fbpx

Alaptarea este incheierea fireasca a perioadei de maternitate, care a inceput odata cu conceptia, sarcina si nasterea. Spre deosebire de cea naturala, nasterea prin cezariana interfereaza cu alaptarea ingreunand declansarea lactatiei. In aceste conditii, atat mama cat si bebelusul au nevoie de ajutor in initierea procesului de alaptare.

Pentru un start bun in alaptare, contactul mama – copil este vital in prima ora dupa nastere. Insa in cazul nasterii prin cezariana, starea fizica a mamei nu permite atasarea imediata a bebelusului la san, fapt care intarzie alaptarea la san. Totodata, calmantele administrate mamei il „incetinesc” pe sugar si impiedica atasarea lui eficienta la san.

Studiile arata ca mamele care au trecut printr-o operatie de cezariana pot avea o intarziere de cateva zile in “venirea laptelui”, adica instalarea lactatiei. Cercetatorii pun aceasta intarziere pe seama medicatiei administrate, a stresului la care a fost supusa mama, dar si a amanarii contactului piele la piele dintre mama si copil.

alaptare. nasterea prin cezariana

Trucuri pentru stimularea lactatiei

Tocmai de aceea este foarte important sa anunti medicul inca de la inceput ca vrei sa alaptezi imediat dupa nastere ca sa stie sa nu-ti administreze calmante. Totodata, solicita in mod clar si categoric sa-ti ataseze copilul la san in prima ora astfel ca sanul sa poata fi stimulat si lactatia sa se declanseze.

Daca trebuie sa stai separata de copilul tau din motive medicale si pentru siguranta lui, poti solicita o pompa de san ca sa colectezi colostrul si sa rogi asistentele sa-ti hraneasca bebelusul cu laptele tau si nu cu formula. De asemenea, incearca sa le convingi sa ti-l aduca cat de des posibil pentru ca initierea alaptarii sa se produca rapid si lesne.

Unele maternitati au in dortare pompe de san de foarte buna calitate, dar poti opta si pentru varianta folosirii pompei de san personale. Pompele de san Spectra vin in ajutorul mamelor care alapteaza cu o gama variata de pompe electrice duble, care le ajuta sa extraga mai multe lapte intr-un timp cat mai scurt. Alaptarea naturala este cea mai importanta, o pompa de san nu inlocuieste alaptarea, ci rezolva probleme atunci cand acestea apar si reprezinta o solutie ca mama sa continue alaptarea.

Pe langa stimularea lactatiei cu o pompa de san, mama trebuie sa aibe o dieta echilibrata si sa bea multe lichide pentru a produce cat mai usor lapte. Ceaiurile de anason, chimen si schinduff sunt cele mai indicate pentru stimularea lactatiei.

Un alt aspect extrem de important in stimularea lactatiei dupa operatia de cezariana este pozitionarea corecta a copilului la san. Cu cat bebelusul suge mai eficient, cu atat sanul produce mai mult lapte. Bebelusul este pozitionat corect cand a apucat sanul cu gura larg deschisa si buza de jos, pe areola, cuprinzand cu gurita tot mamelonul. Atasat incorect, copilul nu va presa pe sinusuri lactifere, nereusind sa suga eficient.

Pentru ca bebelusul sa-si manifeste instinctul de supt si sa stimuleze lactatia, are nevoie de un mediu intim si linistit. Ca sa mentii lactatia, alapteaza bebelusul din doua in doua ore, sau chiar mai des daca acesta solicita.

alaptare. nasterea prin cezariana

Surse:

“The everything breastfeeding book”, de Suzanne si Ray Fredregill,

Home

www.babycenter.com

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.