fbpx

Se spune despre colostru ca reprezinta cea mai buna sursa de sanatate pentru bebelus, fiind de altfel si piatra de temelie a sistemului sau imunitar. Stii deja cat de important este pentru dezvoltarea micutului, insa te-ai gandit vreodata care este compozitia lui? Asta vei afla in cele ce urmeaza, dar si motivele exacte pentru care se dovedestea a fi atat de valoros pentru micut.
Colostul poarta denumirea de “primul lapte”, facandu-si aparitia imediat dupa nastere. De fapt, acesta incepe sa fie produs de grandele mamare inca din luna a 3-4 de sarcina. Este de culoare galbuie, cu o consistenta mai groasa si mai lipicioasa, iar durata acestuia este de doar cateva zile. Pe cat este de putin ca doza, pe atat de concentrat este continutul sau de carbohidrati, proteine si anticorpi.
Este hrana esentiala pentru bebelusi in primele zile de viata, cand sistemul sau imunitar are nevoie de tot sprijinul pentru a face fata bacteriilor. Mai mult decat atat, acesta joaca si rolul de laxativ natural pentru bebelus, care reuseste sa elimine in scurt timp primul scaun (meconiul), ce contine cantitati suficiente de bilirubina pentru a influenta aparitia colicilor. Colostrul este mult mai complex decat pare la prima vedere si urmeaza sa afli care sunt beneficiile pe care le aduce micutului tau.

Colostrul intareste imunitatea bebelusului

Laptele matern este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar al bebelusului. De fapt, cel care pune bazele imunitatii este colostrul, ce protejeaza micutul inca din primele zile, urmand ca la scurt timp rolul sa-i fie preluat de laptele matern. Pachetul de stabilizare a barierei impotriva factorilor nocivi contine anticorpi, celule albe din sange (leucocite), probiotice si prebiotice, elemente ce nu se regasesc in niciuna dintre formulele de lapte praf existente.

Ce este colostrul si cat de valoros este el pentru bebelus?

Colostrul formeaza un invelis protector in intestin

Sistemul digestiv, asemeni oricarei alte functii a corpului unui bebelus este vulnerabil dupa nastere. In ceea ce priveste contactul dintre intestine si colostru, cel din urma formeaza un invelis protector pentru a tine la distanta substantele ce pot provoca daune semnificative. De asemenea, colostrul pregateste sistemul digestiv pentru prima intalnire cu laptele propriu-zis, ceva mai dur.

Ce este colostrul si cat de valoros este el pentru bebelus?

Are rol important in sintetizarea mineralelor

Printre componentele colostrului se regaseste si lactoferina, substanta responsabila cu asimilarea diverselor minerale, cum este fierul. Dar asta nu este tot. Contine proprietati antivirale si antibacteriene, ceea ce nu permite dezvoltarea microorganismelor. Mai mult decat atat, acesti anticorpi pot tine la distanta infectii repiratorii precum pneumonia, bronsita, dar fi infectii la nivelul stomacului si a urechilor.

Colostrul contine hormoni de crestere a celulelor

Un alt beneficiu pe care colostrul il are in dezvoltarea micutului este la nivel celular, datorita compozitiei de hormoni puternici de crestere ce sunt asociati cu celulele din intreg organismul. Actiunea colostrului face ca celulele sa se maturizeze din punct de vedere functional si ajuta fiecare tesut sa se regenereze, de la pielea pana la fiecare organ al corpului.

Ce este colostrul si cat de valoros este el pentru bebelus?

Colostrul are in compozitia sa imunoglobulinele necesare micutului

Continutul bogat in elemente benefice ale colostului nu se opreste la proteine, hormoni si vitamine. Acesta contine si tipurile de imunoglobuline (IgG) de care are nevoie organismul copilului pentru a se bucura de o dezvoltare optima. IgA actioneaza impotriva microbacteriilor de la nivelul cavitatii bucale, a cailor respiratorii, a tubului digestiv si a tractului intestinal. IgD au un rol important in dezvoltarea limfocitelor pentru a deprinde capacitatea de a recunoaste anticorpii. IgE este imunoglobulina cu rol in declansarea mecanismului de aparare contra alergiilor.
Surse: lalecheleague.org, breastfeeding-problems.com, bellybelly.com.au, babygaga.com, babycenter.in, nursingexercise.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.