fbpx

Cele mai frecvente probleme in alaptare

Ranirea mameloanelor, canale mamare infundate, candidoza la san sau incetinirea reflexului de curgerea a laptelui, sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta o mamica atunci cand alapteaza. Iti prezentam principalele probleme in alaptare si solutiile lor.

Alaptarea este un drept uman fundamental. Dreptul mamei si al copilului la alimentatie naturala, sanatate si ingrijire optima. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii afirma cu tarie ca 98% din femei sunt apte fiziologic sa alapteze. Laptele matern ii asigura bebelusului nutrientii esentiali pentru o dezvoltare armonioasa. Daca pentru el este o placere, pentru tine alaptarea poate deveni un cosmar.

Nu exista alaptare fara disconfort. Dar, de orice natura ar fi problema aparuta la san in alaptare, poate fi prevenita printr-o pozitionare corecta a bebelusului la pieptul mamei, prin alaptari frecvente si – foarte important! – la cererea sugarului. Ai nevoie de informare si ingrijire corespunzatoare.

Iata care sunt cele mai frecvente probleme in alaptare ale sanilor si solutiile propuse de specialisti:

Problema 1: reflexul de curgere a sanului

probleme in alaptare Curgerea spontana a laptelui este o problema, mai degraba, estetica. Bluzele umede in jurul sanilor iti pot crea un disconfort psihic. Dar reflexul de curgere poate fi stimulat neintentionat. Suptul stimuleaza nervul mamelonului, provocand creierul sa elibereze oxitocina. Hormonul ajunge la nivelul sanul, determinand muschii sa se relaxeze si sa permita scurgerea laptelui. Reflexul de curgere poate fi declansat si de plansul bebelusului.

Solutia consta in aplicarea unor absorbante de san in interiorul sutienului. Reflexul de curgere dispare de la sine dupa 10 saptamani de la nastere.

Problema 2: mameloane dureroase

In primele zile, pana se acomodeaza cu sanul, bebelusul va depune numeroase incercari sa-l prinda. Din lupta lui cu sfarcul, mameloanele ies invinse si vatamate. In aceste situatii, este normal ca mamelonul sa doara si sa simti furnicaturi si arsuri la nivelul sanilor. Sau sa apara sangerari.

De altfel, durerea ar putea fi cauzata si de aplicarea incorecta a tehnicilor de alaptat si de o ingrijire necorespunzatoare, la care se adauga faptul ca ai o piele extrem de sensibila (umeda sau uscata) la nivelul mameloanelor.

Solutia consta intr-o pozitionare corecta a bebelusului la san. Sugarul sa cuprinda cu gura mamelonul si zona inferioara a areolei astfel incat barbia si nasul sa atinga sanul. Dupa alaptare, sanii trebuie lasati liberi cateva minute astfel incat sfarcurile sa se dezumfle. Vei evita, astfel, ca in contact cu materialele textile, mameloanele sa se imflameze. Durerea se poate ameliora prin masarea acestora cu putin lapte si lasarea lor sa se usuce complet. De asemenea, intre alaptari, aplica pe sani comprese cu ceai de musetel sau unguente pe baza de lanolina.

Problema 3: dureri abdominale

De fiecare data cand bebelusul incepe sa suga, mamicile pot resimti dureri in partea inferioara a abdomenului. Acest fenomen se datoreaza faptului ca alaptarea determina aparitia contractiilor uterine dupa nastere. Este modalitatea prin care uterul se reface si revine la forma initiala, dinainte de nastere.

Solutia vine in mod natural odata cu intensificarea perioadelor de alaptat.

Problema 4: canale mamare infundate

Daca alaptarea nu se face corespunzator (laptele nu este drenat complet) sau porti un sutien prea stramt, canalele galactofore se blocheaza. Exista doua tipuri de canale blocate: o pata mica in varful sfarcului sau un nodul dureros. Daca in primul caz, pojghita se poate indeparta imediat dupa hranire, cand pielea este moale, nodulul poate insemna un inceput de infectie. Dar cum iti dai seama ca ductele mamare s-au infundat? Sanii devin sensibili la durere, iritati si inflamati.

Solutia o reprezinta masarea usoara a sanilor pentru a stimula eliberarea laptelui si aplicarea unor comprese calde. Totodata, incearca pozitionarea copilului la sanul afectat. Suna dureros, dar la inceputul alaptarii, bebelusul suge cu pofta si cu forta, ajutand astfel la deplasarea laptelui si eliberarea canalului. Daca bebelusul nu suge suficient, incearca sa-ti golesti sanii cu o pompita.

Problema 5: mastita

probleme in alaptareTratamentul necorespunzator sau, mai grav, lipsa unei ingrijiri medicale a canalelor blocate favorizeaza aparitia infectiei, cunoscuta sub numele de mastita. Mamelonul iritat si crapat, golirea incompleta a sanilor sau folosirea unor dispozitive neigienice in alaptare sunt alti factori care inlesnesc aparitia complicatiei. Mastita este o infectie de natura bacteriana care apare in primele saptamani de alaptare a bebelusului si se manifesta prin febra, frisoane si dureri de sani. Iar, in unele cazuri, si prin scurgeri de culoare galbuie.

Solutia consta in administrarea unor antibiotice prescrise de medic, comprese calde si golirea completa a sanilor prin pompare. Antibioticele recomandate de specialist nu reprezinta un pericol pentru sugar deoarece laptele matern are deja in continutul sau antibiotice naturale. Cu atat mai mult cu cat mastita este o infectie a tesutului mamar, nu a laptelui. Netratata, mastita poate duce la aparitia abceselor (masa ferma si dureroasa la nivelul sanului), care poate necesita interventie chirurgicala.

Medicii recomanda alaptarea regulata, alternand copilul de la un san la altul, odihna, o dieta bogata in proteine si consumul de fluide.

Problema 6: abcesul mamar

Abcesul mamar este o infectie la nivelul glandei mamare ce apare din cauza alaptarii defectuoase sau a infectarii areolei sanului si se manifesta prin: inflamatie si iritatie a sanului afectat, care devine mai sensibil la durere, tumefiere locala, febra si frisoane.

Solutia in acest caz o da medicul specialist. Este singurul care poate recomanda, in cunostinta de cauza, tratamentul cu antibiotic sau indepartarea abcesului prin interventie chirurgicala. De aceea, este foarte important, ca de la primele simptome sa solicitati un control de specialitate.

Problema 7: Candidoza

O alta infectie cu care se poate confrunta mamica in timpul alaptarii este candidoza. Daca observi pete albe in gurita bebelusului sau pe sanii tai, care devin iritati si prezinta senzatia de mancarime si de usturime, inseamna ca tu si cel mic suferiti de candidoza – el, bucala si tu, mamara.

Solutia corecta este sa apelezi la sfatul medicului, care-ti va recomanda tratamentul antifungic potrivit pentru tine si copil. Atentie, insa! Medicatia trebuie administrata simultan mamei si sugarului astfel incat sa se previna reinfectarea.

Problema 8: Angorjarea sanilor

Cunoscuta si sub denumirea de “furia laptelui”, angorjarea sanilor este o complicatie destul de serioasa, ce se caracterizeaza printr-un dezechilibru cerere-oferta. Mama ofera prea mult (cantitate prea mare de lapte) in raport cu nevoile bebelusului. Astfel, sanul este mereu sub tensiune si dureros, umflat si iritat. Mamelonul este plat, iar bebelusul nu-l poate prinde si laptele ramane blocat.

Cauzele care duc la aparitia angorjarii ar putea fi: lipsa suptului frecvent sau reprize de alaptat prea scurte sau neregulate, lipsa suptului de noapte, inceperea tarzie a alaptarii bebelusului, atasament slab al copilului la san.

Solutia consta in alaptarea copilului ori de cate ori vrea sa suga pentru a evita supraincarcarea sanilor cu lapte, pozitionarea corecta a bebelusului la san sau colectarea laptelui inainte de hranirea bebelusului. Intre mese, poti aplica comprese cu apa calda sau pungi cu gheata (ce suporti mai bine) si un masaj local. Daca bebelusul nu a golit complet sanul, laptele trebuie muls. Netratata, angorjarea duce la blocarea canalelor galactofore, mastita sau abces.

Problema 9: mameloane ombilicate

Daca mamelonul se retrage, in loc sa devina proeminent, mamelonul este ombilicat si alaptatul devine mai dificil.

Solutia: trebuie sa-l inveti pe copil sa suga corect si sa utilizezi mameloanele din plastic intre mese pentru a mentine sfarcul proeminent. De asemenea, poti incerca sa stimulezi mamelonul inainte de alaptare astfel incat sa iasa in afara.

Problema 10: prea putin lapte

Asa cum mentionam mai sus, alaptarea este un proces care are la baza raportul cerere-oferta. Daca bebelusul nu solicita o cantitate mare de lapte, nici organismal mamei nu produce (ofera) mai mult decat i se cere.

Solutia consta in cresterea productiei de lapte matern. Cum? Prin alaptare frecventa si pompare sistematica!

 

Sursa:

“Promovarea alaptarii in medicina primara” – Directia de Sanatate Cluj, Centrul regional pentru promovarea alaptarii Cluj

http://www.llli.org/nb.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Lauzia/alaptarea_1098#Invatarea_alaptarii

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/cinci_probleme_la_alaptare

http://www.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/alaptarea-solutii-pentru-cele-mai-frecvente-10-probleme-13006283/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.