Angorjarea sanilor este una din cele mai frecvente probleme cu care se confrunta o femeie care alapteaza. Te trezesti intr-o dimineata cu sanii de dimeniunea unor pepeni galbeni. Mamelonul si areola sunt stranse, iar copilul parca incearca sa suga dintr-un balon umflat. Umplerea excesiva a sanilor cu lapte este cauzata de un dezechilibru intre rezerva de lapte si cerintele copilului. Angorjarea se manifesta prin sani plini si grei, durerosi sau excesiv de sensibili, fierbinti. Cum trebuie sa actionati daca aveti sanii angorjati, aflati in cele ce urmeaza.
Imediat dupa nastere, organismul tau se adapteaza noilor conditii. Odata cu eliminarea placentei, corpul nu mai secreta estrogen si progesteron, ci prolactina, hormonul responsabil cu producerea lactatiei. De aceea, fie ca alaptezi sau nu, lactatia se instaleaza. Astfel, in primele 2-5 zile dupa nastere, are loc angorjarea primara, cand sanii incep sa produca lapte pentru copil, iar nou-nascutul nu are un program de alaptare bine stabilit. Acumularea laptelui si existenta unei cantitati crescute de sange si limfa fac ca sanii devin calzi, umflati si durerosi. Fiecare femeie va resimti intr-un fel sau altul acest disconfort.
Chiar si unei mame cu program de alaptare bine stabilit, i se pot angorja sanii. Ea se va confrunta cu ceea ce se numeste angorjarea secundara: nu poate alapta sau nu se mulge suficient, opreste alaptarea la san sau a inceput diversificarea ori sugarul este bolnav si nu poate sa suga.
Angorjarea poate aparea si daca bebelusul doarme toata noaptea si, prin urmare, trece o perioada mai lunga intre alaptari si laptele se acumuleaza. Ori productia se mareste in timpul puseurilor de crestere. In aceste cazuri, solutia este simpla: nu trebuie decat sa alaptezi!
In caz contrar, o cantitate prea mare de lapte duce la o angorjare severa. Printre cele mai frecvente cauze de angorjare severa se numara: hranirea tarzie a copilului la san, program haotic de alaptat si alaptarile scurte, insuficiente, care nu golesc complet sanii de lapte.
Remedii sigure pentru sanii angorjati
Angorjarea este o problema frecventa, care nu necesita interventia medicului decat atunci ca apar semne de infectie (mastita). Altfel, mamicile o pot trata singure acasa, prin auto-ingrijire.
In primul rand, specialistii recomanda sa eviti, in timpul travaliului, injectarea diverselor lichide, care pot creste riscul angorjarii sanilor. In al doilea rand, dupa nastere si pe intreaga durata a alaptarii, golirea sanilor este esentiala, pentru a ajuta lichidele sa circule. Incepe cat mai curand alaptarea si, pana stabilesti un program de hranire a copilului cu lapte matern, ai grija sa-ti golesti sanii cu pompita!
Iar daca angorjarea devine o problema, uite ce ai de facut:
- Alapteaza copilul cat de des doreste. Daca nu este mancacios, hraneste-l la fiecare doua ore;
- Lasa copilul sa suga cel putin 15 minute din fiecare san;
- Asigura-te ca sanul este suficient de moale astfel incat micutul sa suga corect;
- Daca sanii sunt prea duri, iar atasarea devine dificila, inmoaie sanul cu o picatura din propriul lapte si inainte de a aseza copilul la san;
- Daca sanii sunt prea plini si durerosi, dusul sau compresele calde declanseaza reflexul „de curgere”, eliberand laptele si astfel mamelonul si areola se vor inmuia usor;
- Dupa fiecare alaptare, goleste sanii de laptele ramas cu ajutorul unei pompe de san;
- Schimba periodic pozitia de alaptare a copilului astfel ca toate zonele sanului sa se goleasca;
- Maseaza usor sanii in timpul alaptarii pentru a ajuta laptele sa curga;
- Dupa alaptare, aplica gheata sau comprese reci cu frunza de varza cruda;
- Daca nu simti nicio ameliorare, solicita medicului un antiinflamator sigur in timpul alaptarii;
Angorjarea sanilor – semnale de alarma ca ai nevoie de control de specialitate:
- durere si sezatie de arsura in timpul alaptarii;
- ganglionii axilari crescuti in volum si sensibili de partea sanului afectat;
- puls accelerat (peste 100 de batai pe minut);
- scurgere galbena si densa la nivelul mamelonului (puroi);
- febra, frisoane, nevralgii si simptome asemanatoare gripei;
Pe baza simptomatologiei, specialistul poate pune un diagnostic: aveti sau nu vreo complicatie. Canal galactofor blocat sau mastita (infectie a sanului) sunt complicatiile unei angorjari netratate. Daca medicul suspecteaza o infectie la nivelul sanului, poate solicita o proba de lapte astfel incat sa fie descoperita bacteria care a provocat infectia si sa recomande un tratament cu antibiotic.
Insa nu trebuie sa va ingrijorati! Este doar o problema temporara. Incercati orice metoda prin care sa eliminati senzatia de disconfort pentru ca tu si copilul sa aveti parte de o sedinta de alaptare linistita.
Sursa:
http://www.breastfeeding-problems.com/
http://kellymom.com/bf/concerns/mother/engorgement/#normal
http://www.sfatulmedicului.ro/Lauzia/angorjarea-sanilor_1099
Articole recente
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
- Ce spun mamele despre pompele Spectra
- Sondaj Spectra România: 40% dintre mame consideră alăptarea un proces dificil, dar necesar
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri