Pompa de san poate influenta lactatia, conform studiilor stiintifice, intr-un mod benefic atat mamei, cat si bebelusului. Ce se intampla exact in organism, in ce situatii ajuta pompa de san lactatia si ce studii ii demonstreaza utilitatea veti descoperi in randurile urmatoare.
Cum stie corpul cat de mult lapte sa produca?
La inceput, unele mame par sa produca suficient lapte pentru doi copii, beneficiind chiar de o cantitate debordanta; exista si o serie de femei la care rezerva de lapte este redusa intial si apoi creste treptat pentru a suplini nevoile copilului. Productia de lapte este insa in mod fundamental determinata de interactiunea de hranire dintre mama si copil sau dintre mama si pompa de san si de modul in care functioneaza hormonii.
Din punct de vedere hormonal, in urmatoarele saptamani dupa nastere nivelele medii de prolactina scad pana ajung la un prag inferior. In acelasi timp, receptorii pentru prolactina se multiplica, dezvoltarea lor considerandu-se corelata cu stimularea freceventa a suptului si cu exprimarea laptelui: cu cat are loc mai des in primele zile/saptamani dupa nastere, cu atat se dezvolta mai multi receptori. In perioada de timp in care nivelele de prolactina scad si receptorii sunt stabiliti, procesul de fabricare al laptelui se dezvolta de la un sistem directional hormonal (endocrin) in unul care este controlat mai degraba local in san (autocrin). Sub controlul autocrin, sanul raspunde la cererea de lapte, ajustand viteza de productie a acestuia in sens ascendent sau descendent, in concordanta cu cantitatea de lapte exprimata. Pe scurt, cu cat este mai mult lapte depozitat in san, cu atat este produs mai lent; dimpotriva, cu cat este mai gol sanul, cu atat mai repede are loc productia de lapte. Pe masura ce sanul se umple, concentratiile unei proteine a zerului denumita factor de inhibitie a laptelui creste si declanseaza o scadere in rata de productie a laptelui (la fel cum oprim apa intr-o cada care se umple prea repede). Concentratiile proteinei sunt reduse cand sanul este gol, permitandu-i sa produca lapte mai repede.
De fiecare data cand laptele este scos din san, nervii din mamelon si areola sunt stimulati, transmitand mesaje de-a lungul traseelor nervoase catre creier ca este nevoie de mai mult lapte. Glanda pituitara raspunde prin eliberarea unui val de prolactina, cauzand o crestere temporara in nivelele acestui hormon pentru a stimula reumplerea continua a sanului. Atata timp cat laptele este exprimat si nu se acumuleaza in san, va fi creat mai mult in mod continuu.
In concluzie, scopul procesului autocrin este de a calibra productia de lapte la nevoile concrete; acesta va reprezenta un model pentru fabricarea de lapte, atata timp cat va fi solicitat.
Trebuie sa stiti ca in acelasi timp, cand sanul este supt/muls, se declanseaza eliberarea de prolactina, care la randul ei declanseaza eliberarea de oxitocina. Acest hormon determina celulele similare muschilor din jurul alveolelor sa se contracte si sa stoarca lapte in canalele galactofore. Procesul mentionat este denumit ejectie a laptelui. In lipsa acestui reflex, laptele nu poate fi indepartat; cand nu este indepartat sanul primeste mesajul de a opri productia de lapte. Din acest motiv, ejectia laptelui constituie o componenta majora a productiei de lapte. Din fericire exista doar cateva probleme ce il pot influenta negativ pe termen lung (fumatul si problemele cu tiroida), in general functionand fara probleme. Mamele sunt adesea surprinse sa constate ca ejectia laptelui nu constituie un eveniment unic in timpul unei sedinte de alaptare sau de pompare. Astfel, acest reflex poate fi declansat de mai multe ori (pana la 12 ori, media fiind 2,5), iar rezultatul consta in mai multe jeturi separate de lapte incepand cu o medie de 30 ml per ejectie si scazand in cantitate de fiecare data cand sanul se goleste. Un mic numar de femei pot evacua o cantitate mai mare de lapte deodata, pana la 140 ml pe o ejectie.
Situatii in care pompa de san poate fi de mare ajutor mamei
- In cazul in care bebelusul nu accepta sanul sau suge fara a fi constant (de exemplu cand este somnolent/adoarme la san), pompa de san este de ajutor pentru a stimula productia de lapte. In mod ideal, trebuie sa o folositi cel putin la fiecare 3 ore (desi multe mame considera mai confortabil sa ia o pauza noaptea).
- Pomparea dubla (ambii sani deodata) ofera mai multa stimulare decat cea pe o singura parte.
- Pentru a ajuta suplimentar productia de lapte, puteti include sedinte de pompare si intre alaptari, incercand sa goliti sanii cat de mult posibil (daca bebelusul nu i-a golit deja).
- Daca copilul suge corect, este indicat sa pompati dupa fiecare sedinta (in special cand observati ca sanii nu s-au inmuiat suficient); dupa cum ati aflat anterior, rezerva de lapte se ajusteaza in functie de cat de goi sunt sanii, pomparea dupa alaptare poate reprezenta o modalitate eficienta de a creste productia de lapte. Un sfat util in acest sens consta in aplicarea compresiei/masajului asupra sanilor pentru a-i putea goli complet.
- Cercetatorii au constatat ca volumul de lapte este in general mai ridicat in orele matinale si scade treptat in restul zilei (se intampla acest lucru deoarece bebelusii au o perioada mai lunga de somn noaptea); astfel, dimineata devine un moment propice pentru a pompa laptele daca doriti sa-l depozitati. Continutul de grasime insa tinde sa creasca pe parcursul zilei (Hurgoiu V, 1985).
Studii
In cadrul unui studiu din anul 2009 ce a implicat parerile a 12 consultanti in lactatie cu privire la impactul pompelor de san asupra alaptarii s-au constatat urmatoarele:
- consultantii care lucrau cu bebelusi din sectii intensive neonatale au subliniat necesitatea pompelor de san pentru a oferi lapte prematurilor care nu au fost capabili sa se hraneasca direct de la san si pentru a pastra productia de lapte materna
- pentru bebelusii la termen, pompa de san a fost folosita pentru a stabili sau a proteja productia de lapte cand mama a fost separata de copil sau in timpul in care consultantul in lactatie a lucrat asupra problemelor de alaptare
- pompa de san a fost folosita si pentru a ameliora angorjarea sanilor sau canalele galactofore infundate, pentru a creste cantitatea de lapte in cazul bebelusiilor cu cresterea intarziata in greutate/ pierdere in greutate, pentru a imbunatati lactatia prin stimularea unui flux mai rapid sau pentru a remedia mameloanele inversate
- nu in ultimul rand, consultantii in lactatie au evidentiat importanta pompei de san pentru femeile care s-au intors la munca si s-au bazat pe pompele de san pentru a-si mentine productia de lapte constanta
Au fost incluse in studiu multe mame ingrijorate ca nu dispun de suficient lapte matern sau care cautau noi modalitati de a gestiona situatia. Cand acestea nu au solicitat direct o pompa deoarece lactatia nu s-a instalat, consultantii le-au sugerat sa foloseasca acest dispozitiv (au putut verifica astfel si daca au lapte). De asemenea, o multime de mame au decis, anterior nasterii, sa se bazeze exclusiv pe laptele rezultat in urma pomparii; aceasta practica le-a oferit o libertate sporita de a sti ce cantitate de lapte primea copilul, de a se odihni mai bine noaptea si de a dobandi un control mai bun asupra hranirii copilului.
In cadrul unui alt studiu desfasurat in Ohio, un procent de 61,3% din mame au marturisit ca au apelat cel putin o data la ajutorul pompei de san. Motivul principal a constat in existenta unui loc de munca fulltime care ar fi putut interfera cu decizia de a oferi bebelusului lapte matern. Profesia unei femei poate sa influenteze abilitatea de a folosi pompa de san la munca si sa ingreuneze decizia de a continua pe termen lung alaptarea, conform Rojjanasrirat&Sousa, 2010.
Un studiu desfasurat de cercetatorii Universitatii Illinois din Chicago a subliniat din nou importanta folosirii pompei de san in cazul bebelusilor cu greutate foarte mica la nastere. Mamele acestora trebuie sa initieze si sa sustina lactatia cu o pompa, ramanand dependente de ea timp de cateva saptamani/luni. Ele au optat pentru mai multe modele de exprimare a laptelui, respectiv viteze de pompare.
Nu trebuie omisa importanta utilizarii unei pompe de san in cazul alaptarii gemenilor: conform Gromada 2010, pomparea unui san in timp ce se alapteaza simultan un bebelus ajuta la hranirea eficienta a cel putin unui copil.
Nu in ultimul rand, s-a constatat in Kenya si Nigeria o diferenta semnificativa in ce priveste cantitatea de lapte rezultata in urma folosirii unei pompe electrice in comparatie cu folosirea mainii pentru a exprima lapte matern: volumul de lapte este aproape dublu in primul caz. Aceasta concluzie este confirmata si de Meier et al in 2011: tiparul de suctiune a pompei in perioada urmatoare nasterii poate influenta volumul de lapte obtinut ulterior si timpul necesar obtinerii laptelui.
Surse:
http://theleakyboob.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://www.lowmilksupply.org/
Articole recente
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
- Ce spun mamele despre pompele Spectra
- Sondaj Spectra România: 40% dintre mame consideră alăptarea un proces dificil, dar necesar
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri