DA! In general, cand alaptezi, esti mai putin fertila, dar nu infertila. Alaptarea face ca ovulatia sa intarzie si, astfel, ajuta la spatierea sarcinilor. Daca, insa, nu ai menstruatie, nu inseamna ca organismul tau nu produce ovule. Iar atata timp cat ai ovulat, fertilitatea a revenit, iar alaptatul nu te mai protejeaza de o noua sarcina. Asadar, nu folosi alaptatul drept masura contraceptiva!
Alaptarea nu te protejeaza de o noua sarcina!
La femeile care nu alapteaza, menstruatia poate aparea chiar si dupa 7-10 saptamani de la nastere, in vreme ce mamelor care-si hranesc bebelusul la san, pot sa le revina menstruatia abia dupa ce inceteaza sa mai alapteze copilul. Dar este total gresit sa credeti ca fertilitarea lipseste si femeile nu pot ramane insarcinate.
“Este un mit ca mama care alapteaza nu poate ramane insarcinata. In momentul in care apare menstruatia regulata si ovulatia, mama poate foarte bine sa ramana insarcinata. Se intampla uneori ca mama sa aiba o sarcina inainte de prima menstra post partum, pentru ca s-a intamplat sa ovuleze inainte de a avea ciclu menstrual”, avertizeaza Monica Ungur, educator perinatal si consultant in alaptare SAMAS.
Asadar, nu te baza pe alaptare pentru controlul nasterii doar daca nu-iti surade ideea sa ramai insarcinata din nou. Dar medicii recomanda sa astepti cel putin un an dupa nastarea naturala si cel putin doi dupa cezariana ca sa dai nastere celui de al doilea copil. Organismul mamei are nevoie de moment de repaus intre nasteri pentru a se reface complet. Altfel, exista riscul unui avort spontan, spun unii specialisti.
“Nu exista nicio dovada ca alaptarea in timpul unei sarcini creste riscul de avort spontan. Cel mai obisnuit motiv pentru pierderile de sarcina este o anomalie a fatului, 15% din sarcini in unele statistici, chiar 25% in altele se elimina in primele 12 saptamani”, ne asigura Monica Ungur.
Metode contraceptive sigure in alaptare
Alaptarea ofera o protectie de 98% fata de o noua sarcina doar daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii: menstruatia nu a revenit, bebelusul este mai mic de 6 luni si copilul este alaptat exclusiv la san, frecvent, ziua si noaptea. De fiecare data cand bebelusul suge la san, conditioneaza secretia hormonilor ce declanseaza ovulatia. Dar alaptarea previne eficient ovulatia doar daca bebelusul este hranit cu lapte matern la 3-4 ore in timpul zilei si la 4-6 ore in timpul noptii. Aceasta metoda naturala de control a nasterii poarta numele de amenoreea de lactatie.
“Alaptarea poate sa reprezinte o protectie contraceptiva de 98% doar in urmatoarea situatie: in primele 6 luni de viata ale copilului daca menstruatia nu s-a reinstalat si copilul este alaptat exclusiv (atentie! cu un interval maxim de 6 ore intre doua mese in fiecare ciclu de 24 de ore)”, intareste Monica Ungur, consultant in alaptare.
In caz contrar, cand menstruatia a revenit, copilul este mai mare de 6 luni si ai inceput diversificarea alimentatiei, riscul de a ramane insarcinata creste. Cu cat bebelusul este intarcat mai devreme, cu atat vei incepe sa ovulezi mai repede. Pentru o spatiere sigura a sarcinilor, discuta cu medicul ginecolog ca sa te asiguri ca metoda contraceptiva aleasa este compatibila cu alaptarea.
Metodele nehormonale nu impun restrictii si sunt, astfel, cele mai sigure daca alaptezi: dispozitiv intrauterin (sterilet), prezervativ, diafragma sau spermicide. Totusi, medicii recomanda sa le folositi dupa 6 luni de la nastere.
Ar trebui sa te feresti de metodele hormonale. Produsele pe baza de progesteron pot sa scadea cantitatea de grasime din laptele matern, iar cele care contin estrogen pot sa scadea secretia de lapte pana la disparitie.
Cum poti detecta ovulatia daca nu ai menstruatie?
Cercetatorii de la Marquette University te invata cum sa descoperi semnele timpurii ale fertilitatii:
– mucusul cervical devine umed, apos, cremos, semn ca are calitati fertile;
– temperatura bazala incepe sa creasca si se mentine astfel cel putin 3 zile la rand, confirmare a faptul ca ai ovulat;
– scurgerea maronie sau roz poate fi un semn de fertilitate (sau ca ovulatia se apropie).
Alaptarea este o perioada minunata, dar si de maxima vigilenta pentru proaspata mamica. Trebuie sa fie extrem de atenta la semnele fertile, daca nu doreste sa ramana insarcinata in timp ce alapteaza. Nu uitati ca medicii recomanda o perioada minina de doi ani intre sarcini.
Surse:
http://www.babycenter.com/404_can-i-get-pregnant-while-breastfeeding_7093.bc
http://www.babycenter.com/404_is-it-true-that-you-cant-get-pregnant-while-breastfeeding_10348439.bc
http://www.parenting.com/article/think-you-cant-get-pregnant-while-breastfeeding-think-again
Articole recente
- Cum să alăptezi și să lucrezi de acasă: Ghid complet pentru mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate
- Colicii la bebeluși: Cum să-ți ajuți copilul
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri