fbpx

Urmeaza sa devii mama si te intrebi ce modificari vor aparea in decursul celor 40 de saptamani de sarcina in corpul tau, dar si in ce mod se va dezvolta bebelusul? Afli aici informatii utile pentru fiecare saptamana de sarcina.

sarcina pe saptamani - trimetrul 1

Primul trimestru

Saptamana 2 – sarcina incepe sa se instaleze odata ce are loc ovulatia si se pregateste pentru fertilizare. Ovulul este fertilizat la 12-24 ore mai tarziu daca un spermatozoid il penetreaza; acest proces biologic simplu initiaza o serie complicata de multe alte procese care vor conduce la aparitia unei noi vieti. Ovulul fertilizat se va diviza in mai multe celule, pe masura ce trece prin trompele uterine, intra in uter si se ataseaza de mucoasa uterina.

Saptamana 3 – cand spermatozoidul intalneste ovulul, apare fertilizarea si viitorul bebelus (are loc prima faza din dezvoltarea bebelusului-creierul si maduva spinarii) incepe sa se formeze ca un grup mic de celule; acesta poarta denumirea de blastocist si initiaza producerea hormonului de sarcina hCG care transmite ovarelor semnalul de a inceta sa elibereze ovule.

Saptamana 4 – blastocistul sau viitorul copil se separa de placenta si devine embrion, iar parti distincte ale corpului incep sa se dezvolte; are marimea unei seminte de mac. In acest moment au trecut aproximativ 4 saptamani de la menstruatie, iar un test de sarcina efectuat acasa ar trebui sa indice un rezultat pozitiv; apar primele simptome ale sarcinii.

Saptamana 5 – sistemul cardiac si circulator al bebelusului se dezvolta (inima incepe sa bata), iar nivelurile hormonului hCG sunt destul de mari pentru a confirma sarcina; apar greturile matinale. Copilul este de marimea unei seminte de susan.

Saptamana 6 – fata bebelusului capata forma (se formeaza nasul, gura si urechile, precum si intestinele si creierul). Bebelusul este de marimea unui bob de linte, iar tu poti experimenta greata, modificari ale sanilor si arsuri in capul pieptului.

Saptamana 7 – sanii devin durerosi si se resimt furnicaturi la nivelul lor. Fiecare organ vital a inceput sa se dezvolte in corpul fatului; corpul sau si-a dublat marimea in ultima saptamana, fiind aproximativ cat o coacaza. Greturile matinale devin realmente neplacute.

Saptamana 8 – fatul incepe sa se miste, insa tu nu vei simti inca acest lucru. Celulele sale nervoase se dezvolta, formand trasee neuronale primitive, iar caile respiratorii se extind din gat catre plamani. Corpul sau este de marimea unei boabe de fasole. Greturile matinale persista si pot aparea in orice moment al zilei.

Saptamana 9 – bebelusul isi consolideaza musculatura si dispune deja de fiziologia de baza (chiar si lobii urechilor), iar coada embrionica dispare; copilul are marimea unui bob de strugure. Poate incepe sa-si suga degetul.

Saptamana 10 – se consolideaza oasele si cartilajele, iar majoritatea organelor sunt deja formate. S-a finalizat cea mai importanta parte din dezvoltarea sa. Pielea este inca translucida, dar membrele se pot indoi. Detalii fine precum unghiile incep sa fie vizibile.

Saptamana 11 – bebelusul incepe sa semene cu o fiinta umana. Loveste, se intinde si chiar sughita pe masura ce se dezvolta, chiar daca tu nu vei simti. Copilul are marimea unei smochine.

Saptmana 12 – bebelusul si-a dublat marimea in ultimele saptamani (este cat o lamaie) si se observa reflexele. Degetele sale incep sa se stranga, iar gura va executa miscari de supt. Va simti daca atingi usor abdomenul, insa tu nu ii vei simti inca miscarile .

Saptamana 13 –marimea fatului este similara unei piersici si va dispune de un set unic de amprente; venele si organele sale sunt vizibile prin piele (in cazul fetelor, ovarele contin mai mult de 2 milioane de ovule). Vei observa modificari ale corpului tau, inclusive aparitia de vergeturi.

sarcina pe saptamani - trimetrul 2

Al doilea trimestru

Saptamana 14 – dispar pentru majoritatea gravidelor greturile specifice sarcinii. Copilul are acum par pe cap, sprancene si corp. Undele cerebrale sunt prezente, iar bebelusul isi foloseste muschii faciali. Rinichii sai functioneaza la capacitate normala.

Saptamana 15 – bebelusul, de marimea unui mar, da din picioare si isi flexeaza mainile. Medicul poate incepe sa masoare inaltimea fundului uterin pentru a-i monitoriza cresterea. Pleoapele sale sunt inca inchise, dar poate simti lumina. Ecografiile realizate in aceasta saptamana pot evidentia sexul sau.

Saptamana 16 – vederea si genele copilului se dezvolta rapid, trecand printr-un puseu de crestere. Volumul sanguin al corpului tau a crescut si prezinti o stralucire aparte. Tiparul de pe scalpul bebelusului a inceput sa se remarce, desi parul nu este inca vizibil. Capul sta mai drept, iar urechile sunt aproape de pozitia finala; marimea copilului este aproape cat un avocado.

Saptamana 17 – cel mic practica suptul si inghititul pregatindu-se pentru ce va urma dupa nastere. Si-a dezvoltat stratul adipos, abdomenul tau creste si drept urmare poate aparea durerea de nerv sciatic. Copilul, de marimea unei gulii, isi poate misca articulatiile, iar scheletul sau (in trecut cartilaj moale) se durifica; cordonul ombilical devine mai puternic si mai gros.

Saptamana 18 – se resimt in aceasta perioada miscarile bebelusului. El sau ea isi flexeaza bratele si picioarele; un invelis intern, protector de mielina se formeaza in jurul nervilor sai. Este aproximativ de dimensiunea unui ardei gras.

Saptamana 19 – pielea fatului are de acum un invelis protector, iar marimea sa este similara unei rosii. Simturile sale se dezvolta si iti poate auzi vocea. Poti experimenta crampe musculare la nivelul picioarelor, dar si durere a ligamentului rotund si ameteala.

Saptamana 20 – poti afla sexul copilului cu ajutorul unei ecografii de rutina. Copilul, cat o banana, poate inghiti de acum, iar sistemul sau digestiv produce meconiu (primul sau scaun).

Saptamana 21- miscarile celui mic trec de la atingeri la adevarate lovituri de peretii uterini (observi un anumit tipar in activitatea sa).

Saptamana 22 – aspectul fatului este ca al unui nou-nascut in miniatura. Trasaturi precum buze si sprancene devin distincte, insa pigmentul ochilor sai nu este prezent inca.

Saptamana 23 – se remarca din acest moment linea nigra pe abdomenul tau. Urechile fatului capteaza bine sunetele. Dupa nastere poate recunoaste unele dintre cele auzite in aceasta perioada. Bebelusul este de marimea unui mango mare.

Saptamana 24 – trasaturile faciale ale fatului se definitiveaza (are un chip lung si subtire). Pielea sa este inca fina si translucida, iar creierul se dezvolta rapid, precum si plamanii. Poti experimenta arsuri in capul pieptului si modificari ale pielii.

Saptamana 25 – uterul tau este de marimea unei mingi de fotbal. Pielea ridata a copilului incepe sa se umple cu grasime, facandu-l sa semene cu un nou-nascut. Parul devine vizibil si capata culoare si textura.

Saptamana 26 – fatul deschide ochii, inspira si expira lichid amniotic, ceea ce il ajuta sa isi formeze plamanii (reprezinta un exercitiu pentru viiitoarea respiratie).

Saptamana 27 – fatul, doarme si se trezeste dupa un anumit program, iar creierul sau este foarte activ. Plamanii sai nu sunt complet formati, dar pot functiona in afara uterului fara ajutor.

sarcina pe saptamani - trimetrul 3

Al treilea trimestru

Saptamana 28 – fatul incepe sa clipeasca si sa viseze; vazul sau se dezvolta, poate clipi, iar genele au crescut. Are dimensiunea unei vinete mari. Incepi de acum sa experimentezi tot mai des crampe la nivelul picioarelor (nervii din solduri si spate sunt presati de copil).

Saptamana 29 – muschii si plamanii fatului se pregatesc pentru a functiona in afara uterului, iar capul se mareste pentru a face loc creierului. Bebelusul este aproape cat un dovleac.

Saptamana 30 – creierul celui mic devine tot mai inteligent. Fatul este inconjurat de lichid amniotic al carui nivel se reduce pe masura ce creste. Tu te poti simti mai obosita, iar incheieturile sunt slabite

Saptmana 31 – se intensifica simturile copilului, care isi poate rasuci capul. Marimea sa este aproximativ cea a unei nuci de cocos. Un strat protector de grasime se acumuleaza sub piele, captusind bratele si picioarele. Poti experimenta contractii Braxton Hicks si poti observa scurgerea de colostru.

Saptamana 32 – copilul practica aptitudinile de supravietuire precum suptul si respiratia. Vei acumula aproximativ 500 g pe saptamana, iar jumatate din aceasta greutate ajunge direct la copil.

Saptamana 33 – sistemul imunitar al fatului primeste un impuls. Oasele din craniul sau nu sunt inca sudate, ceea ce ii va permite sa iasa prin cervix. Marimea sa este aproape cat un ananas. Poti observa scurgerea de lichid amniotic.

Saptamana 34 – testiculele unui baiat vor cobori, iar plamanii sunt bine dezvoltati. Sistemul central nervos, dar si plamanii fatului se maturizeaza. Corpul sau este de marimea unui pepene. Incepand de acum se poate naste fara probleme

Saptamana 35 – creierul are parte de o crestere rapida. Rinichii fatului sunt complet dezvoltati, iar ficatul poate procesa unele produse reziduale. Poti resimti scurtarea respiratiei si modificari in miscarile copilului. Este important sa incepi sa numeri de cate ori loveste.

Saptamana 36 – oasele bebelusului sunt formate si incepe sa piarda din parul fin care i-a acoperit corpul, alaturi de vernix casosa, o substanta ceroasa care ii proteja pielea. Poti experimenta o intensificare in contractiile Braxton Hicks.

Saptamana 37 – medicul incepe sa verifice semne de nastere, iar copilul se pregateste pentru aceasta prin sugere, rasucire si respiratie intrauterina. In decursul urmatoarelor 2 saptamani plamanii si creierul sau se vor maturiza complet. Cervixul tau va incepe sa se dilate si sterge si poti elimina dopul de mucus.

Saptamana 38 – bebelusul produce surfactant, care il ajuta sa respire dupa ce vine pe lume. Irisii sai nu sunt complet pigmentati. Majoritatea organelor sale sunt complet functionale. Pregateste-te sa nasti in orice clipa

Saptamana 39 – creierul copilului de dezvolta continuu; corpul sau continua sa acumuleze grasimea care ii este necesara pentru reglarea temeperaturii corporale dupa venirea pe lume, iar tu poti experimenta simptome ale travaliului. Din acest moment bebelusul este considerat la termen.

Saptamana 40 – in mod normal sarcina se incheie acum, insa nu este neobisnuit sa se prelungeasca inca 2 saptamani (depinde insa si de data ovulatiei care poate fi diferita de cea cunocuta). Poti experimenta in orice moment dureri ale nasterii. In cazul in care se prelungeste prea mult momentul nasterii, medicul poate decide inducerea travaliului pentru a preveni eventualele complicatii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.