fbpx

Chiar daca niciun specialist sau parinte nu intelege pe deplin motivul pentru care apar colicii si care sunt remediile cu adevarat utile pentru prevenirea, respectiv tratarea lor, iata 10 sfaturi eficiente explicate in detaliu care va pot indruma cand va aflati in impas de idei salvatoare.

colicii la bebelusi

Desi cauzele aparitiei colicilor nu au fost inca clar stabilite, cu siguranta originea lor rezida in tractul digestiv. Si, la fel de sigur este faptul ca intregul corp al bebelusului resimte un disconfort drept rezultat. Tratamentul asadar trebuie directionat catre relaxarea copilului, cu atentie deosebita acordata abdomenului acestuia.

1.Infasarea

Pentru un adult infasarea poate semana cu o camasa de forta. Cand vine vorba de un bebelus care plange si este agitat, aceasta metoda antica care apeleaza la o paturica sau la un scutec ii aduce aminte copilului de perioada cand se afla in uter si il ajuta sa simta mai putin lipsit de control. Nu trebuie sa il infasati prea stramt; permiteti-i sa isi miste bratele si picioarele. Infasarea poate fi incercata in timpul meselor in cazul in care copilul intampina dificultati cu hranirea, inainte de perioada uzuala in care sunt prezenti colici sau inainte de a-l culca. In acest fel il veti ajuta pe cel mic nu doar sa adoarma, ci sa si ramana adormit. Cercetarile au demonstrat, de altfel, ca bebelusii infasati dorm mai profund deoarece nu se mai trezesc ca urmare a propriilor tresariri involuntare ale corpului.

2.Schimbati pozitiile

Parintii au tendinta sa legene un bebelus cu colici cu fata in sus, dar aceasta pozitie poate sa nu ajute. In schimb, daca il mentineti cu fata in jos, cu mana asezata sub abdomen si cu capul pe antebrat puteti avea rezultate mai bune. Presiunea imprimata asupra burtii poate ameliora neplacutele gaze abdominale. Iata in acest sens un exemplu de pozitie de sustinere: priza mingii de fotbal care presupune asezarea stomacului bebelusului de-a lungul antebratului, cu capul aproape de cot si cu picioarele ghemuite in mana. Presati antebratul de abdomenul sau incercati sa inversati pozitia astfel incat obrazul copilului sa se afle in palma voastra, abdomenul de-a lungul bratului iar zona inghinala in curbura cotului vostru.

3.Zgomotul alb

Un zgomot alb poate ajuta bebelusul sa se simta ca si cum ar fi din nou in uter. Acolo avea parte de un sunet continuu si relaxant. Pentur a recrea acele sunete linistitoare, porniti un ventilator, puneti landoul langa masina de spalat vase, folositi aspiratorul sau porniti un aparat de radio pe static. Aveti nevoie de un sunet constant, de nivel scazut.

4.Oferiti-i o suzeta

Bebelusii au un instinct puternic de supt, prin urmare o suzeta ii poate calma; desigur ca este ultima varianta pe lista, mai ales daca pana in prezent nu o tolera. In plus studiile demonstreaza faptul ca aceasta poate ajuta in prevenirea sindromului mortii subite. In cazul in care cel mic nu o doreste, incurajati-l sa isi suga degetul introducandu-i-l usor in gura.

5.Faceti o plimbare

Bebelusii sunt obisnuiti in uter cu multa miscare. Plimbati copilul si va adormi cu siguranta mult mai rapid. Puneti-l intr-un sling, leganati-l intr-un scaun, asezati-l intr-un balansoar pentru copii cu vibratii. Puteti chiar planifica o plimbare cu masina, insa doar daca aveti o dispozitie relaxata.

6. Masaj

Puterea calmanta a atingerii voastre poate face minuni asupra unui bebelus cu colici. Multi bebelusi adora contactul piele-pe-piele, iar studiile demonstreaza faptul ca acei copii care sunt masati par sa planga mai putin si sa doarma mai bine. Dezbracati copilul si masati-l incet dar ferm pe picioare, brate, piept si fata, urmarindu-i reactiile indeaproape (il poate suprasensibiliza). Masajul poate fi calmant si pentru voi. In cazul unui bebelus care are gaze, masati-i abdomenul in directia acelor de ceasornic sau faceti miscari de tip bicicleta pentru a elibera din presiune.

colicii la bebelusi7. Purtati bebelusul

In multe culturi bebelusii petrec mare parte din zi in slinguri pe spatele sau pe pieptul mamelor, antropologii observand ca acestia sunt mai putin agitati. Cand puneti un bebelus cu colici intr-un sling sau intr-un portbebe se va apropia de voi si va fi alinat in somn de miscarea voastra; este important insa sa il purtati timp de mai multe ore pe zi (cel putin 3 ore), inainte de a deveni agitat. Se pare ca un comportament asociat colicilor constituie un simptom de bioritm dezorganizat (in timpul sarcinii uterul regleaza sistemele bebelusului in mod automat, iar nasterea tulbura temporar aceasta organizare; prin purtare se ofera un sistem extern de reglare care ajuta copilul-este util sa priviti experienta intrauterina ca durand 18 luni din care 9 in uter si 9 luni in afara lui). Slingurile ofera de asemenea odihna bratelor si va ingaduie libertate de miscare.

8.Ajutati copilul sa ragaie

Un bebelus care plange cu siguranta a inghitit mult aer, ceea ce poate contribui la o senzatie de balonare si de gaze si agravare a episoadelor de plans. Ajutati-l sa ragaie cu atingeri delicate pe spate; functioneaza si pozitia clasica cu capul sau asezat pe umarul vostru, insa laptele regurgitat va curge exact pe spatele vostru. Il pueti aseza cu fata peste poala sau in fundulet sustinandu-i pieptul si gatul cu unul din brate.

9.Mese mai lente si mai dese

O hranire excesiva si prea rapida poate creste nivelul de gaze intestinale ca urmare a descompunerii lactozei in exces, fie din laptele mamei, fie din laptele praf. Hraniti-va bebelusul de doua ori mai des si cu jumatate din cantitatea uzuala. Stomacul unui sugar este aproximativ cat pumnul sau, prin urmare este lesne de inteles de ce devine rigid cand este hranit cu 120-170 ml de lapte.

Beautiful sleeping newborn baby
Beautiful sleeping newborn baby

10.Atingeri calde

O baie cu apa calda in perioada de colici a bebelusului il poate distrage si relaxa. Unii copii sunt alinati in acest mod si se vor bucura de atingerea apei, precum si de sunetul sau. Este si mai bine daca apa ii atinge delicat abdomenul. O alta varianta este sa umpleti o sticla cu apa calda (nu fierbine) si sa o infasurati intr-un prosop; o puneti pe abdomenul sau si lasati bebelusul sa stea pe voi.

In final, daca sunteti ingrijorati de starea copilului, este bine sa apelati la un medic. Acesta va poate oferi indrumari si va exclude orice cauze medicale. Unii bebelusi pur si simplu plang mai mult decat altii. Nu uitati insa ca nu se intampla acest lucru din vina voastra si ca perioada colicilor este din fericire una de scurta durata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.