Jumatate dintre bebelusi fac icter in primele zile dupa nastere. Pielea si albul ochilor bebelusului capata culoarea galbena din cauza nivelului crescut de bilirubina. Intr-o forma blanda, icterul dispare fara tratament in cel mult trei saptamani. Daca perioada se prelungeste, vorbim de o forma serioasa de icter datorata unor infectii sau unor substante din laptele de mama sau unor afectiuni hepatice. Tocmai de aceea, medicii ar trebui sa verifice, in primele zile, nivelul de bilirubina al fiecarui nou-nascut.
Icterul se manifesta prin ingalbenirea temporara a pielii si a albului ochilor si se datoreaza excesului de bilirubina din sange. Nivelul crescut de bilirubina este dat de faptul ca, avand mai multe globule rosii decat adultii, bebelusii secreta mai multa bilirubina si ficatul bebelusului , incomplet dezvoltat, nu este capabil sa elimine bilirubina ori o cantitate din ea este resorbita in intestine inainte sa fie eliminata sub forma de scaun.
Cea mai frecventa forma este icterul fiziologic din primele 2-10 zile de viata. Alaptarea precoce si frecventa face ca icterul sa-si piarda din intensitate si durata. Si asta datorita colostrului care are efect laxativ, curata intestinul si ajuta eliminarea bilirubinei prin intermediul meconiului.
Icterul prelungit poate fi primul semn al unor infectii, afectiuni ale glandei tiroide sau ale sangelui, hepatita sau alte boli ale ficatului sau altele dobandite. Aceasta forma de icter incepe, de regula, dupa a saptea zi de viata si poate dura de la cateva saptamani pana la 2 luni. Se manifesta, de obicei, la prematuri si la bebelusii cu o greutate mica la nastere.
Cand icterul se datoreaza unor substante din laptele de mama, care cresc nivelul bilirubinei, acesta poarta denumirea de “icter de lapte matern”. Caz in care, sugarul desi pare flamand, arata sanatos si creste in greutate. In urma investigatiilor de laborator, urina rezulta clara si scaunul fara modificari, iar ficatul nu este marit. Aceasta forma de icter este destul de rara (apare la 1-2% din copiii alaptati) si nu afecteaza copilul, disparand in cateva saptamani. Cea mai usoara metoda de tratament este alaptarea la san. Laptele matern contine cei mai valorosi nutrienti si antioxidanti care scad intensitatea icterului.
Daca, insa, nivelul de bilirubina este foarte ridicat (peste 25mg), medicii pot recomanda intreruperea temporara a alaptarii. Important este sa mentineti lactatia. Si puteti face acest lucru cu ajutorul pompelor de san Spectra, care ofera un muls rapid si reconfortant. Dupa ce bilirubina scade cu 2-8mg%, alaptarea poate fi reluata.
Cand bebelusul nu suge eficient („icterul de alaptare” – nu laptele matern este problema, ci dificultatea de a suge), mama trebuie sa continue alaptarea. Cu ajutorul pompelor de san Spectra, mama poate sa se mulga si sa ii ofere bebelusului laptele de mama atat de necesar sa elimine bilirubina prin scaun.
In cazul in care bebelusul nu poate fi hranit la san si nici cu biberonul, corpul este slab si lipsit de reactie, nu urineaza si nu prezinta scaune, iar icterul este foarte pronuntat, apelati urgent la medicul specialist. Ideal ar fi ca nou-nascutul cu icter sa fie monitorizat tot timpul astfel incat sa nu se ajunga la aceste complicatii, dar daca icterul a evoluat rapid si intens, copilul trebuie supus investigatiilor de specialitate astfel incat sa i se administreze un tratament adecvat.
Surse:
www.nbci.ca
„Promovarea alaptarii – ghid pentru medici si asistente” – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si UNICEF
Articole recente
- Cum să alăptezi și să lucrezi de acasă: Ghid complet pentru mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate
- Colicii la bebeluși: Cum să-ți ajuți copilul
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri
1 comentariu. Leave new
Bebele meu încă are ochișorii un pic gălbui,cu toate că am întrerupt laptele matern timp de 4 zile.Ce este de facut mai departe?