fbpx

Daca timp de 9 luni ai fost nevoita sa eviti anumite alimente care ar fi putut pune in pericol dezvoltarea bebelusului, crezi ca dupa nastere restrictiile s-au terminat. Ei bine, din cate se pare exista o serie de alimente ce nu este indicat sa fie consumate in prima luma dupa venirea pe lume a micutului. Acestea pot influenta gustul latelui matern si pot provoca reactii alergice la bebelus. Iata care sunt alimentele pentru a sti exact ce sa scoti din lista de cumparaturi.

Intre alimentatia mamei si laptele matern exista o conexiune de genul cauza-efect ce nu intarzie sa apara. De regula, laptele este influentat de ceea ce se afla in sangele mamei, nicidecum de stomac sau tractul digestiv. Astfel, iata care este lista alimentelor de evitat in prima luna dupa sarcina cand incerci sa te acomodezi cu alaptarea si cu noul rol din viata ta.

Cafeina

Ai asteptat cu nerabdare momentul in care sa savurezi din nou o cafea, insa trebuie sa mai astepti cel putin o luna dupa nastere. Este de preferat sa eviti consumul de cafea la inceputul procesului de alaptare, pentru ca inevitabil, cafeina se va regasi in laptele matern si va ajunge in cele din urma la bebelus. Organismul inca slab dezvoltat al micutului nu poate face fata efectelor energizante ale cafeinei. Astfel incearca sa stai departe de cafea si de bauturile ce contin cafeina in prima luna dupa nastere.

Alcool

Nu este niciun secret faptul ca alcoolul trece foarte repede in sange. Consumat in prima luna de dupa nastere acesta se va regasi in cantitate destul de mare si in laptele matern. Prin urmare, este indicat sa eviti pe cat posibil consumul de alcool la inceputul alaptarii. Insa, daca exista totusi situatii in care sa consumi preparate ce contin alcool (in cantitati mici), trebuie sa astepti 1-2 ore, interval in care organismul tau va metaboliza alcoolul, pana sa-ti alaptezi din nou bebelusul.

Condimente si mirodenii

Usturoi, piper, chili si scortisoara, sunt mirodeniile pe care le folosesti foarte des in preparatele tale, insa nu si in prima luna dupa nastere. Acestea pot schimba seminificativ gustul laptelui facandu-l pe cel mic sa refuze sa se hraneasca la san. Desigur, exista si cazuri in care nu s-a manifestat nicio schimbare. Nu-ti ramane de facut decat sa le consumi cu moderatie si sa urmaresti cu atentie reactiile micutului.

Alimente cu grad alergenic

Se intampla ca tu sa nu manifesti alergii la anumite alimente, insa bebelusul tau, da. In prima luna dupa nastere trebuie sa urmaresti atent scaunul micutului dar si pielea acestuia pentru eventuale eczeme. De regula, iritatiile pe pielea copilul apar de la produsele pe care le-ai consumat intre 2-6 ore inainte de momentul alaptarii. Printre acestea se pot numara: lapte de vaca, porumbul, soia, alune, nuci, grau, oua si seminte. Este foarte important sa te consulti cu medicul inainte de a introduce sau a scoate un anumit aliement din dieta ta. Acesta poate cauza un dezechilibru ce va afecta implicit si dezvoltarea bebelusului.

Salvie si menta

Este indicat ca aceste ierburi sa nu faca parte din dieta in prima luna dupa nastere. Aparent, pot avea impact nefavorabil asupra productiei de lapte, care poate scadea semnificativ. Acest lucru se poate intampla daca sunt consumate in exces, insa intotdeauna mai bine sa previi decat sa regreti, nu-i asa? Fiind la inceputul procesului de alaptare, o problema cu productia laptelui matern ar ingreuna, fara indoiala, lucrurile. Nicio proaspata mamica nu-si doreste sa aiba prea des de-a face cu un bebelus informetat si morocanos din aceasta cauza.

Citrice

Fructele cu un continut ridicat de vitamina C precum portocalele, lamaile si mandarinele pot avea efecte adverse asupra bebelusului. Desi par total inofensive, consumate in prima luna de alaptare pot provoca eruptii cutanate in jurul scutecului bebelusului si stari de agitatie. Daca totusi simti nevoie de fructe ce contin vitamina C, poti incerca ananas sau mango, ce au o doza mult mai mica de acid citric.

Surse: mom365.com, thebump.com, whattoexpect.com, mayoclinic.org, babycenter.com, babble.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.