fbpx

Poti consuma cafea cand alaptezi? Bineinteles! Daca nu exagerezi! Specialistii spun ca un consum moderat de cofeina nu afecteaza bebelusul alaptat. Secretul consta in a defini consumul moderat. Academia Americana de Pediatrie considera ca 3 cesti de cafea sunt suficiente, in timp ce specialistii La Leche League sunt un pic mai indulgenti: poti consuma 5 cesti! Acum, vezi tu, depinde cat de mare este ceasca. Cel mai indicat este sa ne raportam la cantitate pentru ca informatia sa fie cat mai exacta.

Pediatri, ginecologi si consilieri in lactatie, toti s-au pus de acord ca 300 mg de cafeina zilnic reprezinta o cantitate sigura pentru organismul mamei si al copilului alaptat. Dar ia aminte! Bebelusul resimte mai accentuat decat mama cafeaua consumata. Cafeina intra in sangele mamei care alapteaza, iar o cantitate mica (aproxmativ 1%) ajunge in laptele matern, varful (nivelul cel mai ridicat de cafeina) fiind inregistrat la o ora dupa ce ai consumat-o.

Iar organismul bebelusului – mai ales in primele luni de viata – nu este pregatit sa digere cofeina. Spre exemplu, un nou nascut are nevoie   – ATENTIE!!! – de la 2 la 5 zile sa digere cofeina, iar un bebelus de 3 luni o metabolizeaza in 14 ore. Incepand cu varsta de 4 luni, organismul copilului digera cafeina in 3-7 ore, intocmai ca un adult. Astfel, acumuland-o in organism, bebelusul devine irascibil si poate avea tulburari de somn si chiar incetinirea dezvoltarii neuronale.

Daca observi ca micutul devine prea agitat, doarme putin si tine ochii larg deschisi, incearca sa reduci sau sa scoti pentru o saptamana cafeaua din dieta. Copilul s-a linistit? Inseamna ca ai gasit raspunsul! Ai grija sa reduci treptat consumul de cafea astfel incat sa-i dai organismului timp sa se obisnuiasca si sa eviti, astfel, migrenele si starile de nervozitate!

Excesul de cofeina

Cafeaua este un diuretic, ceea ce inseamna ca te deshidrateaza! Iar mamele care alapteaza, mai mult decat oricare dintre noi, trebuie sa consume multa apa ca sa se pastreze hidratate si sa ofere bebelusului un lapte de calitate.

Consumata in exces, cofeina poate provoca nervozitate, agitatie, anxietate, spasme musculare si dureri abdominale, greata si ameteala, aritmie cardiaca.

Cititi cu atentie etichetele!

De asemenea, trebuie sa ai grija ce alimente consumi pentru ca multe dintre ele contin cafeina! Cafeaua, in primul rand! Cantitatea de cafeina din cafea difera in functie de boaba, de cum este prajita si preparata. Si mai mult decat atat – asa cum am amintit mai sus – de cantitatea ingerata! Alaturi de cafea, ceai, ciocolata sau bauturi racoritoarea si energizante pentru sportivi – surse cunoscute de cafeina – speciatistii avertizeaza: cofeina se gaseste pana si in guma de mestecat sau apa imbuteliata!

cafeaua si alaptarea

Alimente cu cofeina:

Cafea 150 ml = 60 – 150mg cafeina

Cafea decofeinizata 150 ml = 5 mg cafeina

Ciocolata calda 250 ml = 8 – 12 mg cafeina

Ceai 150 ml = 40 – 80 mg cafeina

Coca Cola 340gr = 23 – 64 mg cafeina

Ciocolata neagra 40gr = 30 mg cafeina

Ciocolata cu lapte 45gr = 11 mg cafeina

“Prea multa” cafeina difera de la un organism la altul. Important este sa-ti asculti corpul si sa te increzi in instinct. Chiar daca nu exista semnale, daca consideri ca trebuie sa reduci consumul de cafea pentru linistea ta si binele copilului, fa-o! Iar daca nu esti o consumatoare infocata si bebelusul nu este agitat, inseamna ca iti poti savura in tihna licoarea magica!

cup of coffee, beans, pot and grinder on wood
cup of coffee, beans, pot and grinder on wood

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.