fbpx

Alaptarea este continuarea fireasca a maternitatii.

Nu trebuie decat sa pui sugarul la san imediat ai nascut si el va stii ce sa faca. Este foarte adevarat ca poate fi neplacut in primele zile pana micutul se acomodeaza cu sanul, dar cu rabdare si dragoste va invata sa suga corect. Si ca sa reusesti , iti dezvaluim 10 trucuri in alaptare pe care trebuie sa le stii.

Alaptarea la san a devenit un subiect tabu. Unele mamici nu numai ca-l ocolesc, dar fac orice ca sa nu-l practice. Si asta din cauza lipsei de informare sau, mai grav, a comoditatii. De aceea, ne-am propus sa aducem acest fenomen unic mai aproape de tine, in speranta ca va veti “imprieteni”. Si incepem prin a-ti prezenta 10 trucuri care sa te convinga de beneficiile si naturaletea alaptarii la san:

Mother Breastfeeding Baby In Nursery

  1. Indrazneste sa alaptezi!

Scoate-ti din minte si din suflet sintagmele “ma dor sanii” sau “nu am lapte”! Daca vrei cu adevarat, reusesti! Important este sa-ti doresti sa hranesti micutul cu lapte matern. Si pentru asta trebuie sa cunosti importanta alimentatiei copilului cu lapte matern. Studii recente demonstreaza ca nou-nascutii alaptati exclusiv prezinta riscuri scazute de alergii, disfunctii digestive, diabet, boli cardiace sau cancer.

  1. Nu cumpara lapte praf!

Vei fi determinata sa alaptezi natural daca nu ai in casa alimentatie artificiala. Prin urmare, nu cumpara lapte praf “sa fie”. Considera ca nu exista. Astfel, nu vei fi tentata sa-l folosesti! Pe masura ce alaptezi, vei descoperi beneficiile asupra sanatatii tale, cat mai ales asupra sanatatii bebelusului.

  1. Poti alapta cu succes indiferent de dimensiunea sanilor!

Proaspetele mamici trebuie sa stie ca diferentele de dimensiune ale sanilor se datoreaza cantitatii de grasime din sani si nu cantitatii de tesut glandular, secretor de lapte. Prin urmare, dragi mamici, puteti alapta cu succes indiferent de dimensiunea sanilor deoarece cantitatea de tesut glandular este aceeasi pentru toti sanii. Copilul poate intampina dificultati in apucarea sanului, fie el mic sau mare.

iStock_000006842108_Medium

  1. Pozitionarea la san este cheia unei alaptari reusite!

Copiii pot sa suga de la sani de orice dimensiune daca invata sa-i apuce. Un sugar poate fi prost asezat la san daca mama nu a invatat tehnica alaptarii sau copilul a primit biberon. Mamele trebuie sa cunoasca diferite pozitii de alaptare, pentru ca micutul sa poata apuca sanul corect si, astfel, sa suga eficient. Caz in care mama are nevoie de multa rabdare, bunavointa si perseverenta.

  1. Alapteaza la cerere si cat mai des!

Pune copilul la san cand vrea si tine-l atat cat isi doreste! Nu-i face un program de alaptare. Secretul unei alaptari de succes se face la „solicitarea expresa” a micutului. Cu cat copilul suge mai des si goleste mai bine sanul, cu atat se produce mai mult lapte. Dar pentru asta, copilul trebuie sa suga, nu doar sa stea la san.

  1. Nu-l lasa sa te morfoleasca!

La inceputul mesei, copilul va suge cu forta, pentru ca spre final sa adoarma satisfacut. Daca insa dupa ce s-a saturat, continua sa morfoleasca sanul, trebuie oprit. Altfel, va inghiti mult aer, care ii obtureaza bronhiile determinand probleme bronho-pulmonare sau chiar asfixiere. De aceea, cand schimbi sanul ridica bebelusul sprijinit cu burtica de pieptul tau pentru a scoate aerul afara.

  1. Dupa alaptare, determina-l sa regurgiteze!

Sedinta de alaptare o data terminata, copilul trebuie determinat sa regurgiteze din acelasi motiv prezentat mai sus: sa nu se asxfieze. Tine-l ridicat la verticala cu capul pe umarul tau si bate-l usor cu palma pe spate. De asemenea, o plimbare timp de 10 minute cu copilul pe umar face minuni. Nu te ingrijora daca varsa o cantitate mica de lapte. Este normal la nou-nascuti. Daca insa regurgiteaza mult lapte si are accese dese de voma consulta imediat pediatrul.

  1. Dormi cand doarme si copilul!

Sa dormi atunci cand doarme si copilul nu este doar un moft, ci o necesitate. Daca in primele zile, endorfinele si adrenalina te vor tine in prize, dupa o saptamana vei cadea epuizata. Odihna este un factor estential in ;procesul de alaptare. Daca nu esti odihnita, rezistenta organismului scade si odata cu ea si calitatea si cantitatea laptelui matern. Prin urmare, profita de somnul bebelusului ca sa te reface dupa nastere si alaptare!

  1. Nu lasa durerea sa te doboare!

Alaptarea poate fi neplacuta la inceput. Si chiar dureroasa. Te dor sanii si sfarcurile, faci rani. Dar durerile trec alaptand. Ai trecut tu prin “chinurile facerii”, nu te descurci cu niste dureri de sani? Gandeste-te ca toate mamele trec prin ele pentru binele micutului. Trebuie sa-ti faci curaj sa alaptezi!

mother feeding her baby in the bed. sleeping together

  1. Nu intra in panica!

Inca de la inceput, am mentionat ca alaptarea este continuarea fireasca a nasterii. Si ca orice femela mamifer, dupa nastere trebuie sa poti alapta. In cele mai multe cazuri. Exista insa si exceptii. Daca nu poti alapta copilul direct la san, foloseste pompa ca sa te mulgi si hraneste bebelusul dintr-un biberon bine sterilizat. Incearca sa-ti hranesti micutul cat mai mult timp cu lapte matern. Nu-l priva de aceasta minune!

 

 

Sursa:

http://www.qbebe.ro

“The everything breastfeeding book”, de Suzanne si Ray Fredregill,

“Promovarea alaptarii – ghid pentru medici si asistente” – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” si UNICEF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.