fbpx

Alaptarea este, fara doar si poate, una dintre cele mai importante etape din lungul sir al noilor provocari din viata alaturi de un bebelus. Este momentul oportun pentru crearea legaturii dintre mama si copil, dar sa nu uitam si de rolul taticului in acest proces. Da, si taticii ocupa un loc foarte important in tot demersul, avand responsabilitatea de a mentine situatia sub control. Astfel, iata cateva trucuri utile in alaptare pentru un proaspat tatic, care vor face minuni pentru orice mamica.

Este nevoie de doi pentru a aduce un bebelus pe lume, stim asta deja. Ceea ce poate multi nu aveau habar, este faptul ca parintii nu se opresc din a functiona ca o echipa odata cu venirea pe lume a bebelusului. De fapt, rolul de proaspeti parinti se transforma intr-un dans al responsabilitatilor, executat intotdeauna in doi. Prin urmare, sarcina taticului nu se rezuma doar la a fi parte esentiala in procesul reproducerii, ci si in cresterea micutului, implicit si in alaptare.

Alaptarea: trucuri utile pentru tatici, care le ajuta pe mamici

Cum s-ar putea implica taticii in alaptare, s-ar intreba unii? Ei bine, avand in vedere faptul ca societatea evolueaza, iar drepturile dintre femei si barbati se vor a fie egale, iata ca taticii din secolul vitezei devin parte activa in procesul de alaptare. Cum? Cu anumite mici trucuri, care la momentul potrivit vor fi de mare ajutor proaspetelor mamici. Iata care sunt acestea!

Acumularea tuturor informatiilor posibile

Da, tot ceea ce are legatura cu cresterea unui copil ii implica in egala masura pe ambii parinti. Asta face ca reprezentatii sexului puternic sa fie foarte prezenti in dezvoltarea bebelusului inca de la momentul conceperii. Pentru ca partenerul de viata sa fie un real ajutor in primele luni alaturi de micul omulet, trebuie in primul rand sa fie la curent cu toate informatiile si situatiile posibile si imposibile ce pot aparea. Desigur, niciunui barbat nu i se pare atragator faptul ca mameloane vor fi umflate, sau ca sanii vor fi atat de plini cu lapte incat vor provoca disconfort. Cu toate astea, taticul care va fi constient de ceea ce implica de fapt alaptarea, atat pentru bebelus cat si pentru mama, va fi cu adevarat un sprijin moral si fizic. Doar formati o echipa, nu-i asa?

Comunicare

Comunicarea este cheia unei familii fericite. Nici nu se putea spune mai bine, mai ales in timpul alaptarii. Situatia nu este foarte roz pentru niciunul dintre parinti. Pe de-o parte mama, care se dedica in totalitate micutului, iar de cealalta parte tatal, care este neglijat si simte ca viata a luat un cu totul alt sens. Pentru ca relatia dintre parteneri sa nu aiba de suferit este nevoie de comunicare. Discutiile sincere si expunerea perspectivei fiecaruia vor face ca lucrurile sa para mai linistite. Rolul taticului in acest context? El este cel care trebuie sa initieze discutiile, pentru ca o proaspata mamica nu va recunoaste niciodata ca este complesita de situatie si ca se teme sa nu dea gres.

Alaptarea: trucuri utile pentru tatici, care le ajuta pe mamici

Sprijin moral

Nu exista o mama buna sau o mama rea, exista doar mame. Asta trebuie sa inteleaga orice proaspata mamica, aflata in fata unei noi incercari, cum este alaptarea. Pe cat pare de natural, procesul de alaptare poate fi privit ca o piatra grea de incercare de anumite mamici. Exista cazuri in care este nevoie de mai mult timp pentru a putea executa hranirea bebelusului corect, ceea ce devine motiv suficient pentru aparitia frustrarilor, sentimentelor de vinovatie si senzatiei ca face totul gresit. Aici intervine taticul. El trebuie sa joace rolul de stalp de sustinere, cel care ridica intotdeauna moralul partenerei sale si fiind tot timpul dispus sa asculte. Jocul hormonilor din timpul sarcinii nu s-a incheiat odata cu venirea pe lume a copilului, ci doar s-a schimbat. Astfel, proaspata mamica va experimenta o serie de stari de spirit si dispozitii nu tocmai fericite.

Cat mai mult timp petrecut cu bebelusul

Daca tot am vorbit despre trucurile psihologice pe care orice proaspat tatic ar trebuie sa le detina, iata ca trecem si la cele fizice, propriu-zise. In primul rand, tatal trebuie sa petreaca timpul cu bebelusul. Cat mai mult, cat mai des si in orice situatie. Acest lucru nu va face doar ca intre cei doi sa se creeze o conexiune speciala, ci ii va permite si mamei sa-si aloce cateva momente pentru sine. In timpul in care taticul se ocupa de bebelus, mamica se poate odihni si se poate relaxa suficient cat sa-si incarce complet bateriile.

Alaptarea: trucuri utile pentru tatici, care le ajuta pe mamici

Masaj

Tot la capitolul trucuri fizice intra si masajul. Fie care este vorba despre masajul umerilor, al bratelor, al spatelui sau a oricarei parti a corpului, masajul este binevenit tot timpul in viata unei proaspete mamici. De asemenea, taticul poate fi atent la necesitatile mamei atunci cand acesta hraneste micutul. Acesta ii poate aseza perna, se poate asigura ca mama se hidrateaza corespunzator in timpul alaptarii si de ce nu, se poate ocupa de anumite treburi casnice. Cu siguranta mamica va aprecia profund orice mic ajutor.

Ajutor in extragerea laptelui matern

Dupa cum amintit anterior, vor exista situatii in care alaptarea nu se va putea desfasura corespunzator. Acest lucru face necesara extragerea laptelui matern cu ajutorul unei pompe de san, in caz contrat pot aparea anumite afectiuni si stari de disconfort. Aici intervine ajutorul taticului, care poate ajuta mama sa sterilizeze sau sa pregateasca pompa pentru extragerea laptelui. Este de preferat ca produsul ales sa fie conform celor mai noi tehnologii, cum sunt pompele de san Spectra. Prin intermediul acestora timpul petrecut in extragerea laptelui este mai scurt si fara dureri sau senzatii neplacute.

Surse: huffingtonpost.com, babycenter.com, todaysparent.com, breastmilkcounts.com, nct.org.uk.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.