fbpx

Alaptarea este esentiala pentru orice bebelus, dar cu atat mai importanta pentru bebelusul nascut prematur. Laptele matern bogat in vitamine si proteine protejeaza copilul de infectii si il ajuta sa ia mai repede in greutate. Laptele mamei care a nascut inainte de termen este adaptat nevoilor bebelusului nascut prematur.

Importanta alaptarii bebelusului nascut prematur

Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru copilul nascut inainte de termen este sa-l alaptezi la san! Laptele mamei care a nascut prematur contine mai multe proteine, grasimi, natriu, fier, clor si mai putina lactoza decat laptele mamelor care au nascut la timp. Totodata, foate important, laptele matern prematur contine un nivel mai ridicat de antioxidanti si antiinfectiosi care intarestc sistemul imunitar imatur al copilului nascut mai devreme. Iar hormonii, enzimele si factorii de crestere din lapte ajuta la dezvoltarea sistemulor digestiv si nervos. Este mai usor digerabil decat formula, previne tulburarile pulmonare si scade riscul aparitiei enterocolitei necrotizante. De asemenea, studiile au demonstrat ca bebelusul nascut prematur alaptat la san are un coeficient de inteligenta mai ridicat mai tarziu in copilarie.

Pe de alta parte, trebuie mentionata ca laptele mamei care a nascut inainte de termen contine mai putine minerale, ceea ce creste riscul dezvoltarii rahitismului. De aceea, medicii recomanda un aport suplimentar de fortifianti, mai ales fosfor.

Cum alaptezi bebelusul nascut prematur

alaptare bebelusi nascuti prematur

Alaptarea la san a bebelusului nascut prematur depinde de varsta de sarcina si greutatea la nastere. Un bebelus sub 1000-1500 de grame la nastere nu are reflexul de deglutitie (de inghitire) dezvoltat va primi lapte matern cu ajutorul unei sonde in primele zile. De aceea, mama este sfatuita si incurajata sa se pompeze cat mai curand dupa nastere, chiar in primele 6 ore daca este posibil, pentru a stimula secretia lactata.

Bebelusii nascuti la o varsta gestationara mica necesita ingrijire speciala si monitorizare permanenta. Din acest motiv, cei mai multi dintre ei sunt tinuti in incubatoare in primele zile dupa nastere pana sunt stabilizati. In aceasta perioada, alaptarea la san este aproape imposibila. Cu toate acestea, mama, care vrea sa-si hraneasca bebelusul cu lapte matern, poate sa foloseasca pompa de san pentru colectarea laptelui. Astfel, bebelusul primeste de la mama imunoglubulinele atat de necesare prematurului vulnerabil la infectii, iar mama stimuleaza lactatia.

Dupa stabilirea tolerantei digestive, prematurii sub 30-32 de saptamani trebuie hraniti prin gavaj (sonda). Medicii recomanda ca in timp ce bebelusul primeste laptele matern cu ajutorul sondei, mama sa ii ofere un deget pentru a-i stimula reflexul de supt.

Prima incercare de punere la san poarta numele de „metoda Kangur”. Aparuta in Columbia anilor 70 ca o alternativa la ingrijirea in incubator, pozitia cangur presupune purtarea bebelusului nascut prematur la pieptul mamei (intre sanii mamei, mai exact) 24 de ore din 24. Astfel, nou-nascutul isi mentine temperatura corporala, beneficiaza de un echilibru respirator, dar si emotional, creste mai rapid in greutate, plange mai putin si doarme mai bine. Pana cand bebelusul va fi capabil sa isi coordoneze suptul cu deglutitia si respiratia, el va fi pozitional la sanul mamei, dar alimentat cu sonda ori seringa.

Daca nu se cunoaste exact varsta de sarcina, specialistii asigura ca un copil cu greutatea peste 1800 de grame la nastere este capabil sa suga eficient. Dupa evaluarea capacitatii de supt si inghitire, mama poate pozitiona bebelusul direct la san. Nu te speria, la inceput o sa suga putin. Indicat este sa cantaresti bebelusul inainte si dupa supt ca sa poti monitoriza cantitatea de lapte primit. Daca nu a supt suficient, completeaza cantitatea cu lapte administrat prin gavaj ori cu seringa. Trebuie sa alaptezi putin si des.

Pentru ca prematurul oboseste mai repede decat un bebelus nascut la termen, medicii recomanda mamelor sa se mulga inainte de alaptare. Astfel, copilul va primi laptele mai gras, „din spate” si nu cel apos. Pana cand bebele va suge eficient si va avea forta necesara sa goleasca sanul, mama trebuie sa aiba grija sa pompeze laptele astfel incat sa mentina lactatia.

Pozitii de alaptare pentru bebelusul nascut prematur

In timpul suptului, spatele, umerii si capul prematurului, dar si sanul mamei trebuie sustinute. De aceea, cele mai indicate pozitii de alaptare pentru prematur sunt:

– pozitia leagan incrucisat: bebelusul este sustinut pe bratul opus sanului cu care il hranesti, cu capul si gatul in palma;

– pozitia subsoara: bebelusul este sustinut sub brat pe aceeasi parte cu sanul la care este alaptat;

– pozitia „calare”: bebelusul este asezat in pozitie verticala, „calare” pe picioarele mamei care sta in sezut sprijinita si sustine capul copilului;

iStock_000006806970_MediumPozitionarea corecta a copilului la san, dar si a mamei in raport cu copilul si prinderea corecta de catre sugar a sanului reprezinta cheia succesului unei alimentatii corespunzatoare a bebelusului nascut prematur. Mama trebuie sa acorde o importanta deosebita acestui aspect pentru o alaptare eficienta.

 

Surse:

“The everything breastfeeding book”, de Suzanne si Ray Fredregill,

“Promovarea alaptarii – ghid pentru medici si asistente” – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si UNICEF

“Promovarea alaptarii in medicina primara” – Directia de Sanatate Cluj, Centrul regional pentru promovarea alaptarii Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.