fbpx

Indiferent de tipul de pompa de san folosita (manuala sau electrica), exista cativa pasi standard pe care trebuie sa-i urmati pentru a colecta laptele matern. Iata care sunt acestia impreuna cu cateva sfaturi pentru o experienta deopotriva placuta si lipsita de probleme.

 Pasi de urmat

In primul rand asamblati pompa de san si atasati kit-ul/recipientul de colectare la aceasta, dupa ce ati citit cu atentie manualul cu instructiuni si ati sterilizat toate componentele ce intra in contact cu laptele matern. Trebuie sa va spalati si voi mainile, dar si sanii si sa le uscati de fiecare data inainte de a efectua operatiunea. Este bine sa va protejati de eventualul lapte care poate curge cu ajutorul unui prosop/carpa uscata. De asemenea, ajuta sa amplasati o carpa umeda, calduta pe sani timp de 1-3 minute, daca aveti posibilitatea si sa masati intr-un sens circular, avansand catre areola.

young mother breast feeding her small newborn baby isolated on w

Apoi, pozitionati cupa de colectare deasupra areolei si centrati mamelonul (unele mame considera mai potrivit sa porneasca intai pompa si apoi sa pozitioneze marginile pe sani) prin amplasarea unui deget imediat deasupra cupei pompei de san (cupa nu trebuie sa se intinda mult dincolo de areola, insa nici areola nu trebuie sa depaseasca mult cupa, in caz contrar va aparea durere la nivelul mamelonului). Daca aceasta nu se etanseaza de piele, umeziti marginile cu putina apa/ulei de masline si, dimpotriva, cand este prea etansa, inseamna ca aveti nevoie de una mai larga (unele produse dispun si de adaptoare in functie de marimea sanului si de forma mamelonului).

Incepeti sa pompati laptele cu cea mai mica presiune; in acest timp mamelonul trebuie sa se miste liber in fata si in spate in tunelul de vacuum creat. In curand (in decurs de cateva minute) veti observa laptele cum curge in pompa/recipient, asadar cresteti presiunea gradual pana la cel mai confortabil nivel, mentinand fluxul de lapte constant. Veti resimti o senzatie deosebita de greutate sau furnicaturi pe masura ce laptele incepe sa fie exprimat (unele mame o descriu ca aproape dureroasa, in timp ce altele nu simt nimic deosebit). In unele cazuri apar si dureri abdominale similare crampelor menstruale (sunt mai reduse la femeile primipare) ce va indica faptul ca laptele curge; apar din cauza eliberarii hormonului oxitocina care ajuta la producerea laptelui, dar si determina contractia uterului (este un semn ca revine la stadiul de dinainte de sarcina; poate fi asociata si o crestere in fluxul sanguin imediat dupa nastere in timpul contractiilor mentionate). Daca presiunea de suctiune devine deranjanta, reduceti-o (unele pompe au un vacuum ajustabil-incep la nivel minim si cresc treptat); in acest sens, trebuie sa verificati periodic garniturile cupei deoarece se pot deteriora si vor afecta modul de functionare (efectul de suctiune; urmariti tragerea si eliberare ritmica a mamelonului si a areolei). Desi ambele tipuri de pompe de san (manuala si electrica) utilizeaza o cupa, cea manuala presupune un mecanism de strangere sau tragere actionat de mana, in timp ce cea electrica se bazeaza pe un motor electric. O alta diferenta intre ele consta in faptul ca cea manuala presupune un oarecare antrenament si coodonare, pe cand cea electrica este mai usor de folosit, prezinta si functie de stimulare a lactatiei, nivele/ritmuri diferite si ajustabile si pot exprima lapte dintr-un san sau din ambii deodata. In orice caz, cele de calitate buna vor imita actiunea de suctiune a bebelusului (la cele manuale este de multe ori necesara stimularea curgerii laptelui, dupa cum ati aflat mai sus) si nu vor cauza durere (daca cupele nu au marimea potrivita si pozitia nu este corecta va puteti irita sau ciupi in timpul colectarii).

Mother breast feeding her baby girl

Cand considerati ca ati terminat (la o pompa electrica dureaza de obicei maxim 10-15 minute la un san, la una manuala timpul ajunge la 30-40 minute), trebuie sa opriti pompa inainte de a extrage cupa de pe san (daca pompa este electrica). Etichetati recipientul (daca nu il oferiti bebelusului imediat) cu data si ora. Curatati partile componente ale pompei in masina de spalat vase (daca producatorul ingaduie aceasta operatiune), sterilizati-le sau spalati-le cu detergent de vase, perie si apa fierbinte. Scuturati bine piesele si uscati-le. Nu spalati tubulatura pompei electrice decat in situatia in care a patruns lapte in interior.

Sfaturi

Intotdeauna va ramane putin lapte in sani, dar este cel mai usor sa il pompati cand sanii sunt plini, si anume dimineata. De asemenea, chiar daca majoritatea pompelor ofera rezultate optime la nivele ridicate de suctiune, cand mameloanele sunt dureroase sau sanii angorjati/suferiti de mastita, este mai bine sa folositi un nivel redus de suctiune. Este indicat sa nu colectati lapte in cantitati mari, daca nu il oferiti imediat, ci in cantitati de 60-120 ml; insa, daca stiti ca cel mic consuma cantitati mari de lapte la o masa, puteti folosi si recipiente mai mari. In cazul in care planuiti sa-l congelati, pastrati un spatiu liber (umpleti in proportie de 3 sferturi) in portiunea superioara a recipientului pentru a-i permite sa se dilate (se intampla acest loc in procesul de congelare).

Desi alaptati bebelusul la san, va puteti confrunta cu situatii in care o pompa de san poate fi de ajutor, de exemplu in angorjarea (asa-numita furie a laptelui), blocarea canalelor galactofore, stimularea lactatiei sau pur si simplu cand nu ii puteti fi alaturi pentru o scurta perioada de timp si doriti ca cel mic sa beneficieze in continuare de laptele matern.

Utilizati biberoane/containere fara BPA, din sticla, ce dispun de un capac solid sau pungi speciale pentru congelat lapte matern. Retineti ca laptele de san nu este steril, insa nu doriti sa introduceti bacterii din mediul extern inainte, in timpul sau dupa ce colectati laptele, prin urmare respectarea regulilor de igiena este importanta in toate etapele. Anumite pompe/kit-uri de colectare trebuie curatate si sterilizate in conformitate cu instructiunile producatorului, majoritatea sugerand curatarea dupa fiecare utilizare si sterilizarea (prin fierbere sau la abur) cel putin o data intr-un interval de 24 ore.

IMG_4189_v01

Chiar daca cititi manualul de utilizare al pompei si cunoasteti modul de folosire al acesteia, de multe ori trebuie sa experimentati diferite tehnici si pozitii pana o veti gasi pe cea care vi se potriveste mai bine. Sunt de ajutor fie o poza cu bebelusul (daca nu va este alaturi), mirosul unei paturi sau hainute care ii apartine, o baie/dus cald, consumul unui pahar de apa sau suc inainte de exprimarea laptelui, dar si orice altceva va ajuta sa va relaxati (muzica, masaj etc.) o stare psihica irascibila sau stresata nu va ajuta la curgerea laptelui.

 

Surse:

breastfeedingbasics.com

urmc.rochester.edu

babycenter.com

ghc.org

womenshealth.gov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.