

http://www.babycenter.in/a1049926/foods-that-help-increase-breastmilk

http://www.justmommies.com/babies/top-ten-lactogenic-foods-foods-that-improve-your-milk-supply?slide=1

http://www.livestrong.com/article/165671-foods-that-increase-milk-supply-when-breastfeeding/

http://www.mom365.com/baby/breastfeeding/10-foods-to-increase-lactation.aspx#sa51c060a5961d81a06e000005=p3

http://www.babycenter.com/0_best-foods-for-new-moms-mood-boosters_1458835.bc

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.