fbpx

Cum stii ca bebelusul tau are parte de suficient lapte matern

Cu aceasta intrebare se confrunta majoritatea mamelor care alapteaza, o intrebare de altfel perfect normala. Ele doresc doar sa se asigure de faptul ca bebelusul primeste toata ingrijirea de care are nevoie si, in mod evident, cand alapteaza nu pot masura cantitatea de lapte ingerata de cel mic. Iata ce semne va sunt de ajutor in acest sens, explicate in detaliu.

 Aspecte esentiale

Desi majoritatea mamelor sunt capabile sa ofere bebelusilor laptele de care au nevoie, exista si situatii in care cei mici nu primesc suficient. Iar cand aceste situatii nu sunt remediate, copilul poate suferi de deshidratare si chiar interziere in dezvoltare, rar intalnite, dar la fel de problematice.

Nu puteti fi intotdeauna sigure ca bebelusul s-a saturat si nici nu exista reguli precise despre cat are nevoie sa manance la un anumit moment. Singurul indicator al satietatii este chiar bebelusul, iar durata de timp petrecuta la san nu reprezinta un indiciu ca se hraneste suficient. Apetitul sau va varia de la un supt la altul, in functie de dorinte/necesitati. Chiar daca sunteti tentate sa schimbati sanii in timpul unei alaptari, este mai bine sa-l lasati pe cel mic sa decida; daca este cu adevarat infometat va suge cu putere pana cand laptele devine cremos si bogat in grasime. Il puteti ajuta sa ragaie si chiar sa-i schimbati scutecul daca pare somnoros si incercati si cu al doilea san. Permiteti-i sa stabileasca singur ritmul; poate dura 10-20 minute la un san sau mai mult. La final veti observa ca suptul se modifica, devenind mai frecvent, mai rapid si cu inghitituri ocazionale; se intampla datorita laptelui mai gras. Recomandarea generala este ca alaptarea sa se realizeze la cerere, cand bebelusl este infometat, adica in general la 1-3 ore; in acest mod lactatia va fi mentinuta deoarece sanii produc lapte in functie de cerere. Odata cu cresterea copilului, se reduce si intervalul dintre alaptari. Nou-nascutii insa nu trebuie sa depaseasca 4-5 ore fara hrana.

Doamna doctor Marta Muresan Medic Primar Pediatru, primul consultant de lactatie international din tara, coordonatorul pentru Romania al acestui examen, vicepresedinteProMAMA Center www.promama.ro ofera urmatoarele informatii despre alaptare:

“In functie de ce varsta are bebelusul frecventa alaptarii difera: nou-nascutii mai ales in primele zile sug des, chiar la 1 ora (cel putin 8 – 12 x in 24 de ore), bebelusii mai mari sug mai eficient dar de obicei sug cel putin de 6x/zi. Si aici vorbim de „alaptarea biologica” si nu de cea „culturala”, care in ultimele decenii s-a incetatenit si la noi. „Alaptarea biologica” este o alimentatie care nu cunoaste nici o regula, nu restrange suptul copilului, este dirijat de copil. Este o alaptare continua (mama alapteaza dormind, mancand, citind, gatind, mergand la cumparaturi, calatorind si ziua si noaptea), un mod de viata si asigura un contact strans intre mama si copil (alaptarea nu este numai hrana), copilul e in permanenta cu mama, de multe ori dorm impreuna, formeaza in continuare (pana la 6-9 luni) un cuplu unic.” 

Breastfeeding of newborn

Semne ca se hraneste corespunzator

  • sanii se simt mai moi dupa alaptare deoarece bebelusul a golit din laptele ce le confera fermitate; se poate resimti o senzatie de piscatura/furnicatura
  • in timpul alaptarii puteti auzi cum inghite (se observa chiar o pauza in respiratie)
  • dupa alaptare, bebelusul pare relaxat si satisfacut
  • se odihneste bine, veti observa o stare profunda de somn dupa o alaptare corecta
  • bebelusul se hraneste frecvent, in medie de cel putin 8-12 alaptari intr-o perioada de 24 ore
  • dupa ce recupereaza scaderea fiziologica in greutate, bebelusul continua sa se ingrase (majoritatea pierd intre 5-9% la nastere si recupereaza in timp de 2 saptamani). Ca reper, in prima luna, bebelusul trebuie sa se ingrase intre 150-300 g pe saptamana; in a doua luna, 150-240 g pe saptamana; in intervalul 3-6 luni intre 100-140 g pe saptamana si in intervalul 6-13 luni intre 30-90 g pe saptamana
  • in primele cateva zile, cand bebelusul primeste colostrul, se poate sa aiba 1-2 scutece ude pe zi. Dupa ce apare laptele, va ajunge sa aiba 6-8 scutece ude pe zi.
  • In prima luna, bebelusul prezinta cel putin 3 scaune pe zi care se decoloreaza la un galben mustar pana in a cincea zi de la nastere (primul scaun este de obicei negru si lipicios, apoi devin verzi pana in ziua 3-4). Poate avea mai putine scaune dupa varsta de o luna; depinde de la un bebelus la altul. Odata cu diversificarea (in jur de 6 luni), scaunele vor deveni regulate si copilul va avea cel putin un scaun pe zi. Consistenta scaunelor ar trebui sa fie apoasa sau grunjoasa
  • Nu in ultimul rand, bebelusul este alert si activ, pare sanatos, are o culoare normala/ textura ferma a pielii si creste in lungime si circumferinta craniana

Doamna Livia Tobosaru, educator prenatal certificat Lamaze, prietena la nastere (doula) si consilier in alaptare www.pravaliaparintilor.ro ofera urmatoarele informatii legate de hranirea corespunzatoare:

“1. Daca pe parcusul alaptarii exista un transfer eficient de lapte. Acesta presupune ca:

  • – suptul rapid (de stimulare) este succedat de supt amplu si mai lent (de inghitire)
    – aceste supturi se succed de mai multe ori
    – auzim un zgomot de inghitire si vedem cum se misca usor urechea cand inghite
  1. Daca din a patra zi de viata bebelusul alimentat exclusiv cu lapte matern areminim 8 supturi, minim 6 urini si minim 3 scaunein 24 h.
  2. Daca la 2 saptamanisi-a recuperat greutateape care a pierdut-o in primele zile dupa nastere (a luat in greutate minim 250-300g).
  3. Daca la o lunaa luat in greutate minim 250-300gpeste greutatea cu care s-a nascut (a luat in total minim 500-600g in prima luna, calculand de la greutatea minima).
  • De exemplu: Un nou-nascut cu greutatea de 3 kg poate scadea pana la 10% = 300g, adica poate ajunge pana la 2,700kg.
    Pana la 2 saptamani ar trebui sa revina la 3 kg si pana la o luna sa aiba minim 3,300 kg. Acest bebelus nu trebuiesuplimentat cu formula!”

Baby

Semne ca nu se hraneste corespunzator

  • bebelusul continua sa slabeasca, fie dupa primele 5 zile de la nastere, fie in oricare alt moment; este o problema si cand scaderea fiziologica in greutate depaseste 10%
  • bebelusul uda mai putin de 6 scutece intr-un interval de 24 ore dupa primele 5 zile de viata
  • dupa primele 5 zile, bebelusul are scaune mici, inchise la culoare
  • urina bebelusului este foarte inchisa, asemenea sucului de mere (inseamna ca primeste putine lichide)
  • bebelusul este agitat/plange sau letargic in mare parte din timp. Se poate sa adoarma imediat ce il puneti la san si sa se agite cand il indepartati
  • alaptarile dureaza mai mult de 1 ora sau alaptarile sunt mai dese de o ora si bebelusul nu pare multumit
  • sanii nu par mai moi dupa alaptare/nu observati niciun fel de scurgere din ei
  • auziti rareori bebelusul inghitind in timpul alaptarii (exista insa si bebelusi mai tacuti). Atunci cand suge si inghite veti putea observa si cum ii coboara mandibula; daca nu primeste destul lapte, va suge rapid insa nu va inghiti incet si ritmic si poate lua pauze lungi sau va atipi deseori la san

 

Daca remarcati aceste semne si sunteti ingrijorate, nu ezitati sa apelati la medic, la asistenta medicala sau la un consultant in lactatie. Acestia va pot ajuta cu sfaturi legate de modul corect de alaptare. In acest sens, este esential ca toti nou-nascutii sa fie consultati de pediatru in decurs de 3-5 zile dupa nastere.

 

Semne ca ii este foame

  • isi misca capul dintr-o parte in alta
  • deschide gura
  • isi scoate limba
  • isi introduce mainile si pumnii in gura
  • isi strange buzele ca si cum ar suge
  • se freaca de sanii mamei
  • prezinta reflexul Moro (se misca in directa unui stimul ce ii atinge obrazul)

Semne ca este satul:

  • supt lent, neinteresat
  • intoarcerea de la san
  • incetarea suptului cand este indepartat
  • mainile bebelusului sunt deschise si relaxate
  • corpul bebelusului pare moale, relaxat
  • chiar daca sughita, este calm si impacat
  • poate adormi
  • se poate sa ragaie in timp ce suge

 

Trebuie subliniat ca nu este necesar un orar rigid de hranire; bebelusul va stabili tiparul unic care ii este potrivit. Uneori veti observa ca este mai infometati decat in alte zile si doreste sa suga mai des.

 

De retinut

Multi bebelusi scuipa o cantitate mica de lapte dupa ce mananca sau in timp ce ragaie, insa nu trebuie sa vomite. Daca se intampla acest lucru, poate fi vorba de o alergie, o problema digestiva sau una de sanatate ce necesita interventie medicala. Unora din bebelusi le place sa suga tot timpul (nu doar pentru hranire, dar si pentru siguranta resimtita), in timp ce altii doar cand le este foame. Este bine sa stiti in acest sens ca in primele zile foamea copiilor este gestionata partial de un hormon denumit colecistochinina; un nivel ridicat ii indica ca este plin, iar unul redus ca ii este foame. Acesta oscileaza la aproximativ 10-20 minute si poate persista in aceast bucla cunoscuta drept hranirea Cluster inainte de a adormi. Se poate ca acest sistem sa ii permita sa isi umple intregul sistem digestiv incat sa poata dormi mai mult fara a risca o foame excesiva. Laptele matern este complet digerat in aproximativ 90 minute, asadar retineti ca suptul si nu inghitiul il ajuta sa se simta plin.

In orice caz, in special in prima luna, copiii necesita alaptari dese deoarece stomacul lor este de dimensiuni mici si necesita reumplere frecventa. In luna a doua se hranesc de 8-9 ori pe zi, in a treia de 7-8 ori pe zi, iar in luna 6 de 5-6 ori pe zi. Daca bebelusul va pare infometat, nu ezitati sa-l alaptati, insa nu-l fortati doar pentru ca considerati ca trebuie sa primeasca o anumita cantitate de lapte. Un aspect inedit care este remarcat la multi bebelusi consta in faptul ca sughita des; sugiturile sunt indicii in dezvoltare si un semn al satietatii. Daca apar in timpul starii de vigilenta, inseamna ca cel mic s-a saturat, iar daca apar cat timp suge, se va opri cel mai probabil deoarece nu se va simti confortabil. Cand vor inceta, va relua suptul pentru a se linisti sau a-si termina masa.

Dupa varsta de 7-11 luni bebelusii necesita si alta hrana, solida, pe langa laptele mamei, asadar cantitatea oferita va scadea, iar cea de alimente va creste. Puteti continua alaptarea si dupa varsta de 1 an daca doriti si copilul cere, deoarece laptele matern inca ofera calorii, anticorpi pretiosi, vitamine si enzime.

 

Surse:

www.bravadodesigns.com; https://breastfeedingusa.org; www.babycenter.com/; www.babycentre.co.uk/; http://kidshealth.org/; www.fitpregnancy.com/;
www.llli.org/; www.normalfed.com/; www.mayoclinic.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.