fbpx

Faptul ca laptele nu constituie o simpla sursa de nutritie este binecunoscut. Exista insa multe alte lucruri pe cat de interesante, pe atat de iesite din comun pe care le puteti descoperi in continuare. Acestea va vor convinge cat de special poate fi, dar si de cate beneficii minunate dispune acest lichid magic al vietii.

close-up portrait of mother breast feeding her baby infant

  1. Laptele matern poate avea mai multe culori de la galben, albastrui sau chiar verzui, fiind la fel de sanatos in toate situatiile.
  2. Colostrul sau aurul lichid, dupa cum mai este denumit, apare mai lent in primele zile dupa nastere si in cantitati mai mici, fiind adaptat necesitatilor bebelusului. Este bogat in proteine si anticorpi de la mama (de 3 ori mai mult decat laptele normal), insa are putine grasimi si zahar (este usor de digerat si ajuta la adaptarea de la viata intrauterina).
  3. Daca este aspirat in sistemul respirator, colostrul nu irita. De aceea alaptarea poate fi de ajutor si este incurajata imediat dupa nastere.
  4. Colostrul este un laxativ natural ce ajuta eliminarea bilirubinei din organism; scade incidenta si severitatea icterului neonatal.
  5. Laptele matern este foarte gras si in frigider se separa. Din acest motiv este bine sa-l scuturati putin pentru a-si recapata compozitia. Nu-l agitati deoarece se distrug o parte din proprietatile sale benefice.
  6. Laptele matern se adapteaza la alimentatia voastra si la orarul de mese, fiind secretat de organism pe principiul “ofertei proportionale cu cererea”; astfel, la inceputul alaptarii va fi produs in cantitate mai mare, iar pe masura ce va apropiati de final corpul va inceta de la sine sa il fabrice.
  7. Unele femei au lipaza (o enzima ce descompune proteinele) in exces in lapte ceea ce il determina sa aiba un gust ciudat dupa ce este inghetat. Aceasta neplacere poate fi combatuta incalzind laptele prin oparire (nu fierbere) inainte de a-l congela.
  8. O scadere in nivelul de estrogen si testosteron determina aparitia laptelui dupa nastere, cu toate ca pe perioada sarcinii acesti hormoni aveau exact efectul opus. Aceasta scadere activeaza hormonul prolactina ce semnalizeaza sanilor ca a sosit momentul lactatie.
  9. Este extrem de sanatos pentru copil (isi pastreaza proprietatile indifferent de ce mancati), insa are nevoie de lichide pentru a fi produs; de aceea mamale care alapteaza sunt mai insetate decat femeile cele care nu fac acest lucru.
  10. Contine la fel de multe vitamine pe cat se afla in organismul vostru; de aceea este importanta alimentatia sanatoasa in timpul alaptarii si suplimentele multivitaminice indicate gravidelor si femeilor care alapteaza.
  11. Poate contine alcool, la fel ca si sangele. De aceea este indicat sa consumati alcool, daca e cazul, cu cateva ore inainte de alaptare (corpul il va putea metaboliza). In caz contrar, puteti apela la pompa pentru a nu compromite alaptarea.
  12. mother feeding adorable babyIsi modifica compozitia deoarece la inceputul unei sesiuni de alaptare contine mai multa lactoza si proteine si are culoare albastruie, in timp ce la final este mai gras, oferind copilului caloriile de care are nevoie. Conteaza in acest sens si numarul de calorii si grasimea pe care le consuma mama.
  13. In continuarea punctului anterior, laptele matern nu poate fi reprodus. Doua mame nu vor avea acelasi lapte, iar laptele uneia dintr-un anumit moment al zilei nu va fi identic cu laptele sau din alt moment al aceleiasi zile.
  14. Contine doua tipuri principale de proteine: zer si cazeina cu proprietati excelente de combatere a infectiilor.
  15. Contine un nivel ridicat de lipide si lactoza, iar minerale in cantitate mica. Are insa si vitamina K, protejand sugarul de o carenta in acest sens, dar si colesterol (mai mult decat laptele de vaca), important mai ales pentru prematuri care nu-l pot sintetiza singuri (nu au dezvoltarea enzimatica corespunzatoare).
  16. Laptele proaspat, deoarece contine componente antibiotice si antiinfectioase naturale, rezista pana la 8 ore la temperatura camerei (daca este mai mai mica de 22 grade) sau 3-4 ore daca temperatura mediului ambiant ajunge la 27-32 grade (conform Academy of Breastfeeding Medicine) si 5-7 zile in frigider (daca regulile de igiena au fost respectate in colectare). Este indicat sa il etichetati pentru a va asigura de prospetimea sa.
  17. Poate fi congelat si pastrat pana la 3-4 luni intr-un congelator obisnuit si pana la 6 luni intr-un congelator setat la -20 grade.
  18. Nu este bine sa incalziti laptele in cuptorul cu microunde deoarece acesta distribuie caldura inegal, prin urmare compozitia nu se va incalzi uniform (chiar daca la testarea pe mana poate parea sigur pentru consum).
  19. Laptele nu iese nu printr-o singura deschidere, cum sunteti tentati sa credeti, ci prin 15-20 deschizaturi care se afla in dreptul fiecarui mamelon.
  20. Este produs in cantitate mai mare de sanul drept. Aproape trei sferturi din mame produc mai mult lapte pe partea dreapta, fara a avea vreo legatura cu mana folosita preponderant.
  21. Cantitatea de lapte nu este influentata de marimea sanilor.
  22. Datorita compozitiei sale ideale pentru dezvoltarea bebelusului, mucoasa stomacului sugarului va fi de 15 ori mai groasa in comparatie cu cea a unui bebelus hranit cu lapte praf.
  23. Poate fi transformat in branza. Chiar daca pare dezgustator pentru voi, un chef renumit din New York l-a folosit pentru a prepara o branza care, conform unui critic gastronomic, e similara cu panna cotta, moale si elastica.
  24. Laptele matern stimuleaza IQ-ul conform cercetatorilor, cu pana la 8 puncte, in special in cadrul evaluarilor verbale. Se pare ca sunt implicate fie nutrimentele ce contribuie la dezvoltarea creierului si aptitudinile mentale, fie experienta intima a alaptatului ce contribuie la dezvoltarea copilului.
  25. Scade riscul de obezitate infantila, conform unui studiu realizat in urma cu cativa ani ce a demonstrat ca a contribuit la obiceiuri alimentare mai sanatoase la copiii prescolari, spre deosebire de cei hraniti cu lapte praf care nu au realizat cand sunt plini si au continuat sa manance.
  26. Este cel mai bun medicament, astfel ca bebelusii sunt protejati de infectii si alte imbolnaviri, mai ales cand sunt alpatati cel putin 6 luni. Desi pare neconventional, poate fi utilizat in tratarea unei varietati de afectiuni atat la copii, precum si la adulti cum sunt: conjunctivita, nas infundat, arsuri, negi, otite, dar si dermatita seboreica, iritatie fesiera sau la adulti mameloane crapate, afte, dureri de gat, ciupituri de insecte, acnee, zgarieturi si alte leziuni.
  27. In continuarea punctului anterior, previne infectiile urechii medii datorita anticorpilor din compozitie, dar si a modului in care sug bebelusii alaptati la san (folosesc muschii in alt fel decat cei care beau lapte praf). Previne si rinoreea, diabetul sau alergiile, iar o substanta denumita factor bifidus contribuie la dezvoltarea unei flore intestinale benefice-astfel sunt distruse bacteriile nocive.
  28. Deoarece contine imunoglobuline A (protejeaza impotriva infectiilor bacteriene si virale), acestea actioneaza in tractul gastro-intestinal al copiilor diminuand contactul antigenilor cu mucoase intestinala-astfel protejeaza si impotriva dezvoltarii alergiilor alimentare.

 

Surse:

www.bravadodesigns.com; https://breastfeedingusa.org; www.babycenter.com/; www.babycentre.co.uk/; http://kidshealth.org

www.fitpregnancy.com/; www.llli.org ; www.normalfed.com/; www.mayoclinic.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.