Nasterea bebelusul este prilej de mare bucurie, insa aduce si noi emotii si dileme, printre care se numara si alimentatia micutului. Nu exista mama care sa nu se intrebat macar o data daca cel mic mananca suficient lapte in timpul alaptarii. Astfel, daca te numeri si printre aceste mamici cu aceasta dilema, iata ca vei decoperi semnele ce iti vor indica faptul ca bebelusul este hranit corespunzator.
Ceea ce poate nu stiai este faptul ca majoritatea femeilor sunt capabile de a produce suficient lapte pentru a-si alapta micutii cu succes. Sigur, exista si cateva cazuri, in proportie de 15% care au o productie mica de lapte. Astfel, pentru a te convinge ca faci totul corect si ca bebelusul tau se hraneste suficient, trebuie sa urmaresti semnele. Unde sunt acestea? Chiar sub nasul tau, micul omulet fiind singurul “indicator” ca totul decurge de minune.
Bebelusul crestere in greutate. Principalul semn ca cel mic primeste suficient lapte este cresterea lui in greutate. In primele saptamani de viata greutatea copilului va fi intr-o continua schimbare dat fiind faptul ca organismul sau trebuie sa se acomodeze cu mediu si cu noua metoda de hranire. In primele zile dupa nastere vei vedea o mica scadere in greutate, insa dupa o saptamana lucrurile revin la normal, iar cel mic ajunge din nou la greutate de la nastere. Acest lucru se datoreaza hranirii cu laptele matern, care ii asigura aportul de nutrimente de care are nevoie. Astfel, trebuie sa urmaresti evolutia micutului pentru a semnala medicului specialist orice schimbare.
Schimbi scutecul des. Faptul ca micul omulet uda mai multe scutece pe zi este un bun semnal ca primeste suficient lapte. Daca in prima si a doua zi de viata, cand este hranit cu colostru, vei schimba doar unul sau doua scutece, pana in ziua 4, 5 cel mic va uda peste 6 scutece pe zi. Urina ar trebui sa fie de culoare deschisa, fara miros puternic. Daca sesizezi o culoare inchisa sau neobisnuita trebuie sa ceri parerea unui specialist. In ceea ce priveste scaunul micutului, acesta va fi de 3 sau 4 ori pe zi, de culoare galbena.
Sanii devin mai moi. Inainte de fiecare masa sanii tai devin tari si se umfla pentru a depozita tot laptele produs intre mese. Astfel, vei vedea ca dupa ce alaptezi micutul sanii tai devin mai moi, mai putin sensibili iar senzatia de disconfort la atingere se va ameliora. Acesta este un alt semn care iti indica faptul ca bebelusul mananca suficient lapte.
Bebelusul este relaxat. Daca obervi ca micutul este fericit si relaxat dupa masa, inseamna ca sunteti pe drumul cel bun. Nu uita ca de cele mai multe ori plange si devine agitat atunci cand este infometat, astfel ca odata disparute aceste manifestari este cat se poate de clar ca masa a fost satisfacatoare. De asemenea, vei vedea ca cel mic se indeparteaza singur de la san, ceea ce inseamna ca si-a incarcat complet bateriile cu lapte.
Bebelusul inghite laptele. Este foarte simplu sa-ti dai seama ca bebelusul inghite laptele daca urmaresti ritmul in care suge. La inceput este unul alert, pentru a elibera laptele matern, urmand ca miscarile sa devina lente, barbia miscandu-se de jos in sus. Mai mult decat atat, poti urmari zgomotul produs la inghitire, care iti va semnala ca hrana ajunge acolo unde trebuie. Este important sa urmaresti ritmul, pentru ca atunci cand acesta continua sa fie alert este semn ca cel mic nu inghite laptele.
Iata cateva semne care iti arata ca micutul nu primeste suficient lapte:
– bebelusul continua sa piarda in greutate
– schimbi mai putin de 6 scutece in 24 de ore
– scaunele sunt foarte mici si inchise la culoare
– urina este inchisa la culoare
– bebelusul este intr-o continua stare de agitatie
– sanii raman la fel de sensibili si umflati ca inainte de alaptare
Surse: fitpregnancy.com, babycenter.com, kellymom.com, breastfeeding.asn.au, nhs.uk.
Articole recente
- Cum să alăptezi și să lucrezi de acasă: Ghid complet pentru mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate
- Colicii la bebeluși: Cum să-ți ajuți copilul
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri