fbpx

Alaptarea e cea mai puternica legatura pe care o puteti avea cu bebelusul. Este continuarea fireasca a sarcinii si a nasterii. Alaptatul va ofera momentele unice, pe care numai mama si bebelusul le pot impartasiti.

„Important este ca alaptarea sa fie in primul an cat mai lunga, pentru ca ajuta la imunitate si la atasament. Apoi, fiecare mamica si fiecare copil, in relatia dintre ei, unica, stie mai bine cand vine momentul de terminat. Nu moda stabileste, moda poate face rau: fie este prea devreme, fie se amana prea mult…”, este de parere Luiza Stefan, psiholog si psihoterapeut.

Cu cat alaptarea incepe mai devreme, cu atat sansele ca sugarul sa invete sa apuce sanul si laptele sa “urce” mai curand cresc. Pentru confortul mamei si al noului-nascut, se impune o indrumare atenta si privind alaptarea inca din timpul sarcinii. Corect informata, proaspata mamica va putea evita situatiile neplacute.

Cum se formeaza laptele matern?

Incepand cu luna a saptea de sarcina si in primele 24-30 de ore dupa nastere, sanul mamei secreta colostru. Un lichid gros, lipicios, incolor sau galbui, ce contine minerale, proteine si anticorpi, dar mai putine glucide si grasimi decat laptele.

Dupa ce placenta este expulzata, in organismul mamei se elibereaza prolactina, hormonul responsabil cu lactatia, stimulata si prin supt. Actul suptului stimuleaza eliberarea de oxitocina (hormon esential in lactatie), care determina o eliberarea de prolactina, provocand productia si secretia lactata. De aceea, cu cat bebelusul este pus mai des la san, cu atat productia de lapte creste, dupa principiul cerere-oferta. Asadar, timp de patru saptamani dupa nastere, colostrul se transforma treptat in lapte “de tranzitie” (secretat intre a 4-a si a 14-a zi dupa nastere) si lapte matur (secretat incepand cu a 15-a zi de la nastere).

Foarte important de precizat inca de la inceput: orice san este bun pentru alaptat. Bineinteles, daca respecti conditiile de alaptare corecta, de alimentatie si odihna. Secretia lactata nu depinde de forma si dimensiunea sanului. Prin urmare, daca patologia materna nu contraindica alaptarea, micutul poate fi alaptat la san inca de la prima masa.

Iata cateva sfaturi utile pentru ca alaptarea sa fie una usoara si confortabila atat pentru tine, cat si pentru bebelus:

  1. Alapteaza natural!

Inca din maternitate, imediat dupa nastere, aseaza copilul la san. Nu lasa asistentele sa hraneasca artificial bebelusul. Eventual, puteti pune un cartonas la patut pe care scrieti “Sunt alaptat(a), nu doresc suzeta sau lapte praf”. Daca situatia ta medicala impune ca nou-nascutul sa fie hranit cu formula solicita asistentelor ca aceasta sa fie administrata cu seringa.

  1. Pozitioneaza corect copilul la san!

BreastfeedingCalitatea actului de alaptare si evitarea problemelor depind, in cea mai mare masura, de pozitionarea corecta a copilului la san. Indiferent de pozitia de alaptare – culcat, sezand sau sub brat – capul si corpul copilului trebuie sa fie in linie dreapta, fata trebuie sa priveasca sanul, cu nasul in dreptul mamelonului, corpul copilului trebuie sa fie apropiat de corpul mamei, iar fesele trebuie sustinute.

Daca un copil apuca bine sanul, va “stoarce” laptele cu usurinta fara sa raneasca pielea sanului si memelonul cu gura si cu limba. Preventiv, poti folosi creme speciale pentru sani dupa fiecare supt.

 

3. Alapteaza la cerere!

Ceasul biologic al copilului este cel mai bun reper pentru alaptare. Chiar daca multi specialisti recomanda sa-ti hranesti bebelusul dupa un orar fix, cel mai bine este sa raspunzi nevoilor sugarului atunci cand acesta le solicita. Pregateste-te pentru mese din ora in ora, daca este cazul. Specialistii considera ca bebelusii hraniti la san au nevoie sa suga din doua in doua ore.

“Bebelusul trebuie alaptat cand ii este foame. Pentru aceasta, mama trebuie sa cunoasca semnele de foame al copilului (isi baga mainile in gura si se agita) si sa nu astepte pana plange (care este un semn tardiv, trebuie linistit inainte sa fie pus la san);

In functie de varsta bebelusului, frecventa alaptarii difera: nou-nascutii mai ales in primele zile sug des, chiar la o ora (de cel putin 8 – 12 ori in 24 de ore), bebelusii mai mari sug mai efficient, dar de obicei sug cel putin de 6 ori pe zi. Si aici vorbim de „alaptarea biologica” si nu de cea „culturala”, care in ultimele decenii s-a incetatenit si la noi.

„Alaptarea biologica” este o alimentatie care nu cunoaste nici o regula, nu restrange suptul copilului, este dirijat de copil. Este o alaptare continua (mama alapteaza dormind, mancand, citind, gatind, mergand la cumparaturi, calatorind si ziua si noaptea), un mod de viata si asigura un contact strans intre mama si copil (alaptarea nu este numai hrana), copilul este in permanenta cu mama, de multe ori dorm impreuna, formeaza in continuare (pana la 6-9 luni) un cuplu unic.

„Alaptarea culturala” inventata de societatea de consum este o alimentatie rigida, cu orar fix, cu restrangerea numerelor si duratei suptului si a contactelor dintre mama si copil, sanul este o alternativa a biberonului, des se completeaza suptului cu lichide sau se da laptele de mama muls cu biberonul. Copiii sunt separati de mamele lor fiind considerat periculos ca mama sa doarma cu copilul ei. Alaptarea culturala produce esecul alaptarii, (impiedica stimularea eficienta a receptorilor mamelonari → impiedica stabilizarea unei secretii lactate adecvate), copilul e repede intarcat (4-6 saptamani → 3 luni)”, considera dr. Marta Muresan, medic primar pediatru, primul consultant de lactatie international din tara, coordonatorul pentru Romania al acestui examen, vicepresedinte ProMAMA Center www.promama.ro.

  1. Alapteaza complet!

Breast feedingNu-i oferi copilului celalalt san pana nu il goleste pe primul! In caz contrar, il hranesti doar cu laptele “de inceput” bogat in lactoza si il privezi de laptele “de final”, ce contine vitamine si grasimi sanatoase. Mai mult decat atat, iti provoci singura blocarea canalelor mamare si complicatiile ce poat aparea. Din aceste motive, chiar daca alaptatul poate dura si pana la o ora jumatate, iar hranirea vi se pare epuizanta in primele saptamani, copilul merita sacrificiul!

Foarte important: dupa fiecare masa ajuta bebelusul sa scoata aerul!

  1. Hidrateaza-te!

Alaptarea iti provoaca sete. De aceea, indicat sa consumi apa in timp ce alaptezi. Desi s-ar putea sa nu simti nevoia sa bei apa in timpul mesei de san, la cateva minute dupa alaptare, se instaleaza senzatia de sete. Si asta pentru ca, in timpul alaptarii, corpul tau secreta un hormon care iti provoaca sete.

Totodata, consumul de apa este una dintre cele mai bune modalitati de a imbunatati cantitatea de lapte. Asta nu inseamna ca daca vei bea multe lichide, produci mai mult lapte. Doar iti refaci cantitatea de fluide pierdute in procesul de alaptare.

De asemenea, alimentatia trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata. Nu trebuie sa manance mai mult ca de obicei. Doar sa aiba grija la ce si cat mananca si sa consume suficiente lichide. Totodata, in primele 3-5 zile, trebuie sa se odihneasca mult. Daca hrana si somnul sunt insuficiente, productia si calitatea laptelui vor fi afectate, iar micutul va avea de suferit.

Alaptarea este un proces complex si cu rol covarsitor in dezvoltarea micutului tau. Chiar daca alaptatul nu decurge “ca la carte” si, in primele zile, intampini dificultati de acomodare a copilului la san sau masa dureaza prea mult, nu te descuraja! Ai rabdare si lucrurile se vor regla de la sine. Daca renunti prea usor, copilul va fi privat de cel mai pretios dar al naturii.

 

Sursa

“The everything breastfeeding book”, de Suzanne si Ray Fredregill,

“Promovarea alaptarii – ghid pentru medici si asistente” – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si UNICEF

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.