fbpx

Alimentatia mamei care isi alapteaza bebelusul la san trebuie sa fie mai consistenta si mult mai sanatoasa ca de obicei, dar in acest scop nu trebuie marita cantitatea de alimente consumate. O alimentatie mai consistenta, mai bogata, nu inseamna cresterea cantitatii consumate zilnic, ci cresterea calitatii si a diversitatii. Cheia unei alimentatii sanatoase in timpul alaptarii este un meniu consistent si sanatos.

Trebuie sa stii ca este esential, chiar vital pentru bebelusul tau si pentru tine, sa stii ce alimente trebuie sa consumi in perioada alaptarii. Acesta este motivul pentru care iti oferim cateva sfaturi importante in ceea ce priveste alimentele permise si chiar recomandate in timpul alaptarii!

alimente permise in timpul alaptarii

 

Lichide

Banuim ca nu este un secret pentru nicio mamica faptul ca in perioada alaptarii trebuie sa consume multe lichide. Laptele matern contine 87% apa si acesta este motivul pentru care este foarte posibil sa ti se faca sete in timpul alaptarii, dar si imediat dupa alaptare. Specialistii recomanda sa bei in jur de 8-10 pahare cu apa pe zi.

 

 

Lapte si produse derivate din lapte

alimente permise in timpul alaptariiLa fel ca in perioada sarcinii si in perioada alaptarii trebuie sa consumi cat mai mult lapte si produse lactate, deoarece sunt bogate in proteine si calciu si au un rol important in dezvoltarea musculaturii si a scheletului bebelusului. Trebuie sa retii ca in perioada alaptarii vei avea nevoie de circa 1200 mg de calciu pe zi, dar si de vitaminele A, B si D benefice pentru oase, creier si piele, toate fiind prezente in lapte si produse derivate din lapte, de aceea este recomandat sa consumi 4 portii de lactate pe zi (lapte, iaurt, branza).

Fructe si legume

alimente permise in timpul alaptariiIn ceea ce priveste aportul de minerale si vitamine, dar si de fibre, atat de necesar atat tie, cat si bebelusului tau, trebuie sa fii atenta la fructele si legumele verzi – desi este recomandat consumul acestora pentru sanatatea ta, unele ii pot dauna bebelusului, de aceea trebuie sa te multumesti cu cel mult 2-3 fructe si sa fii atenta la eventualele reactii neplacute in digestia bebelusului. Trebuie sa stii ca bebelusul tau ar putea sa nu aprecieze prea tare alimentele cu aroma puternica, asa ca renunta la usturoi, ceapa, ardei iute sau alte legume cu gust puternic. In ceea ce priveste legumele, sunt recomandate salata verde, morcovii, frunzele de nap, andivele, patrunjelul, fasolea verde, fasolea galbena, rubarba, bamele, spanacul si vinetele.

Peste si fructe de mare

Pestele este un aliment foarte sanatos, atat pentru tine, cat si pentru puiul tau, deoarece contine acizi grasi Omega3. Iti recomandam sa consumi maximum 300-350 de grame de peste pe saptamana. Cel mai bun peste pentru tine este somonul, dar si somnul si crevetii sunt minunati. Evita pe cat posibil sa mananci macrou, rechin, peste spada sau ton din cauza faptului ca acesti pesti contin cam mult mercur si poate fi daunator pentru bebelusul tau.

Cereale

Evident ca, la fel ca si in perioada sarcinii, este recomandat sa consumi cereale integrale, aceasta recomandare incluzand produsele fainoase (paine, paste, etc). Consumul de cereale integrale iti amelioreaza problemele de tranzit intestinal (reminiscente din perioada sarcinii, dar si mentinute de faptul ca te deshidratezi din cauza alaptarii, mai ales daca nu consumi suficiente lichide). Poti manca la micul dejun cereale integrale cu lapte sau iaurt, dar si terc i (de orz, de ovaz). Painea cu tarate sau graham ar putea inlocui celelalte variante ale produselor de panificatie.

alimente permise in timpul alaptariiCarne si oua

Atata vreme cat carnea este de buna calitate si din surse sigure, poti consuma cata doresti , in special carne de gaina sau pui, vita sau vitel, dar si carne de porc in cantitati rezonabile (si nu foarte grasa). Incearca sa eviti carnea de oaie sau miel – in afara de faptul ca are un gust puternic este destul de greu de digerat, ceea ce poate isca probleme atat tie, cat si bebelusului tau. Poti manca oua, in cantitati normale, daca stii ca nici tu, nici bebelusul tau nu sunteti alergici.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.