fbpx

Fiecare mama stie ca laptele matern este cel mai bun mod de hranire a bebelusului, care ofera nenumarate avantaje, atat pentru mama, cat si pentru bebelus: reprezinta o modalitate ideala prin care mama poate crea o legatura speciala cu bebelusul sau, este mai economica din punct de vedere financiar si confera beneficii pentru sanatatea mamei si a bebelusului. Insa, exista momente in care, chiar daca vrei sa ii oferi bebelusului laptele tau, nu il poti alapta si vrei sa faci provizii pentru acele momente. Afla cum.

Laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelus, de aceea este foarte important ca in primele luni de viata sa ii fie aproape mereu. In cazul in care vrei sa pastrezi lapte matern pentru urmatoarea masa la care tu nu vei putea fi prezenta, iata cum se poate stoca, congela si decongela laptele matern si care sunt cele mai bune recipiente pentru stocarea lichidului vital.

lapte matern SpectraCum sa pastrezi laptele matern

Inainte de a te mulge, spala-te bine pe maini si pe sani cu apa calda si sapun, apoi clateste-te bine. Indiferent daca folosesti o pompa manuala sau una electrica, indiferent cand te-ai spalat ultima oara, acesta este primul pas de urmat imediat inainte de a te mulge. Dupa ce extragi laptele transfera-l imediat intr-un recipient de sticla ori din plastic dur cu capac. Poti folosi si pungile speciale pentru stocarea laptelui matern, insa trebuie sa retii ca aceste pungi speciale nu sunt recomandate pentru stocarea pe termen lung a laptelui, deoarece pot curge sau se pot contamina mult mai usor decat recipientele din material dur. Pentru un plus de protectie poti pune pungile speciale intr-un recipient solid care se inchide ermetic. De asemenea, trebuie sa stii ca anumite componente ale laptelui matern pot adera la materialul plastic din care sunt confectionate aceste pungi in timpul stocarii indelungate, ceea ce are ca si consecinta privarea bebelusului de substante nutritive esentiale. Nu stoca pastra laptele matern in sticle sau pungi de plastic destinate uzului casnic obisnuit.

 

Cat timp poti pastra laptele matern

Timpul de stocare a laptelui matern depinde de metoda de pastrare. In ceea ce priveste laptele matern pe care il oferi bebelusilor pana in 6 luni, trebuie sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

  • Lapte pastrat la temperatura camerei – Laptele proaspat muls poate fi pastrat la temperatura camerei pana la 6 ore inainte de servire. In cazul in care crezi ca nu vei folosi laptele atat de repede, este cel mai bine sa nu il irosesti si sa il pui in geanta frigorifica, frigider sau congelator.
  • Geanta/cutia frigorifica – Laptele proaspat muls poate fi pastrat intr-o cutie/geanta frigorifica (mai ales in timpul calatoriilor) pentru cel mult 24 de ore, cu conditia ca aceasta sa contina pastilele de racire inghetate corespunzator.
  • Frigider – Laptele proaspat mult poate fi pastrat in frigider, in partea opusa deschiderii acestuia (pentru a beneficia de o temperatura constanta) cel mult 5-8 zile.
  • Congelator – Laptele proaspat mult poate fi pastrat in congelatorul frigiderului intre 3 si 6 luni, iar intr-o lada frigorifica intre 6 si 12 luni. In ambele cazuri, nu depozita laptele in usa congelatorului/lazii frigorifice pentru a te asigura ca beneficiaza de o temperatura constanta.

 

Cum sa congelezi laptele matern 

lapte matern SpectraImediat dupa mulgere, toarna laptele in sticle curate sau in pungi de plastic cu autosigilare. Ai grija sa nu umpli prea mult fiecare sticla sau punga – este bine sa umpli recipientul in proportie de 90%, deoarece laptele isi mareste volumul atunci cand ingheata. Alege recipiente micute (ideal ar fi ca fiecare portie sa aiba in jur de 50-100 ml de lapte) pe care sa le ingheti si sa le dezgheti rapid. Eticheteaza fiecare recipient cu data la care laptele a fost ambalat – laptele matern poate fi congelat pentru 4-6 luni si folosit in siguranta in acest interval de timp. Pune recipientele cu lapte imediat in congelator, de preferat in partea din spate a sertarelor congelatorului, acolo unde temperatura este cea mai scazuta (evident ca, in fata, apar fluctuatiile de temperatura produse prin deschiderea congelatorului) si nu il scoate din congelator decat in momentul in care il servesti bebelusului.

 

Cum sa decongelezi laptele matern

In cazul in care nu ai nevoie de lapte imediat ce il scoti din congelator, pur si simplu muta-l in frigider. In frigider laptele matern va avea nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a se decongela complet. Apoi, poti incalzi laptele punand recipientul cu lapte in apa calda. Nu uita ca trebuie sa folosesti laptele matern in urmatoarele 24 de ore dupa decongelare. In cazul in care ai nevoie de laptele matern imediat dupa ce il scoti din congelator, plaseaza recipientul sub apa calda pana cand ajunge la temperatura camere. Dupa ce ai decongelat laptele matern, nu il mai recongela. Este recomandat sa nu incalzesti laptele matern in cuptorul cu microunde, deoarece risti sa supraincalzesti laptele. Chiar daca il verifici inainte de a-l oferi bebelusului, enzimele din laptele matern si proprietatile sale benefice sistemului imunitar al bebelusului sunt distruse prin supraincalzire.

 

 

 

2 comentarii. Leave new

  • Buna ziua, daca am lapte muls de ieri de pe la ora 16, pastrat in frigider, azi il pot congela sau nu este ok? Multumesc!

    Răspunde
  • valentina miron
    22/06/2020 4:57 am

    am o intrebare,daca am laptele matern muls de acum o jumatate de ora si vreau sa il pun la frigider,nu la congelator,pentru ca acumulez mult lapte si nu pot sa ii dau doar san fara sa ma mulg ptr ca se intaresc prea tare sanii,si vreau gen sa il tin la frigider ca sa il pot da in aceiasi zi,este vreo ceva! tin sa mentionez faptul ca ieri m-am muls si mai aveam in biberon lapte muls de aseara si le-am combinat apoi l-am adaugat la frigider si probabil ca laptele de seara s-a stricat ptr ca prinsese un miros urat? laptele matern cat poate suporta la frigider la temperatura normala a frigiderului?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.