fbpx

La scurt timp dupa ce ai nascut, medicul va taia cordonul ombilical, iar bebelusul va ramane cu un bont de 2-3 cm, o zona foarte sensibila in primele zile de viata, ce necesita o atentie deosebita.

Pana cand buricul se usuca, cade si se vindeca, mamica trebuie sa urmeze cateva sfaturi de ingrijire pentru a preveni aparitia unei posibile infectii locale, ce poate avea efecte negative asupra sanatatii bebelusului.

Ingrijirea buricului la bebelusi

Care este rolul cordonului ombilical?

 

Bebelusii primesc hrana si oxigen prin placenta, aceasta fiind conectata la peretele interior al uterului mamei. Aceasta conexiune se realizeaza prin intermediul cordonului ombilical. Dupa ce bebelusul se naste, medicul taie cordonul ombilical printr-o procedura rapida si nedureroasa. Nici mamica, nici bebelusul nu simt nimic atunci cand este efectuata aceasta procedura, deoarece in cordonul ombilical nu se gasesc centri nervosi.

In urma taierii cordonului, bebelusul ramane cu un bont ombilical, de aproximativ 2-3 cm, ce se vsa usca si va cadea dupa 10 pana la 21 de zile. Imediat dupa ce acesta cade, lasa o mica rana, ce se va vindeca in cateva zile.

Medicii sfatuiesc mamicile sa nu faca bebelusului baie in cadita, pana cand rana nu s-a vindecat complet. Daca totusi alegi sa faci asta, este important sa acoperi buricul bebelusului cu un pansament steril, pentru prevenirea oricarei infectii. De asemenea, este absolut necesar sa cureti zona cu un prosop umed.

Etapele de ingrijire ale buricului unui nou-nascut

Ingrijirea buricului la bebelusi

Produse potrivite

 

Pentru ingrijirea adecvata a zonei ombilicale ai nevoie de comprese si pansamente sterile, spirt, precum si betadina.

 

Curatarea zonei

 

Pielea bebelusului este extrem de sensibila, de aceea trebuie tratata cu blandete, mai ales in zona ombilicala, zona foarte sensibila in primele zile dupa nastere. Bontul se curata prin miscari circulare gentile cu comprese inmuiate in alcool medicinal. Daca zona este prea uscata, te poti ajuta de o seringa fara ac pentru a picura spirt pe compresa clampata.

Niciodata nu trebuie apasat pe buricul bebelusului!

 

Aerisirea zonei

 

Nu este necesara acoperirea zonei cu plasturi, poti lasa bebelusul cu zona ombilicala descoperita, ba mai mult chiar se recomanda aerisirea zonei pentru o uscare mai rapida a bontului. In acest sens, specialistii recomanda lipirea scutecului sub buric, nu deasupra acestuia.

Ingrijirea buricului trebuie sa fie continua, inclusiv dupa desprindere, pana la cicatrizarea ranii lasata de caderea bontului.

 

Afectiuni posibile

 

Roseata- in unele cazuri, apare o roseata, numita in termeni medicali granulom. Aceasta afectiune se trateaza numai prin cauterizare chimica in cabinetul medical. Este necesar sa te adresezi pediatrului tau daca observi o astfel de modificare la nivelul pielii.

 

Hernia ombilicala- o alta afectiune destul de des intalnita in randul nou-nascutilor este hernia ombilicala.

Simptomele specifice sunt umflaturile la nivelul abdomenului, in special in zona buricului. Aceasta umflatura nu se retrage nici dupa indepartarea bontului si se trateaza cu interventie chirurgicala, in cazurile cele mai avansate. In cazul aparitiei umflaturilor, este necesar consultul imediat al unui pediatru. Cu toate acestea, este necesar sa mentionam ca foarte rar apar complicatii ale herniei si ca este considerata una dintre cele mai usoare forme de hernie.

 

Omfalita- infectarea ombilicului- apare atunci cand zona buricului este umeda mereu. La nivelul ombilicului isi face aparitia o scurgere purulenta si inrosirea zonei. Cicatrizarea se face mult mai greu in cazul unei astfel de afectiuni si este necesar controlul medical periodic.

 

Ca tratament acasa, poti aplica local tampoane cu solutii antiseptice (apa oxigenata, solutie de acid boric, hipermanganat de sodiu).

Ingrijirea buricului la bebelusi

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.